UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Sun Jun 03, 2012 6:06 am

KLIK DI SINI

"BERHATI-HATI DIJALAN RAYA. INGAT ORANG YANG TERSAYANG. HAYATI KEMAMPUAN ANDA APABILA BERMOTOSIKAL"







Last edited by faizul_11 on Sun Jun 03, 2012 6:12 am; edited 1 time in total

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Sun Jun 03, 2012 6:07 am




_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Sun Jun 03, 2012 6:08 am





_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Sun Jun 03, 2012 6:09 am





_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Sun Jun 03, 2012 6:11 am







_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by PEREPAT JATI on Sun Jun 03, 2012 7:24 am

Sad pergh ngeri tengok.
kalau moto patah 2?
orang nyer mcm mana la.

hanya allah saja yg tahu

PEREPAT JATI

Location : meru

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by novice_blok on Sun Jun 03, 2012 10:47 am

x mengenal tmpt n mase.... surat kabo hr ni.... konvoi pn x siden jgk www.hmetro.com.my/articles/Ajalmotosikalbaru/Article/artikelMA

novice_blok

Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by MrProfessor on Sun Jun 03, 2012 3:43 pm

Nak wat cemana ... sekali sekala peringatan yang sebegini memang penting untuk dijadikan iktibar ... superbike memang laju ... kalau bawak slow memang x best .. x kan pakai superbike 1100 ++ nk bawak 90/110 kan ... ? Tp ingatlah orang yang tersayang ...

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by MKI on Mon Jun 04, 2012 3:20 am

alamak ngeri... takziah kepada yang berkenaan.
yang excdnt di tol jelapang sabtu lepas er6 pon hilang nyawa
al-fatihah..

MKI

Location : Kuala Lumpur/Bukit Beruntung

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by katanaf4775 on Mon Jun 04, 2012 4:47 am

Don't drink and ride....nasib moto aku dah wat naked so tak leh bawak laju2 ...skrg ni pun bawak paling laju 160 je pasal angin kuat kena muka ...aku skrg ni ride slow je , kapchai follow belakang aku kasi tepi sikit kasi depa potong..tak pa lah superbike bawak 120 je dah puas bawa laju2 masa muda2 dulu hihihihihi...."ENJOY THE RIDE" dude. Very Happy

katanaf4775

Age : 43
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Mon Jun 04, 2012 5:28 am

katanaf4775 wrote:Don't drink and ride....nasib moto aku dah wat naked so tak leh bawak laju2 ...skrg ni pun bawak paling laju 160 je pasal angin kuat kena muka ...aku skrg ni ride slow je , kapchai follow belakang aku kasi tepi sikit kasi depa potong..tak pa lah superbike bawak 120 je dah puas bawa laju2 masa muda2 dulu hihihihihi...."ENJOY THE RIDE" dude. Very Happy

yang Z1000, er-6 tu pun ala2 naked.. Very Happy Very Happy Very Happy
apa jenis motor yang diguna pun, kena hati hati..

"KNOW YOUR LIMIT"..

ni motor yang aku citer masa kenduri kawin hari tu. putus dua. chasis yang putus. bukan fork.. Sad Sad Sad

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by zulvoyager on Mon Jun 04, 2012 5:34 am

faizul_11 wrote:
katanaf4775 wrote:Don't drink and ride....nasib moto aku dah wat naked so tak leh bawak laju2 ...skrg ni pun bawak paling laju 160 je pasal angin kuat kena muka ...aku skrg ni ride slow je , kapchai follow belakang aku kasi tepi sikit kasi depa potong..tak pa lah superbike bawak 120 je dah puas bawa laju2 masa muda2 dulu hihihihihi...."ENJOY THE RIDE" dude. Very Happy

yang Z1000, er-6 tu pun ala2 naked.. Very Happy Very Happy Very Happy
apa jenis motor yang diguna pun, kena hati hati..

"KNOW YOUR LIMIT"..

ni motor yang aku citer masa kenduri kawin hari tu. putus dua. chasis yang putus. bukan fork.. Sad Sad Sad
dia punya enjin saja yang ader lagi he2 Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Mon Jun 04, 2012 5:37 am

itu enjin, aku nak booking la.. buat spare part. mana tahu diperlukan akan datang.. motor ni memang laju.. tapi apakan daya. Sad

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by Camel on Mon Jun 04, 2012 5:46 am

Bila tengok gambar2 xcident ni teringat plak pengalaman saya sendiri yang xcident 1x = Honda EX5 & 3x = Superbike... apebila dah duduk atas motor memang lupa diri (tambahan pulak ada kawan cucuk dari belakang) tapi bila dah kena baru nak menyesal itu kejap je bila motor dah ok laju balik.... ape2 pun alhamdulilah saya masih selamat dan boleh ride lagi walaupun sebelah tangan separuh lumpuh..... Ingatlah Orang Tersayang

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by Camel on Mon Jun 04, 2012 6:09 am

insyallah suatu hari nanti saya akan ceritakan dan tunjuk gambar saya xcident...

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by shukri on Mon Jun 04, 2012 11:59 am

apa pon sbenarnya pada kita sdri nk pandu mcm mana..mmg ngeri klu tgk pic2 diatas..tp minat kita mmg ada pada objek nie...bismillah la bnyk sblm kita memulakanya..syukur la biler dh sampai tmptnya...i'allah akn dilindungi oleh allah...

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by akumatmoto on Sat Jun 09, 2012 8:55 am

ce citer ce citer...hee.... afro

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Tue Jun 12, 2012 3:44 pm

Satu lagi kisah untuk renungan..

sumber dari sini
http://rempitansuperbike.blogspot.com/2012/06/mat-mat-motor-dengarlah-rintihan-ini.html


Mat-mat motor dengarlah rintihan ini...
Sabtu 9hb Jun 2012

Hujung minggu baru ni pastinya sangat sibuk untuk ibubapa yang mempunyai anak-anak tinggal di asrama..tidak terkecuali kami. Seawal 8 pagi kami telah meninggalkan rumah menuju ke destinasi Besut diikuti dengan Mersing. Perjalanan kali ini melalui Simpang Pulai -Gua Musang-Jertih. Bermalam di K.Trengganu. Sambung semula ke Kuantan-Pekan-Mersing. Bermalam di Y.Peng dan kembali semula di KL pada hari Isnin. 3H2M. Jarak perjalanan direkodkan 1400+KM

Apa yang aku nak tulis harini adalah pasal mat-mat motor yang berkonvoi di lebuhraya yang kami temui sepanjang perjalanan kami.. Terus terang wa cakap memang aku hangin dengan mereka ni... Aku yang mat motor pun boleh naik hangin, bayangkan orang yang tak pernah pun naik atau pulas throtle minyak motor. Patut pun ada yang tulis diakhbar-akhbar meminta supaya tol turut dikenakan kepada penonggang-penonggang motorsikal., menggambarkan mereka jengkel dengan aksi-aksi mat-mat motor semasa di jalanraya...aku harap pihak penguasa tidak mengambil tindakan drastik sebegini.



Maaf cakap, aku memang cukup tak berkenan dengan konvoi-konvoi yang terlalu ramai. Kenapa tidak kumpulan besar dipecahkan kepada kumpulan kecil seramai 4-5 orang dan biarkan saja mereka membuat tunggangan bebas. Tentukan lokasi berkumpul semula. Dengan cara ini pengguna jalanraya lain tidak terganggu dan dipaksa memberi laluan kepada gerombolan yang terlalu panjang . Kekadang Marshal bertindak samseng dengan mengarahkan pengguna membuka laluan kepada mereka...Yea memang aku hangin melihat gelagat mereka. Ketahuilah tindakan segelintir penunggang motor yang biadap ini mencemarkan nama mat-mat motor keseluruhannya.


Dalam situasi jalan sibuk dengan kenderaan berat memenuhi lorong kiri..Pengguna pada kelajuan 110-120km/jam. adakah wajar mereka dipaksa memberi laluan kepada konvoi motor..? Marshal membunyikan siren sambil mengarahkan pengguna kenderaan ketepi...! Siapa kamu,,,? Uissh bukankah kamu mat-mat motor pengguna kereta juga...Ketahuilah kereta dsb bukannya macam motor..sekali pulas berdesup pergi..jadi berilah mereka peluang memintas.. atau kalau kamu tidak sabar mengekori..pintas saja dari sebelah kiri...sebab itu aku katakan berkonvoilah dengan kumpulan yang kecil secara bebas...!

Aku tak faham kenapa perlu bergerak dalam kumpulan yang besar, melainkan acara rasmi nasional. Adakah peserta-peserta terlalu naif untuk bergerak sendirian.? Kalau peserta-peserta kapchai mungkin juga mudah dimengerti, mungkin baru saja memperolehi lesen yang memerlukan pengawasan atau motor klasik berusia puluhan tahun , takut-takut ada peserta tercicir mengalami kerosakan enjin atau pun berkonvoi dinegara yang serba asing, mungkin ada peserta pertama kali menjejakkan kaki disana. Bukan.. bukan ciri-ciri diatas yang aku lihat baru-baru ni. Konvoi disertai motor ber cc besar terkini termasuk Goldwing, GTR ..BMW..Paling kecil aku tengok Versys.., bersusun lebih 50 biji memenuhi lorong utama.

Alahai kalau setakat nak melantak durian atau jalan makan-makan kat mana-mana destinasi di sini tak perlulah jalan beriringan. Meluat wa tengok beb...

sebab tu aku x suka jalan berkumpulan. yang penting tahu check point.. mamat yang komplen ni pun, bukan kaki motor sangat kot. setakat ada motor, simpan kat rumah je kot.. apa baranggg.. pastu merungut.. huhuhu..

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by zulvoyager on Tue Jun 12, 2012 4:43 pm

dengki la mamat tu kena bagi laluan kat konvoi yang panjang2 kalau dia ader moto besar takkan dia mengomel punyer..... affraid affraid

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by MrProfessor on Wed Jun 13, 2012 3:50 am

Sorry la kengkawan.. aku 40% menyokong pendapat mamat yang complain tu .. Kekadang meluat gak aku tgk gelagat marshal tak bertauliah ni .. marshall yg ada marshall lesen tu aku rasa takde masaalah pasal dia paham dan amat mahir konvoy punya situasi .. tp yg tak bertauliah ni yg berseren bagai suruh orang ketepi tp diri sendiri apa pun x tau pasal keselamatan jalanraya apahal? Kalau lu laju sekalipun first sekali kene ingat .. keselamatan diri sendiri dan keadaan sekeliling ..kalau dah taksabar sangat nk kedepan kita boleh cilok la.. kita kan mat motor .. tu la kelebihan naik motor .. boleh cilok2 ... tp kalau pandai2 hulur tangan suruh orang ketepi tu kenapa? kalau dah time cuti panjang kereta banyak atas jalan yg ko sibuk nk henjut sampai 180+++ ape kejadahnye .. Mungkin interest kita kat dalam forum ni lebih kepada motor.. bukan kereta sebab tu ramai mat motor anggap kereta ni bikin semak atas jalan .. tp mat motor pun kene ingat diaorang pun ada hak atas jalan raya .. Tahniah kepada marshall yang bertauliah .. tp untuk marshall yg takbertauliah yg sesuka hati nak tahan kereta suruh ketepi bagai .. memang aku tak ketepi sebab aku bawak kereta takpernah bawah 110 (Hi way sahaja).. saman aku yg bayar .. lantak le aku nk dok lane mana .. Arrow .. Mintak maaf abang2 semua .. sekadar pendapat . .Sebab saya Mat motor dan pemandu kereta ...

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by jimf on Wed Jun 13, 2012 5:35 am

MrProfessor wrote:Sorry la kengkawan.. aku 40% menyokong pendapat mamat yang complain tu .. Kekadang meluat gak aku tgk gelagat marshal tak bertauliah ni .. marshall yg ada marshall lesen tu aku rasa takde masaalah pasal dia paham dan amat mahir konvoy punya situasi .. tp yg tak bertauliah ni yg berseren bagai suruh orang ketepi tp diri sendiri apa pun x tau pasal keselamatan jalanraya apahal? Kalau lu laju sekalipun first sekali kene ingat .. keselamatan diri sendiri dan keadaan sekeliling ..kalau dah taksabar sangat nk kedepan kita boleh cilok la.. kita kan mat motor .. tu la kelebihan naik motor .. boleh cilok2 ... tp kalau pandai2 hulur tangan suruh orang ketepi tu kenapa? kalau dah time cuti panjang kereta banyak atas jalan yg ko sibuk nk henjut sampai 180+++ ape kejadahnye .. Mungkin interest kita kat dalam forum ni lebih kepada motor.. bukan kereta sebab tu ramai mat motor anggap kereta ni bikin semak atas jalan .. tp mat motor pun kene ingat diaorang pun ada hak atas jalan raya .. Tahniah kepada marshall yang bertauliah .. tp untuk marshall yg takbertauliah yg sesuka hati nak tahan kereta suruh ketepi bagai .. memang aku tak ketepi sebab aku bawak kereta takpernah bawah 110 (Hi way sahaja).. saman aku yg bayar .. lantak le aku nk dok lane mana .. Arrow .. Mintak maaf abang2 semua .. sekadar pendapat . .Sebab saya Mat motor dan pemandu kereta ...

salam... terpanggil jugak aku nk beri pandangan.. aku pun setuju dgn pendapat prof. Kekdang aku pun sendri meluat nengok konvoi panjang2 ni.. Tmbh meluat tgk marshall yg tak profesional yg anggap jalanraya tu dia yg punya. Dalam konvoi yg panjang2 ni, tanpa kita sedar, kita "provoke" pengguna lain utk memaki hamun kita dan memandu secara agresif. Bayangkan kalu kita memandu dan tgk depan kita konvoi moto bergerak sepanjang sebatu.. dlm pikiran dah tentu mencemuh..."adoiii, nk potong/overtake ni tentu lambat..bawa pulak slow.." membuat pemandu jadi agresif, nk cepat potong dan tinggalkan konvoi tu...secara tak langsung kita mengundang malang..

Ada lebih baik kita bergerak secara kumpulan kecil..max pun 5 moto udah la.. pehtu jumpa aje kt check point. Rider pulak kena set dlm minda, tu ride konvoi, ride santai..tak perlu nk test moto, nk kejar geng depan. Ride aje ikut kemampuan. Kalu nk test moto, nk laju2...trackday kan ada.. moto beribu leh beli, bayo pas trackday xkan x mampu.. Sakit hati tgk segelintir rider yg bawa laju cam kt hiway pehtu follow keta yg slow (sebenarnya ikut had laju kebangsaan) dan paksa mereka ketepi... kalu lepas tu angkat tangan tanda terimakasih xpe laa.. ni siap tgk dreber mcm nk telan, pehtu geleng2 kepala marah mcm diaorg aje yg terror bawa kenderaaan....mcm pandaiiiiiiiii laaa sangat...

Kita bawa moto besar utk enjoy..cari ketenangan utk melepaskan sibuk mencari rezeki harian. Disamping tu kita nk org lain pun "suka" kat kita.. anggap kita sebagai contoh dan tauladan sebagai penunggang yg berhemah. On good point, mmg ramai rider yg berhemah...tp yg sorang dua ni laaa cukup mencemarkan semua rider..

Maaf atas coretan yg tak bernilai ni. Takdir, qada dan qadar mmg ditangan Allah.. tp kita jgn mengundang padah...wassalam

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Wed Jun 13, 2012 6:16 am

Aku sekali je pengalaman ikut konvoy yang bermarshall. ikut geng Tapir.. bawak slow giler. berderet je motor. peserta yang potong marshall kena marah. Very Happy Very Happy . marshall yang berlesen pun xde hak nak suruh orang ke tepi sebenarnya.. itu yang telah di highlight oleh arwah MYB dalam Roda_Roda dulu.

ada juga konvoy yang marshall lebih lebih ramai dari peserta.. huhuhu.. memang amat lucu.. semua gila pangkat.. diorang ingat marshall tu pangkat besar sangat kot..

pasal laju atau x, itu bergantung pada rider.. aku sendiri boleh maintain kelajuan max 160km/h je. dengan kelajuan tu je boleh control motor untuk tukar haluan ke kanan atau kiri untuk memotong kereta. kalau nak sampai 200km++ tu, tunggu xde kereta langsung boleh la..

tapi, kalau aku naik kereta, ada motor dari belakang laju, aku bagi signal untuk beri laluan. xde la nak menyumpah rider tu sebab potong aku. lagipun aku bawak kereta ikut kelajuan yang dibenarkan. 110km/h je.. terdapat segelintir je rider yang buat jahat atas jalan raya.. bak kata pepatah, "disebabkan nila setitik, biru susu satu belanga." tapi, susu tetap susu.. Very Happy Very Happy

so, nasihat untuk aku sendiri dan kawan2, bawak motor ikut kemampuan. tak kira la berapa cc, 400, 550, 750, 1100,1300,1400 semua sama beroda dua. semua umpama mentimun. dilanggar teruk, melanggar pun teruk.

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by jagindas on Wed Jun 13, 2012 12:51 pm

hanya polis sahaja yang boleh langgar lampu merah!

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by MrProfessor on Thu Jun 14, 2012 3:17 am

jagindas wrote:hanya polis sahaja yang boleh langgar lampu merah!
Yezza... Marshal bertauliah .. abg misai baju putih.... What a Face

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by jagindas on Mon Jun 18, 2012 9:31 am


jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by Sponsored content Today at 6:55 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum