Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by ajemi on Fri Sep 04, 2009 7:28 am

cyclops Salam perkenalan dari saya.
Hopefully still boleh join you guys punya league lah ye...
Sebab dari range tahun (82-92), moto aku terkeluar tajuk sket, pasal dalam geran tulis year of made 1993, hehehehe What a Face
Moto aku masih rupa standard, so memang rupa oldskool la, buntut tebal windscreen gabak, lampu bulat...hehehe iaitu Kawa ZX7 model L.
Rasanya ramai geng-geng forum ni dari Klang ye? Aku pun orang klang jugak, tapi jarang-jarang disana, balik jenguk orang tua aje. Most of the day ada di seri kembangan mencari rezki di sini.
Apa-apa pun, aku dah cuti ride hampir 6 bulan dah ni pale
Which is very sad lah...moto ada major problem melibatkan enjin. Ongkos tak bape mengizinkan, so bercuti panjanglah pilihannya ...hehehe Laughing
Contact no. aku 016-2448463 (mie).
Ni pic aku ngan moto sewaktu masih bernafas....

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by faizul_11 on Fri Sep 04, 2009 8:02 am

ajemi wrote:cyclops Salam perkenalan dari saya.
Hopefully still boleh join you guys punya league lah ye...
Sebab dari range tahun (82-92), moto aku terkeluar tajuk sket, pasal dalam geran tulis year of made 1993, hehehehe What a Face
Moto aku masih rupa standard, so memang rupa oldskool la, buntut tebal windscreen gabak, lampu bulat...hehehe iaitu Kawa ZX7 model L.
Rasanya ramai geng-geng forum ni dari Klang ye? Aku pun orang klang jugak, tapi jarang-jarang disana, balik jenguk orang tua aje. Most of the day ada di seri kembangan mencari rezki di sini.
Apa-apa pun, aku dah cuti ride hampir 6 bulan dah ni pale
Which is very sad lah...moto ada major problem melibatkan enjin. Ongkos tak bape mengizinkan, so bercuti panjanglah pilihannya ...hehehe Laughing
Contact no. aku 016-2448463 (mie).
Ni pic aku ngan moto sewaktu masih bernafas....

cheers cheers welcomw mie.. walaupun old skool, tapi dah masuk trek day, rasanya pernah motor ni kat trek dulu. satu je old skool. caya sama lu.

geng kitorang nama je suka layan leper. tapi nak main trek tak berani. motor rosak teruk ke? pomen sakti ada kat Klang tu. kat Banting pun ada. tapi lepas raya la baru boleh hantar. sekarang stor tengah full. lol!

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Fri Sep 04, 2009 9:26 am

[quote="ajemi"]cyclops Salam perkenalan dari saya.
Hopefully still boleh join you guys punya league lah ye...
Sebab dari range tahun (82-92), moto aku terkeluar tajuk sket, pasal dalam geran tulis year of made 1993, hehehehe What a Face
Moto aku masih rupa standard, so memang rupa oldskool la, buntut tebal windscreen gabak, lampu bulat...hehehe iaitu Kawa ZX7 model L.
Rasanya ramai geng-geng forum ni dari Klang ye? Aku pun orang klang jugak, tapi jarang-jarang disana, balik jenguk orang tua aje. Most of the day ada di seri kembangan mencari rezki di sini.
Apa-apa pun, aku dah cuti ride hampir 6 bulan dah ni pale
Which is very sad lah...moto ada major problem melibatkan enjin. Ongkos tak bape mengizinkan, so bercuti panjanglah pilihannya ...hehehe Laughing
Contact no. aku 016-2448463 (mie).
Ni pic aku ngan moto sewaktu masih bernafas....

slamat dtg bro mie! huhuhu!
dlm OLD SBK ni cm ade sbijik je zx7..model H..org klang gak,duk bt7 jln kapar..
mto bro poblem ape ye?
ape pn slamat bkenalan... Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by jimf on Fri Sep 04, 2009 9:38 am

selamat berkenalan mie...
seri kembangan..dekat aje umah teman tu..
moto rosak tu... biasala, kena tgk mana priority kan..
dulu2kan laa mana yg penting. Pelan2 repair nti leh ride lik sure puas..

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by ajemi on Sat Sep 05, 2009 1:40 am

Hi cheers
Thank you all for the warm welcome.... Very Happy
Moto rosak agak teruk jugak la, melibatkan crankshaft,piston-piston, timing chain dan valve-valve. So costing memang suku dari harga beli moto tu dulu, hehehe.
Insyaallah ada rezki lebih nanti, hidupla balik moto tu.
Bro jimf, yup btul tu, sebab dok utamakan priority tu yang tak hidup-hidup lagi moto tu, hahahaha....tapi aku bujang lagi ni, priority kat sape ek?hahahaha....priority nak mengakhiri zaman bujang kot, kuikuikuikui.... jocolor

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by zulvoyager on Sun Sep 06, 2009 7:25 pm

salam dialu alukan selamat datang ke oldskoll nih....biasala muto besar ni modal pon besar tapi x pa plan plan bikin lelama siap la....hehehe.....

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by jimf on Mon Sep 07, 2009 5:13 am

ajemi wrote:Bro jimf, yup btul tu, sebab dok utamakan priority tu yang tak hidup-hidup lagi moto tu, hahahaha....tapi aku bujang lagi ni, priority kat sape ek?hahahaha....priority nak mengakhiri zaman bujang kot, kuikuikuikui.... jocolor

hehe...bujang x bererti xde priority bro...setengah org masa bujang lagi byk perabih pasal nak sekolah kan adik2...kasi lepas semua kawen... priority nak akhir zaman bujang pun ada...setengah org jual moto pasal nak kawen pun ada... Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Wed Sep 09, 2009 11:11 am

ajemi wrote:Hi cheers
Thank you all for the warm welcome.... Very Happy
Moto rosak agak teruk jugak la, melibatkan crankshaft,piston-piston, timing chain dan valve-valve. So costing memang suku dari harga beli moto tu dulu, hehehe.Insyaallah ada rezki lebih nanti, hidupla balik moto tu.
Bro jimf, yup btul tu, sebab dok utamakan priority tu yang tak hidup-hidup lagi moto tu, hahahaha....tapi aku bujang lagi ni, priority kat sape ek?hahahaha....priority nak mengakhiri zaman bujang kot, kuikuikuikui.... jocolor



huh! penyakit ni yg paling seram & sering mghantui pmilik SBK,tak kira la...Old sbk atau melenium sbk... Sad

bro sms no hp kat sy,0163904224 Insya'Allah sy blh bantu ape yg patut bkaitan organ2 mto yg rosak tu...
utk membangkitkan smula kcemerlangan mto bro dr koma yg panjang...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by faizul_11 on Wed Sep 09, 2009 11:23 am

randygpz old sbk wrote:
ajemi wrote:Hi cheers
Thank you all for the warm welcome.... Very Happy
Moto rosak agak teruk jugak la, melibatkan crankshaft,piston-piston, timing chain dan valve-valve. So costing memang suku dari harga beli moto tu dulu, hehehe.Insyaallah ada rezki lebih nanti, hidupla balik moto tu.
Bro jimf, yup btul tu, sebab dok utamakan priority tu yang tak hidup-hidup lagi moto tu, hahahaha....tapi aku bujang lagi ni, priority kat sape ek?hahahaha....priority nak mengakhiri zaman bujang kot, kuikuikuikui.... jocolor



huh! penyakit ni yg paling seram & sering mghantui pmilik SBK,tak kira la...Old sbk atau melenium sbk... Sad

bro sms no hp kat sy,0163904224 Insya'Allah sy blh bantu ape yg patut bkaitan organ2 mto yg rosak tu...
utk membangkitkan smula kcemerlangan mto bro dr koma yg panjang...huhuhu! Very Happy

barang tu semua aku baru tukar untuk FX125 aku. habis RM1k++. kalau ZX7 agak-agak kali 8 kot. FZR aku tukar crankshaft je dah RM6k++. takpe bro pelan-pelan kayuh. beli seketul enjin boleh kot.. Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Mon Sep 14, 2009 8:02 am

mlm td sbijik zx7 h dr soromban myerah diri kat woksop bpk,firasat aku mgkn organ dalaman nye tercedera tu....nk raye lagi... Sad

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by faizul_11 on Mon Sep 14, 2009 9:31 am

randygpz old sbk wrote:mlm td sbijik zx7 h dr soromban myerah diri kat woksop bpk,firasat aku mgkn organ dalaman nye tercedera tu....nk raye lagi... Sad

mungkin kena cari penderma organ dalaman. selalunya banyak organ-organ ni kat sepital temasik sana. kena bayar mahal la kot. kos untuk beli organ saja kat spital malaya ni sama dengan kos untuk beli sorang penderma kat temasik agaknya. Shocked Shocked

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Mon Sep 14, 2009 1:25 pm

faizul_fzr wrote:
randygpz old sbk wrote:mlm td sbijik zx7 h dr soromban myerah diri kat woksop bpk,firasat aku mgkn organ dalaman nye tercedera tu....nk raye lagi... Sad

mungkin kena cari penderma organ dalaman. selalunya banyak organ-organ ni kat sepital temasik sana. kena bayar mahal la kot.agakny kos untuk beli organ saja kat spital malaya ni sama dengan kos untuk beli sorang penderma kat temasik shock: Shocked


huhuhu! btol...btol...btol... Smile

ape lagi? ebay la....la...la... Smile

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by ajemi on Tue Sep 15, 2009 1:35 am

Heheheh.....salam semua.....
Lama tak online...byk reply dah.
Insyaallah, kalau takde aral melintang, lepas raya start projek menghidupkan kembali ZX-7 hamba. Amik masa berapa bulan lagi nak idup tu, wallahu'alam...bergantung pada barang yang akan diorder tu nak sampai bila, hehehe.....
Rasanya barang-barang ZX-7 ni lagi senang nak dapat kat sini banding dengan temasik kot....tapi dalam ebay memang banyak la. ZX7 h somban tu cedera cemana?

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by faizul_11 on Tue Sep 15, 2009 1:44 am

ajemi wrote:Heheheh.....salam semua.....
Lama tak online...byk reply dah.
Insyaallah, kalau takde aral melintang, lepas raya start projek menghidupkan kembali ZX-7 hamba. Amik masa berapa bulan lagi nak idup tu, wallahu'alam...bergantung pada barang yang akan diorder tu nak sampai bila, hehehe.....
Rasanya barang-barang ZX-7 ni lagi senang nak dapat kat sini banding dengan temasik kot....tapi dalam ebay memang banyak la. ZX7 h somban tu cedera cemana?

motor tu boleh idup. tapi ada kompilasi saraf sikit. kena wat operation jugak. macam kena tukar crankshaft je. ada bunyi tik tik tik tik. conrod dengan crankshaft dah longgar. tak tau mana satu yang nak kena tukar. tunggu doktor pakar operate baru nampak isi perut. Shocked Shocked

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by ajemi on Tue Sep 15, 2009 4:09 am

faizul_fzr wrote:
motor tu boleh idup. tapi ada kompilasi saraf sikit. kena wat operation jugak. macam kena tukar crankshaft je. ada bunyi tik tik tik tik. conrod dengan crankshaft dah longgar. tak tau mana satu yang nak kena tukar. tunggu doktor pakar operate baru nampak isi perut. Shocked Shocked

Uikksss...!! takotnyer....lagi laju enjin, lagi tinggi RPM lagi laju dan kuat ke bunyi tik tik tik tik tu?
Kalau ye, macam sama je la yg terjadi kat aku.
Kes aku dulu, jadi kat hiway mex kl-putrajaya tu. tgh menten 120-130 tetiba bunyi tik tik tik dalam enjin, lagi laju, lagi kuat, terus menten je bawak 60 sampai la bengkel. bagai nak patah tangan ngan pinggang ni nak abeskan hiway tu bwk 60, hehehehe.....

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by faizul_11 on Tue Sep 15, 2009 4:20 am

agaknya la. start je idup dah bunyi mcm tu. kalau rem lagi la kuat. kena bukak dulu baru tau mana yang rosak. susah agak-agak ni. lain la kalau ada mesin x-ray untuk tengok dalam ejin. senang sikit. Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Wed Sep 16, 2009 8:48 am

ajemi wrote:
faizul_fzr wrote:
motor tu boleh idup. tapi ada kompilasi saraf sikit. kena wat operation jugak. macam kena tukar crankshaft je. ada bunyi tik tik tik tik. conrod dengan crankshaft dah longgar. tak tau mana satu yang nak kena tukar. tunggu doktor pakar operate baru nampak isi perut. Shocked Shocked

Uikksss...!! takotnyer....lagi laju enjin, lagi tinggi RPM lagi laju dan kuat ke bunyi tik tik tik tik tu?
Kalau ye, macam sama je la yg terjadi kat aku.Kes aku dulu, jadi kat hiway mex kl-putrajaya tu. tgh menten 120-130 tetiba bunyi tik tik tik dalam enjin, lagi laju, lagi kuat, terus menten je bawak 60 sampai la bengkel. bagai nak patah tangan ngan pinggang ni nak abeskan hiway tu bwk 60, hehehehe.....


jwpn nye ye....

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by ajemi on Thu Sep 17, 2009 6:51 am

randygpz old sbk wrote:jwpn nye ye....

Bro, boleh tolong aku dapatkan estimate budget tak dengan bengkel bawah pokok manggis yang u all citer tu, hehe. Bukan ape, kalau cost nak hidupkan moto aku ni lebih mampu disana, nak jugak aku try. Moto ZX7 model L tahun 1993, parts yang rosak seperti dibawah:

1) Crankshaft dan batang rod yang ke-2 jammed.
2) Blok empat-empat silinder calar.
3) Piston-piston dan ring-ring.
4) Timing chain
5) Timing chain tensioner
6) Timing chain casing
7) Valve-valve (ni tak pasti bape batang yang jahanam)

Terima Kasih.

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Thu Sep 17, 2009 7:30 am

ajemi wrote:
randygpz old sbk wrote:jwpn nye ye....

Bro, boleh tolong aku dapatkan estimate budget tak dengan bengkel bawah pokok manggis yang u all citer tu, hehe. Bukan ape, kalau cost nak hidupkan moto aku ni lebih mampu disana, nak jugak aku try. Moto ZX7 model L tahun 1993, parts yang rosak seperti dibawah:

1) Crankshaft dan batang rod yang ke-2 jammed.
2) Blok empat-empat silinder calar.
3) Piston-piston dan ring-ring.
4) Timing chain
5) Timing chain tensioner
6) Timing chain casing
7) Valve-valve (ni tak pasti bape batang yang jahanam)

Terima Kasih.



huh! kes ni mcm bpunca dr darah kering je? btol2 koma ni geng...huhuhu! Very Happy
nti ptg la aku tnye kan baget kos dgn abg nan,sbb dia jarang online...
hmmm..aku dlu penah kne gak,jem geng....piston bkecai,valve2 putus! mlekat2 kat piston...kos rawatan tak bpe tinggi la sgt...dlm $1k lebih je...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by faizul_11 on Thu Sep 17, 2009 7:51 am

ajemi wrote:
randygpz old sbk wrote:jwpn nye ye....

Bro, boleh tolong aku dapatkan estimate budget tak dengan bengkel bawah pokok manggis yang u all citer tu, hehe. Bukan ape, kalau cost nak hidupkan moto aku ni lebih mampu disana, nak jugak aku try. Moto ZX7 model L tahun 1993, parts yang rosak seperti dibawah:

1) Crankshaft dan batang rod yang ke-2 jammed.
2) Blok empat-empat silinder calar.
3) Piston-piston dan ring-ring.
4) Timing chain
5) Timing chain tensioner
6) Timing chain casing
7) Valve-valve (ni tak pasti bape batang yang jahanam)

Terima Kasih.

1) Crankshaft dan batang rod yang ke-2 jammed. yang ni menangis kalau tengok harga. FZR punya RM4k++
2) Blok empat-empat silinder calar. - ini boleh polish je kot
3) Piston-piston dan ring-ring. - kalau blok kena rebore, tukar la semua
4) Timing chain
5) Timing chain tensioner
6) Timing chain casing
7) Valve-valve (ni tak pasti bape batang yang jahanam)
- sebatang RM100++ kot

malam ni aku suruh pomen bukak ini forum. suruh dia estimate harga. makan ribu-ribu gak ni..

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Thu Sep 17, 2009 7:55 am

bpk keje mlm,mane smpat bukak forum zul...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by faizul_11 on Thu Sep 17, 2009 2:59 pm

randygpz old sbk wrote:bpk keje mlm,mane smpat bukak forum zul...huhuhu! Very Happy

kalau macam tu, forward kat sms je la. nanti malam masa rehat boleh dia kirakan.. Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by zulvoyager on Fri Sep 18, 2009 3:34 am

selamat hari raya Basketball Basketball tengok macam tu punya sakit seram la aku tengok. Tapi x pa aku ingat bapak boleh tolong tu......

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by ajemi on Tue Aug 02, 2011 7:30 am

Salam perkenalan kembali semuaa....

Perghh..lama gila tak masuk sini, last post dekat 2 tahun lepas, ekekekke...
Terima kasih atas bantuan ada semua. Bagi yang ada follow kisah moto aku ni, untuk makluman, moto aku dah pun dapat beraksi semula di atas jalan rasa start Julai tahun lepas. Hampir semua komponen major dalam enjin ditukar baru order dari jepun. Tapi sekarang ni tengah tersadai balik sbb minggu lepas on the way balik ke serdang dari muar, trotel kabel putus di senawang. then angkut naik lori, dalam perjalanan, tali yang ikat moto leh putus lak, sampai umah, coverset moto dah hancur..uwaaa...!!! Barang2 nak repair dah ada, cuma tengah pk bab coverset je ni....uuuu...

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by randygpz old sbk on Tue Aug 02, 2011 3:12 pm

hmmm....dah 2 thn mganaz lupe umh OLD SBK ni....

skng dah tak mganaz,br ingat blk ye....huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: Awal mula pertama mula - Salam perkenalan dari Mie

Post by Sponsored content Today at 1:31 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum