Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Fri May 10, 2013 10:35 am



Assalam semua terutama retro superbike owner.

Saya Lukman Wan (umur hampir 5 series) sebenarnya sudah lama mengikuti forum ini tetapi hari ini baru terasa nak mendaftar dgn tujuan mgkn "terhasut" utk dptkan sebuah retro superbike.

Memang sdh lama mencari dan hampir-hampir membeli CBX750 Polis pada 2 tahun lepas. Teragak-agak hinggakan awal tahun ini saya ambil ER6N utk "training ground" kembali bersuperbike ini.

Gambar di atas ialah semasa Perarakan Hari Belia 1987 di KL. Perarakan diketuai oleh arwah MYB (GPZ900R BCC9077) yang juga merupakan superbike pertama yang saya bawa dan kerap juga melenjannya. Semasa ini Geng Dayabumi dan Tabung masih ramai yang guna 2-stroke dengan model popular RG250F dan NS250R diselang dgn RD250LC dan KR250. Dalam gambar saya berdiri di belakang arwah (bahu kiri arwah).

Tujuan menyertai forum ini (i) nak cari juga sebiji model retro dgn bantuan/nasihat otai-otai lama dalam forum ini dan (ii) harap-harap berjumpa atau dapat maklumat geng-geng retro lama contoh dalam gambar ialah Jono (berdiri tepi RG250F kiri mengadap arwah).

Sekian terima kasih dan harap terima saya seadanya.

Gambar koleksi Awi MX (photographer RR)

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by manpanjang on Fri May 10, 2013 12:10 pm

Salam perkenalan...kitorg 4 series jer..bknlah otai... Very Happy

Bro Jono, masih boleh jumpa lagi, begitu pun juga Bro Pie & Bahar..

Jono skrg pki Z1000, Pie ER6n & Bahar Aprillia Touruno, CBX750 & RXZ...

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Fri May 10, 2013 12:17 pm

Otai tak semestinya dikira umur. Pengalaman juga Menge-otaikan. Terima kasih kerana menjadi org pertama yg menyapa dlm forum OSO ini.

Di mana dan bagaimana saya boleh contact Jono? Gambar di bawah Jono yang sentiasa dgn vest kelabu ini - masa ini dia sdh guna Katana, Kami sama-sama berlakon dalam Pelumba Malam tapi saya hanya ada 1 atau 2 shoot shj. Pie & Bahar - mgkn tengok muka saya kenai.



manpanjang wrote:Salam perkenalan...kitorg 4 series jer..bknlah otai... Very Happy

Bro Jono, masih boleh jumpa lagi, begitu pun juga Bro Pie & Bahar..

Jono skrg pki Z1000, Pie ER6n & Bahar Aprillia Touruno, CBX750 & RXZ...

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by manpanjang on Fri May 10, 2013 12:22 pm

Tipon Jono 019-3327282

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Fri May 10, 2013 12:30 pm

manpanjang wrote:Tipon Jono 019-3327282

Tqvm

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by atan7800 on Fri May 10, 2013 12:51 pm

salam Perkenalam juga...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Fri May 10, 2013 2:28 pm

Man Panjang & geng OSO

Saya mencari Azizan Kassim. Dia yg beli Katana Raymond (Azura & Pelumba Malam). Sebelumnya dia miliki RD 250 YPVS dan tinggal di Kpg Baru serta pernah bekerja di syarikat Pager (Hutchison rasanya) di Brieckfields.

Pada masa yang sama apa khabar Raymond (Abdul Rahman Aziz)?

Raymond kiri tepi sekali dengan Katana kuningnya dalam filem Pelumba Malam ini.


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by MKI on Fri May 10, 2013 2:49 pm

salam perkenalan kepada orang lamo dari saya budak baru...
xde pengalaman saje bertegur.. dlm ni je boleh komunikasi pon
kih3..

MKI

Location : Kuala Lumpur/Bukit Beruntung

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by shukri on Mon May 13, 2013 3:43 am

rasa kecik aja...huhu..slamat berforum org lama... Very Happy bpk presiden klu ride ke utara bleh kita singgah di taiping...duduk bersama bro lukmanw nie ye... cheers

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 3:58 am

Dipersilakan datang makan-makan di Taiping. Untuk makluman saya tinggal di di Taiping dan mengajar di Sintok berselang di KL, Prai, Miri dan KK (kelas luar) di hujung minggu. Biasanya hujung minggu jarang di Taiping.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by manpanjang on Mon May 13, 2013 4:28 am

lukmanw wrote:Man Panjang & geng OSO

Saya mencari Azizan Kassim. Dia yg beli Katana Raymond (Azura & Pelumba Malam). Sebelumnya dia miliki RD 250 YPVS dan tinggal di Kpg Baru serta pernah bekerja di syarikat Pager (Hutchison rasanya) di Brieckfields.

Pada masa yang sama apa khabar Raymond (Abdul Rahman Aziz)?

Raymond kiri tepi sekali dengan Katana kuningnya dalam filem Pelumba Malam ini.


Moto Raymond WAH 5641 kan ? Raymond sihat. Smlm dgr dia ada ride ke karak..dah pki z1000 kot..

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 5:57 am

Salam Bro Lokmanw,
Rasanya macam kenai .... hang dulu sekolah izzudin Ipoh ke ?
Maaf tanya tak nak sebarang terojah .... org Perak kata. Hehehe ....

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 6:02 am

lukmanw wrote:

Assalam semua terutama retro superbike owner.

Saya Lukman Wan (umur hampir 5 series) sebenarnya sudah lama mengikuti forum ini tetapi hari ini baru terasa nak mendaftar dgn tujuan mgkn "terhasut" utk dptkan sebuah retro superbike.

Memang sdh lama mencari dan hampir-hampir membeli CBX750 Polis pada 2 tahun lepas. Teragak-agak hinggakan awal tahun ini saya ambil ER6N utk "training ground" kembali bersuperbike ini.

Gambar di atas ialah semasa Perarakan Hari Belia 1987 di KL. Perarakan diketuai oleh arwah MYB (GPZ900R BCC9077) yang juga merupakan superbike pertama yang saya bawa dan kerap juga melenjannya. Semasa ini Geng Dayabumi dan Tabung masih ramai yang guna 2-stroke dengan model popular RG250F dan NS250R diselang dgn RD250LC dan KR250. Dalam gambar saya berdiri di belakang arwah (bahu kiri arwah).

Tujuan menyertai forum ini (i) nak cari juga sebiji model retro dgn bantuan/nasihat otai-otai lama dalam forum ini dan (ii) harap-harap berjumpa atau dapat maklumat geng-geng retro lama contoh dalam gambar ialah Jono (berdiri tepi RG250F kiri mengadap arwah).

Sekian terima kasih dan harap terima saya seadanya.

Gambar koleksi Awi MX (photographer RR)


Moto BCC9077 tu masih ada .... dan dipakai oleh sorang member di OSO ini, iaitu En Amy9 kita .... Very Happy Very Happy Very Happy

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 6:14 am

Tq Bro zaydeeak

Saya selalu ikuti perkembangan BCC9077 & Amy9 ini dalam OSO ini.

Pengalaman yg saya tidak boleh lupakan dgn Ninja 9 ialah arwah MYB minta saya ambil motor ini dari Gentali Jln Ipoh (tukar rantai). Ketika itu (1988) poket kering dan meter fuel pula sudah zon merah. Saya singgah Shell Jln Ipoh/Sentul beli petrol RM1 shj (ngam-ngam 1 botol 1 liter) dan gantung kat hendle motor guna plastik bag.

Ngam-ngam motor tu sampai dan mati engine di Bangsar Jln Tenggiri bilik sewa saya. Byk lagi pengalaman pahit manis dgn Ninja 9 ini. Ada satu gambar klasik (jenuh saya cari) di mana Dr Zaini Shaarani (1st owner) bergambar dgn peserta Lucky Strike Explorer 1986 (KL Pantai Timur) iaitu konvoi pertama kali terbesar superbike di Malaysia. Gambar diambil di atas sebuah jambatan kecil (sudah lupa nama tempat) dan di Pantai Penarik di mana lokasi yang mesti saya pergi (lalui) setiap tahun.

Harap-harap dpt ikut trip OSO dan bergambar semula dgn Ninja 9 ini.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 6:24 am

Wsl zaydeeak. Jumpa geng nampaknya di sini. Org perak juga ke? Atau sama sekolah?

Saya pernah buat gempak di sekolah Izzuddin pada tahun 1988 (saya di Izzuddin 80-84). Biasanya setiap tahun hari terbuka di Izzuddin tak ramai yang datang maklumlah sekolah agama. Jadi di tahun 1988 itu saya ajak geng superbike Gentali/MSC (lebihkurang 20 biji) yang berkonvoi ke Cameron singgah di izzuddin. jadi sejarah dan rekod apabila org ramai di Ipoh terutama geng mat motor serbu ke izzuddin apatah lagi kami telah war-warkan dalam Roda-Roda sebelum itu.

Ipoh end 80an juga dulu adik-beradik Endut Satay (Mohd Taba?) adalah geng superbike. Kami Group KL datang kenduri kahwin mereka di Manjoi Ipoh.

zaydeeak wrote:Salam Bro Lokmanw,
Rasanya macam kenai .... hang dulu sekolah izzudin Ipoh ke ?
Maaf tanya tak nak sebarang terojah .... org Perak kata. Hehehe ....


Last edited by lukmanw on Mon May 13, 2013 6:29 am; edited 1 time in total

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 6:29 am

Salam Bro Lokmanw,
Confirm hang Lokman yang aku kenal .... dulu dok bilik sewa kat Bangsar sekali dengan Trot, Amin Zainurie dan beberapa orang lagi yg aku tak ingat namanya. Betul kan ? Hang dulu kerja majalah Roda-Roda dan sekarang jadi lecturer di UUM Sintok...

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 6:32 am

Zaydeeak yg mana satu ni? Hang dok Alor Setar? Area mana? Mcmana nak contact/jumpa?

zaydeeak wrote:Salam Bro Lokmanw,
Confirm hang Lokman yang aku kenal .... dulu dok bilik sewa kat Bangsar sekali dengan Trot, Amin Zainurie dan beberapa orang lagi yg aku tak ingat namanya. Betul kan ? Hang dulu kerja majalah Roda-Roda dan sekarang jadi lecturer di UUM Sintok...

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 6:46 am

Aku dulu sekolah sama dengan hang .... Izzudin ipoh. Tapi junior hang la ... aku rapat sikit dengan Trot kira adik angkat ler...hehehe . Aku form 1 Trot form 5...dulu aku selalu datang bilik sewa hampa kat Jln Tenggiri tu apa. Trot selalu bawak aku ke sana. Makan dekat warung di TV3 ...tengok race malam minggu kat Jln Bangsar main Dayabumi, dataran dll. Hang memang selalu bawak balik moto besar, especially bila test drive utk Roda2. Tak tahu la klu hang tak ingat aku lagi ... Aku skrg duduk di Alor Setar di Taman Bersatu Kuala Kedah. No hp 019-5712726. Klu nak jumpa datang Alor Setar helo2 jer. Nnti aku datang ..

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 7:14 am

Ha, ha keciknya dunia.

Trot kata (aku baru called dia) mgkn hang minat sbk ni sbb dok tgk aku bawak balik mcm-mcm sbk semasa di bangsar dulu.

nanti aku dtg cari hang di AS. t-shirt size berapa? rasanya jauh beza masa jumpa di bangsar dulu. trot suruh aku bagi hang t-shirt t-shirt motor koleksi aku yg masih dlm plastik tu.

masa end 80end dulu ada mgr proton branch PJ yg beli dan pakai ZZR250 cuma 2 minggu shj slps tu terjumpa aku dan sembang pasai sbk dia terus tukar ZX10.

Ok sudah lari topik ni - kita sembang pjg lain kali / aku call kau.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by zaydeeak on Mon May 13, 2013 7:20 am

lukmanw wrote:Ha, ha keciknya dunia.

Trot kata (aku baru called dia) mgkn hang minat sbk ni sbb dok tgk aku bawak balik mcm-mcm sbk semasa di bangsar dulu.

nanti aku dtg cari hang di AS. t-shirt size berapa? rasanya jauh beza masa jumpa di bangsar dulu. trot suruh aku bagi hang t-shirt t-shirt motor koleksi aku yg masih dlm plastik tu.

masa end 80end dulu ada mgr proton branch PJ yg beli dan pakai ZZR250 cuma 2 minggu shj slps tu terjumpa aku dan sembang pasai sbk dia terus tukar ZX10.

Ok sudah lari topik ni - kita sembang pjg lain kali / aku call kau.

Lebih kurang macam tu la gamak nyer.....hahaha. Mmg aku jeles bila tengok hang selalu bawak moto besar balik rumah. Dulu body aku saiz M sekarang dah umur 43 dan anak 4 orang dah mengembang jadi saiz XL la Bro ....wakakaka.

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by AmyZaydee on Mon May 13, 2013 9:25 am

Assalamualaikum dan salam perkenalan dari saya Amy. Welcome to OSO Club...

Rupa2nya En Lukman ni kawan hubby saya Zaydee. Kecik je dunia ni... hehehe berjumpa di OSO rupanya...

Hmmmm duduk di Taiping kerja di Sintok... berulang hari2 ke? Boleh laa mengeteh lepas ni...


AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by faizul_11 on Mon May 13, 2013 9:41 am

alamak.. macam kisah jejak kasih dah ni.. mesti bang Lukman ni masih contact lagi kawan2 kat Roda-Roda tu. kami nak melawat RR, tapi x tahu nak contact sape.. dah lama rancang sebelum arwah meninggal lagi.. Sad

_________________

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 9:42 am

Wsl

Bagus le ada ladybiker dlm OSO ini. saya tgh menghasut org rmh utk ambil lesen B-Full. Samada dia nak bawa bersaing dgn saya ataupun bagi le saya chance peluk dari blkg pula - naik motor kecik/cub/scooter dgn dia biasa je saya dok blkg jadi pembonceng.

Mmg ulang-alik Taiping-Sintok tapi setahun-dua ni tak hari-hari. Ada juga hari-hari. Kdg-kdg tu bila nak lelap mata teringat org rmh terus start motor balik Taiping. Berselang dgn kereta nak kurang millage.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by faizul_11 on Mon May 13, 2013 9:54 am

lukmanw wrote:

Assalam semua terutama retro superbike owner.

Saya Lukman Wan (umur hampir 5 series) sebenarnya sudah lama mengikuti forum ini tetapi hari ini baru terasa nak mendaftar dgn tujuan mgkn "terhasut" utk dptkan sebuah retro superbike.

Memang sdh lama mencari dan hampir-hampir membeli CBX750 Polis pada 2 tahun lepas. Teragak-agak hinggakan awal tahun ini saya ambil ER6N utk "training ground" kembali bersuperbike ini.

Gambar di atas ialah semasa Perarakan Hari Belia 1987 di KL. Perarakan diketuai oleh arwah MYB (GPZ900R BCC9077) yang juga merupakan superbike pertama yang saya bawa dan kerap juga melenjannya. Semasa ini Geng Dayabumi dan Tabung masih ramai yang guna 2-stroke dengan model popular RG250F dan NS250R diselang dgn RD250LC dan KR250. Dalam gambar saya berdiri di belakang arwah (bahu kiri arwah).

Tujuan menyertai forum ini (i) nak cari juga sebiji model retro dgn bantuan/nasihat otai-otai lama dalam forum ini dan (ii) harap-harap berjumpa atau dapat maklumat geng-geng retro lama contoh dalam gambar ialah Jono (berdiri tepi RG250F kiri mengadap arwah).

Sekian terima kasih dan harap terima saya seadanya.

Gambar koleksi Awi MX (photographer RR)

gambar ni yang bang lokman masuk kat thread GPZ dalam MBC tu kan? cerita sikit pasal geng2 Dayabumi bang Lukman. selama ni, kami cuma dengar2 je ramai lepak sana dulu2. masa zaman tu, rata2 kami ni, masih naik basikal lagi.. manpanjang je kot yang dah ada motor besar..

_________________

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by lukmanw on Mon May 13, 2013 10:03 am

Jgn panggil abang - nampak mcm tua sgt! panggil nama saja Very Happy

Betui mcm jejak kasih - itu le tujuan saya dagttar dlm forum OSO ni. stkt ni Man Panjang sdh tolong dptkan info Jono dan Raymond. Insya-Allah hujung Mei ini saya turun KL dan saya akan cari mereka. Tq Man Panjang - tak nak jual Katana tu ke?

Elok sgt le tu. Saya juga membayangkan nak organise Trans Semenanjung Trip Tribute to MYB dgn syarat utama semua motor old sbk shj. Mgkn guna laluan Lucky Strike Explorer 1986, konvoi pertama Sbk di Malaysia, KL-Pantai Timur - LR Jeli Grik - Sungai Petani - KL. Mgkn juga boleh jemput beberapa ahli asal seperti Dr Zaini, Bulldog Kuan (masa tu pakai RD Daytona 250 dan masih ada lagi motor ni), beberapa org lagi dgn syarat guna Old Sbk.

Saya di RR +/- 3 tahun sahaja (86-88). Masa tu darah muda belum 20 tahun lagi! Macam-macam perkara "nakal" yg dibuat. Cuma yang saya bangga, saya boleh claim saya yg "hubungkan" group marhaen Dayabumi dan Tabung dgn RR. Kemudan saya sertai Suzuki, Silverstone (paling lama), kilang elektronik (Kulim Hi-tech) dan Tasek Cement sebelum hujung 2007 saya bertukar kerjaya sebagai pengajar pula. Pada masa yang sama sehingga ini saya saya masih menjadi designer track utk Petronas Cub Prix. Dulu saya incharger hampir semua aspek teknikal, marshal, safety. logistik di trek. jenuh le berjalan dgn organizer cubrpix ini. Skrg slow sikit cuma beri tumpuan kepada track designer.

Nak lawat RR bila-bila masa boleh. Skrg Kak Aida penerajui utama di samping anak arwah (Dr Yusri) sebagai pengarah dan Ketua Pengarang sekarang (Wan asal Taiping). Nak meriah ajak Awi MX bekas photographer yg byk simpan gambar-gambar retro. Minggu ni Awi MX (Safety Officer Proton Shah Alam & juga safety riding instructor) masuk hospital kerana rawatan sakit blkg. Group RD pernah melawat Awi MX di Flat Proton.

Faizul - saya juga dikenali dgn Suzuki Man di kalangan org lama dan race organizer sbb kebanyakan motor/sbk saya guna ialah Suzuki.

faizul_11 wrote:alamak.. macam kisah jejak kasih dah ni.. mesti bang Lukman ni masih contact lagi kawan2 kat Roda-Roda tu. kami nak melawat RR, tapi x tahu nak contact sape.. dah lama rancang sebelum arwah meninggal lagi.. Sad


Last edited by lukmanw on Mon May 13, 2013 10:17 am; edited 1 time in total (Reason for editing : typo error)

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Salam perkenalan dari org lama yg kembali bersuperbike

Post by Sponsored content Today at 8:47 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum