Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 10:14 am

Sebenarnya Jono (ada man Panjang sebutkn dan bagi HP no dlm thread ni) ada byk gambar berkenaan geng Dayabumi/Tabung ini dan dia juga siap buat webpage (sebelum ada blog) mengenai group ini. Skrg dah tak boleh aksess sdh webpage tu.

Saya hanya +/- 3 tahun bersama mereka (86, 87 & 88) dan umur ketika itu masih belasan tahun tak menjangkau 20 lagi. tetapi mmg ramai yang minta saya ceritakan. Insya-Allah mgkn saya buka thread baru khusus pasai group ni dan cuba tanya Awi MX (mantan photographer RR) jika ada gambar-gambar retro ini.

Menurut Man Panjang (dlm satu thread OSO ini), dia beli Katana tu 1989. Katana sapa agaknya dia beli. Dan mgkn saya pernah berjumpa dgn Man Panjang sebelum ini.

Azmi Rahman yg juga pemilik Katana (end 90an di KL) skrg cikgu di Ipoh menyatakan kekesalannya menjual katana miliknya itu Dia beritahu saya kawan baiknya (lupa nama) asyik pujuk dia hari-hari supaya menjual katana tu. Skrg Azmi guna CBX750 Model Polis dan dia le yg tolong saya nak beli CBX750 2 thn lps tapi tak jadi.

faizul_11 wrote:
gambar ni yang bang lokman masuk kat thread GPZ dalam MBC tu kan? cerita sikit pasal geng2 Dayabumi bang Lukman. selama ni, kami cuma dengar2 je ramai lepak sana dulu2. masa zaman tu, rata2 kami ni, masih naik basikal lagi.. manpanjang je kot yang dah ada motor besar..


Last edited by lukmanw on Mon May 13, 2013 10:15 am; edited 1 time in total (Reason for editing : typo error)

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 10:33 am

lukmanw wrote:Jgn panggil abang - nampak mcm tua sgt! panggil nama saja Very Happy

Betui mcm jejak kasih - itu le tujuan saya dagttar dlm forum OSO ni. stkt ni Man Panjang sdh tolong dptkan info Jono dan Raymond. Insya-Allah hujung Mei ini saya turun KL dan saya akan cari mereka. Tq Man Panjang - tak nak jual Katana tu ke?

Elok sgt le tu. Saya juga membayangkan nak organise Trans Semenanjung Trip Tribute to MYB dgn syarat utama semua motor old sbk shj. Mgkn guna laluan Lucky Strike Explorer 1986, konvoi pertama Sbk di Malaysia, KL-Pantai Timur - LR Jeli Grik - Sungai Petani - KL. Mgkn juga boleh jemput beberapa ahli asal seperti Dr Zaini, Bulldog Kuan (masa tu pakai RD Daytona 250 dan masih ada lagi motor ni), beberapa org lagi dgn syarat guna Old Sbk.

Saya di RR +/- 3 tahun sahaja (86-88). Masa tu darah muda belum 20 tahun lagi! Macam-macam perkara "nakal" yg dibuat. Cuma yang saya bangga, saya boleh claim saya yg "hubungkan" group marhaen Dayabumi dan Tabung dgn RR. Kemudan saya sertai Suzuki, Silverstone (paling lama), kilang elektronik (Kulim Hi-tech) dan Tasek Cement sebelum hujung 2007 saya bertukar kerjaya sebagai pengajar pula. Pada masa yang sama sehingga ini saya saya masih menjadi designer track utk Petronas Cub Prix. Dulu saya incharger hampir semua aspek teknikal, marshal, safety. logistik di trek. jenuh le berjalan dgn organizer cubrpix ini. Skrg slow sikit cuma beri tumpuan kepada track designer.

Nak lawat RR bila-bila masa boleh. Skrg Kak Aida penerajui utama di samping anak arwah (Dr Yusri) sebagai pengarah dan Ketua Pengarang sekarang (Wan asal Taiping). Nak meriah ajak Awi MX bekas photographer yg byk simpan gambar-gambar retro. Minggu ni Awi MX (Safety Officer Proton Shah Alam & juga safety riding instructor) masuk hospital kerana rawatan sakit blkg. Group RD pernah melawat Awi MX di Flat Proton.

Faizul - saya juga dikenali dgn Suzuki Man di kalangan org lama dan race organizer sbb kebanyakan motor/sbk saya guna ialah Suzuki.

faizul_11 wrote:alamak.. macam kisah jejak kasih dah ni.. mesti bang Lukman ni masih contact lagi kawan2 kat Roda-Roda tu. kami nak melawat RR, tapi x tahu nak contact sape.. dah lama rancang sebelum arwah meninggal lagi.. Sad

Trans semenanjung trip ..... hmmmm. Menarik tu Bro .....

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by faizul_11 on Mon May 13, 2013 10:36 am

wahhh.. info menarik ni. kami sokong dengan sepenuh hati pasal "Trans Semenanjung Trip Tribute to MYB".. kami memang rancang nak buat Endurance Ride 57hours sempena tahun kemerdekaan ke 57 tahun 2014. kami dah cuba dengan motosikal 125 - 150cc sebelum ni. sudah berjaya. sekarang, nak cuba dengan jentera Old SBK pula. kalau macam tu, kami sekalikan dengan Trans Semenajung je la. rasanya, 60 jam boleh buat. kekuatan mental +fizikal + mesin + visa keluarga ambil peranan untuk menjayakan trip ni..

semoga trip ni menjadi kenyataan..

_________________

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by amy on Mon May 13, 2013 10:46 am

Hebatnya baca cerita abg lokman ni.. Salam perkenalan dari saya Amy. Sy guna motorsikal arwah MYB dari tahun 2008.. Very Happy

amy

Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 10:46 am

zaydeeak wrote:
Trans semenanjung trip ..... hmmmm. Menarik tu Bro .....

Saya kerap juga dulu buat trans-semenanjung ini termasuk endurance. Pernah buat Endurance 48 jam Kl-Bangkok-KL (Suzuki FXR), Endurance 24 jam Taiping-Kuantan-K.T-K.B-Grik-Taiping (Scooter VS/VR).

Trans semenanjung yg pernah dibuat Coast-to-coast (pantai ke pantai) 2600 km (Taiping-Pantai Remis-Lumut-Kuala S'gor-Morib-PD-Batu Pahat-Pontian-Desa Rhu-Pekan-Kuantan-KT - PENARIK - KB - SP - Kuala Perlis - Kuala Kedah - Pantai Merdeka - Pantai Bersih - Feringgi - Balik Pulau - Taiping) dgn Honda Raider dan kemudian dgn GS550.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 10:55 am

ha, ha, ha - jgn sebut dan anggap hebat! Itu cerita yg manis-manis dan sedap didengar. Ada juga cerita pahit yg beberapanya saya kesali hingga hari ini.

Apapun saya berharap dpt mengikuti trip OSO ini bersama Amy9 dan nak pegang serta bergambar semula dgn 1st sbk yg pernah saya bawa ketika umur 17 tahun!

Teringat arwah MYB datang ke rumah saya malam-malam di Kamunting (rasanya bulan Nov 1986) dgn Ninja 900 ini utk "jemput" saya bekerja di RR. Dtg dari KL dan terus balik KL malam itu juga. Pjg jga dia bersembang (nego) dgn bapa saya malam itu.

Byk kenangan manis saya bersama Ninja 900 ini. Pernah sesat di Langkap tak jumpa jalan keluar (jalan besar). Pernah ke Station Keretapi Ipoh (dari KL 11 mlm) semata-mata nak minum kopi dan perkena mee hailam slps tu terus balik KL. Zaman tu mana ada highway PLUS!

amy wrote:Hebatnya baca cerita abg lokman ni.. Salam perkenalan dari saya Amy. Sy guna motorsikal arwah MYB dari tahun 2008.. Very Happy

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by amy on Mon May 13, 2013 10:59 am

Insyaallah abg..jika berkesempatan bole kita ketemu..malu rasa nk bg tgok gpz900 ni..sudah x macam dulu..mcm2 yg saya dh ubah dan masih lagi plan yg nk buat.. munkin dah x asli..tp utk kepuasan diri.,. bole add saya di FB. nick -Ik San

amy

Location : shah alam

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 11:04 am

faizul_11 wrote:wahhh.. info menarik ni. kami sokong dengan sepenuh hati pasal "Trans Semenanjung Trip Tribute to MYB".. kami memang rancang nak buat Endurance Ride 57hours sempena tahun kemerdekaan ke 57 tahun 2014. kami dah cuba dengan motosikal 125 - 150cc sebelum ni. sudah berjaya. sekarang, nak cuba dengan jentera Old SBK pula. kalau macam tu, kami sekalikan dengan Trans Semenajung je la. rasanya, 60 jam boleh buat. kekuatan mental +fizikal + mesin + visa keluarga ambil peranan untuk menjayakan trip ni..

semoga trip ni menjadi kenyataan..

Saya sokongggg ..... sapa lagi yg sokong angkat tangannnn cheers cheers cheers cheers

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by AmyZaydee on Mon May 13, 2013 11:06 am

lukmanw wrote:Wsl

Bagus le ada ladybiker dlm OSO ini. saya tgh menghasut org rmh utk ambil lesen B-Full. Samada dia nak bawa bersaing dgn saya ataupun bagi le saya chance peluk dari blkg pula - naik motor kecik/cub/scooter dgn dia biasa je saya dok blkg jadi pembonceng.

Mmg ulang-alik Taiping-Sintok tapi setahun-dua ni tak hari-hari. Ada juga hari-hari. Kdg-kdg tu bila nak lelap mata teringat org rmh terus start motor balik Taiping. Berselang dgn kereta nak kurang millage.

Hehehehe Very Happy Very Happy Very Happy ....bagus tu hasut org rumah ambil lesen B-Full. Nanti boleh laaa amy ada kawan selain Norliza Ramli sorang lagi ladybiker di Shah Alam. Amy baru je dpt lesen B-Full tahun lepas. kira baru belajar la ni. Lepas dpt lesen selalu ride dgn Zaydee n anak sulung di hujung minggu saja. Itu pun jalan dekat2. Utk bagi serasi dgn motor amy tu. Sebelum ni tak pernah pun bawa motor sbb tak ada lesen.... Laughing Laughing Laughing

Amy harapkan klu boleh nk semua org rumah ahli dlm OSO ini boleh join ride nanti... bukan duduk belakang tp ride sama2... hehehe. mesti meriah dan best.


AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by AmyZaydee on Mon May 13, 2013 11:09 am

zaydeeak wrote:
faizul_11 wrote:wahhh.. info menarik ni. kami sokong dengan sepenuh hati pasal "Trans Semenanjung Trip Tribute to MYB".. kami memang rancang nak buat Endurance Ride 57hours sempena tahun kemerdekaan ke 57 tahun 2014. kami dah cuba dengan motosikal 125 - 150cc sebelum ni. sudah berjaya. sekarang, nak cuba dengan jentera Old SBK pula. kalau macam tu, kami sekalikan dengan Trans Semenajung je la. rasanya, 60 jam boleh buat. kekuatan mental +fizikal + mesin + visa keluarga ambil peranan untuk menjayakan trip ni..

semoga trip ni menjadi kenyataan..

Saya sokongggg ..... sapa lagi yg sokong angkat tangannnn cheers cheers cheers cheers

Sokongggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg....nak ikut nanti boleh??

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by AmyZaydee on Mon May 13, 2013 11:10 am

zaydeeak wrote:
lukmanw wrote:Ha, ha keciknya dunia.

Trot kata (aku baru called dia) mgkn hang minat sbk ni sbb dok tgk aku bawak balik mcm-mcm sbk semasa di bangsar dulu.

nanti aku dtg cari hang di AS. t-shirt size berapa? rasanya jauh beza masa jumpa di bangsar dulu. trot suruh aku bagi hang t-shirt t-shirt motor koleksi aku yg masih dlm plastik tu.

masa end 80end dulu ada mgr proton branch PJ yg beli dan pakai ZZR250 cuma 2 minggu shj slps tu terjumpa aku dan sembang pasai sbk dia terus tukar ZX10.

Ok sudah lari topik ni - kita sembang pjg lain kali / aku call kau.

Lebih kurang macam tu la gamak nyer.....hahaha. Mmg aku jeles bila tengok hang selalu bawak moto besar balik rumah. Dulu body aku saiz M sekarang dah umur 43 dan anak 4 orang dah mengembang jadi saiz XL la Bro ....wakakaka.

Lukman tak kan bagi zaydee aje t-shirt tu..... Crying or Very sad

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 11:11 am

AmyZaydee wrote:
zaydeeak wrote:
faizul_11 wrote:wahhh.. info menarik ni. kami sokong dengan sepenuh hati pasal "Trans Semenanjung Trip Tribute to MYB".. kami memang rancang nak buat Endurance Ride 57hours sempena tahun kemerdekaan ke 57 tahun 2014. kami dah cuba dengan motosikal 125 - 150cc sebelum ni. sudah berjaya. sekarang, nak cuba dengan jentera Old SBK pula. kalau macam tu, kami sekalikan dengan Trans Semenajung je la. rasanya, 60 jam boleh buat. kekuatan mental +fizikal + mesin + visa keluarga ambil peranan untuk menjayakan trip ni..

semoga trip ni menjadi kenyataan..

Saya sokongggg ..... sapa lagi yg sokong angkat tangannnn cheers cheers cheers cheers

Sokongggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg....nak ikut nanti boleh??

Boleh dipertimbangkan ..... sila masuk borang permohonan anda .... wakakaka lol! lol! lol!

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by AmyZaydee on Mon May 13, 2013 11:14 am

zaydeeak wrote:
AmyZaydee wrote:
zaydeeak wrote:
faizul_11 wrote:wahhh.. info menarik ni. kami sokong dengan sepenuh hati pasal "Trans Semenanjung Trip Tribute to MYB".. kami memang rancang nak buat Endurance Ride 57hours sempena tahun kemerdekaan ke 57 tahun 2014. kami dah cuba dengan motosikal 125 - 150cc sebelum ni. sudah berjaya. sekarang, nak cuba dengan jentera Old SBK pula. kalau macam tu, kami sekalikan dengan Trans Semenajung je la. rasanya, 60 jam boleh buat. kekuatan mental +fizikal + mesin + visa keluarga ambil peranan untuk menjayakan trip ni..

semoga trip ni menjadi kenyataan..

Saya sokongggg ..... sapa lagi yg sokong angkat tangannnn cheers cheers cheers cheers

Sokongggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg....nak ikut nanti boleh??

Boleh dipertimbangkan ..... sila masuk borang permohonan anda .... wakakaka lol! lol! lol!

Bak mai borang tuuuuuu....

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 11:16 am

faizul_11 wrote: + visa keluarga ambil peranan untuk menjayakan trip ni..

semoga trip ni menjadi kenyataan..

VISA KELUARGA selalu disebut lesen besar aje Very Happy

Masa dulu-dulu (awal 2000an) bila saya buat endurance ni mmg VISA ini perlu diperbaharui (dimanjakan) terutama apabila saya buat fitness test run.

Kami ride motor dari KL 8 mlm sampai Taiping 12 tgh mlm. Geng Bomba yg ikut saya ingatkan besok pagi baru balik KL terkejut bila saya bagi rest 1 jam shj nak mandi kemudian ride balik KL.

Mana org rmh tak terkejut bila tgk saya pakai jaket semula slps mandi dan beritahu dia abg nak ke KL balik Very Happy

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 11:23 am

Itu abang angkat dia suruh bagi. saya mmg simpan t-shirt motorsport kalau saya terbabit dalam event utk abg angkat dia tapi tak jumpa-jumpa sbb sibuk memanjang. jadi abg angkat dia kata - hang bagi kat zaydee aje le t-shirt dulu sbb dia minat sbk pun pasai hang le dulu............

insyaAllah (tak jamin) kalau ada event lain saya simpankn Very Happy

AmyZaydee wrote:Lukman tak kan bagi zaydee aje t-shirt tu..... Crying or Very sad

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by AmyZaydee on Mon May 13, 2013 11:34 am

lukmanw wrote:Itu abang angkat dia suruh bagi. saya mmg simpan t-shirt motorsport kalau saya terbabit dalam event utk abg angkat dia tapi tak jumpa-jumpa sbb sibuk memanjang. jadi abg angkat dia kata - hang bagi kat zaydee aje le t-shirt dulu sbb dia minat sbk pun pasai hang le dulu............

insyaAllah (tak jamin) kalau ada event lain saya simpankn Very Happy

AmyZaydee wrote:Lukman tak kan bagi zaydee aje t-shirt tu..... Crying or Very sad

hehehehe..... Laughing Laughing Laughing

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by manpanjang on Mon May 13, 2013 12:41 pm

lukmanw wrote:Sebenarnya Jono (ada man Panjang sebutkn dan bagi HP no dlm thread ni) ada byk gambar berkenaan geng Dayabumi/Tabung ini dan dia juga siap buat webpage (sebelum ada blog) mengenai group ini. Skrg dah tak boleh aksess sdh webpage tu.

Saya hanya +/- 3 tahun bersama mereka (86, 87 & 88) dan umur ketika itu masih belasan tahun tak menjangkau 20 lagi. tetapi mmg ramai yang minta saya ceritakan. Insya-Allah mgkn saya buka thread baru khusus pasai group ni dan cuba tanya Awi MX (mantan photographer RR) jika ada gambar-gambar retro ini.

Menurut Man Panjang (dlm satu thread OSO ini), dia beli Katana tu 1989. Katana sapa agaknya dia beli. Dan mgkn saya pernah berjumpa dgn Man Panjang sebelum ini.

Azmi Rahman yg juga pemilik Katana (end 90an di KL) skrg cikgu di Ipoh menyatakan kekesalannya menjual katana miliknya itu Dia beritahu saya kawan baiknya (lupa nama) asyik pujuk dia hari-hari supaya menjual katana tu. Skrg Azmi guna CBX750 Model Polis dan dia le yg tolong saya nak beli CBX750 2 thn lps tapi tak jadi.

Saya beli kat kedai moto, Two Wheels kat Jln Klang Lama..skrg dah x de. 2-3 tahun lps sajer pusing2 ctu, dah jadi kedai pakaian budak2...

Moto tu Bro Stallone aka RoboCop yg punyer...

Katana saya Insya Allah x jual Bro Lokman w/pun dah ada Chinese guy yg offer...Mula2 Mok offer rm45, last skali Sunny Cycle offer rm50k Very Happy

Kalu jadi buat Trans Semenanjung teringat zaman tu..Zaman tu keje kat Segamat, jd sblm ride, RR mtk semo bike yg nak join g Tg Agas di Muar utk inspection. Jam tu semo disponsor, minyak itam dr Shell (4 litre), rokok Lucky Strike satu kartun, sticker kene tampal Lucky Strikenyer..lain2 sticker kene buang...Smpi trek Pasir Gudang, tidur kat parking lot...Tp Jono and the geng cari ABU..hehehe Very Happy Very Happy

Time blk moto Jono wat hal lak..Bateri x cas, semo moto isi minyak, dia g cas bateri...

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 12:47 pm

manpanjang wrote:
Kalu jadi buat Trans Semenanjung teringat zaman tu..Zaman tu keje kat Segamat, jd sblm ride, RR mtk semo bike yg nak join g Tg Agas di Muar utk inspection. Jam tu semo disponsor, minyak itam dr Shell (4 litre), rokok Lucky Strike satu kartun, sticker kene tampal Lucky Strikenyer..lain2 sticker kene buang...Smpi trek Pasir Gudang, tidur kat parking lot...Tp Jono and the geng cari ABU..hehehe Very Happy Very Happy

Ini bukan Lucky Strike Explorer yg pertama (1986). Ini Lucky Strike Explorer ke 2 (atau nama lain - sdh tak ingat!) organized by RR (tahun 1989 dan saya sdh tidak bekerja lagi di RR). 1989 ini konvoi pertama hampir 1000 bikes campur kecik-besar dari Utara (berkumpul di KL kalau tak salah di Bangi) dan berkonvoi ke Pasir Gudang dan konvoi ke 3 RR.

Konvoi pertama RR ke Penang (1987) saya guna RD YPVS. Konvoi ke 2 ke Kelantan (1988) saya guna GS550. Menariknya konvoi ke Kelantan ini hanya MB Kelantan (TGNA) aahaja yang sudi menerima kami sebagai tetamu makan malam sdgkan 2 MB lagi ketika itu (Terengganu & Pahang) tidak menjawab surat permohonan kami.

Semasa saya terlibat dalam organize Cub Prix di KB juga, TGNA sentiasa bersedia menerima kami (penganjur dan pelumba Cub Prix) sebagai tetamu makan malam.

Ada satu lagi konvoi terbesar (1988) iaitu Shell Explorer - masa tu selain dari RR, majalah Sensasi (Elias Hj Idris) juga turut serta. Majalah Sensasi adalah majalah pemotoran keluaran Creative Enterprise yg juga penerbit Gila-Gila.


Last edited by lukmanw on Mon May 13, 2013 12:59 pm; edited 2 times in total

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by manpanjang on Mon May 13, 2013 12:54 pm

lukmanw wrote:
manpanjang wrote:
Kalu jadi buat Trans Semenanjung teringat zaman tu..Zaman tu keje kat Segamat, jd sblm ride, RR mtk semo bike yg nak join g Tg Agas di Muar utk inspection. Jam tu semo disponsor, minyak itam dr Shell (4 litre), rokok Lucky Strike satu kartun, sticker kene tampal Lucky Strikenyer..lain2 sticker kene buang...Smpi trek Pasir Gudang, tidur kat parking lot...Tp Jono and the geng cari ABU..hehehe Very Happy Very Happy

Ini bukan Lucky Strike Explorer yg pertama (1986). Ini Lucky Strike Explorer ke 2 (atau nama lain - sdh tak ingat!) organized by RR (tahun 1989 dan saya sdh tidak bekerja lagi di RR). 1989 ini konvoi pertama hampir 1000 bikes campur kecik-besar dari Utara (berkumpul di KL kalau tak salah di Bangi) dan berkonvoi ke Pasir Gudang.

Ada satu lagi konvoi terbesar (1988) iaitu Shell Explorer - masa tu selain dari RR, majalah Sensasi (Elias Hj Idris) juga turut serta. Majalah Sensasi adalah majalah pemotoran keluaran Creative Enterprise yg juga penerbit Gila-Gila.

Yg kedua pny saya join. Very Happy

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 1:12 pm

Shell Explorer 1988 tu kbykannya geng elit shj dari Gentali/MSC.

Ada juga beberapa kali konvoi TUDM yg lead by Tan Sri Mohd Ngah (panglima TUDM ketika itu). Mohd Ngah juga le yg mengilhamkan Wira Angkasa (Sabree Fadzil). Konvoi TUDM juga pernah disertai oleh IMBI Ikatan Moto Besar Indonesia. Kesemua mereka guna BMW. Rupa-rupanya ketika itu Motor BMW tak boleh dibawa masuk (import) sebiji (CBU) tapi boleh bawa parts (sikit-sikit) dan pasang/daftar di Indon.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 4:21 pm

Assalam semua

Boleh kita ramai-ramai cari yang mana satu Man Panjang dalam gambar di bawah semasa Trans-Malaysia Biking Adventure 1991. (Posting sebelum ini mengenai Lucky Strike Explorer ke 2 1989 sebenarnya ialah Trans-Malaysia Biking Adventure 1991).

Manakala jumlah motosikal yang menyertainya ialah 1500 buah!

Tak pasti sama ada Man Panjang masih simpan gambar-gambar ini. T-shirt puteh lambang event tu kalau masih ada sudah tentu jadi treasure retro yg harga macam emas!



Gambar di atas adalah koleksi peserta Khirminshah (Suzuki Best 110RR) yg sepatutnya menyertai konvoi di Semambok Melaka tapi dia bermula dari Perlis.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 4:41 pm

Roda-Roda Lucky Strike Trans-Malaysia Biking Adventure 1991


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by faizul_11 on Mon May 13, 2013 4:46 pm



mampu baca je la orang2 lama bersembang.. Laughing Laughing kat mana perginya motor2 di atas tu? banyak tu..

_________________

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 4:47 pm

Amy 9

Majalah kanan bawah sekali adalah RR keluaran pertama Nov 1986 dengan motor arwah MYB GPZ900R BCC 9077 bersama helmet BMW Modular Flipup beliau.


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 4:50 pm

Mesti ramai "org lama" di luar sana mgkn juga tahu pasai OSO ini tapi malas nak tulis. Saya pula kalau tak menulis gatai tangan Very Happy

faizul_11 wrote:[img]mampu baca je la orang2 lama bersembang.. Laughing Laughing kat mana perginya motor2 di atas tu? banyak tu..

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by Sponsored content Today at 5:08 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum