UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by novice_blok on Mon Jun 18, 2012 7:34 pm

xsident2 ni sume sbb nk mengelak sbb laju n nak koner tp x lepas.....g la kt sepang....bru la seswai...x yah la try kt jalan2 raya....mmbahaya kn diri n org lain....huhuhu

novice_blok

Location : Rawang

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by atan7800 on Fri Jun 22, 2012 9:27 am

gambar wat renungan...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by jagindas on Fri Jun 22, 2012 2:40 pm


jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by akumatmoto on Sat Jun 23, 2012 9:47 am

tu yg tk best kalu eksiden,kawan siap "pisss" mintak rokok sbatang Twisted Evil Twisted Evil

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Thu Jul 26, 2012 7:18 pm

kejadian terbaru.. berhati-hati menunggang di bulan puasa..
kereta u-turn tiba2..


dari forum lain..
Ini kejadian kemalangan yang berlaku pagi tadi berhampiran pejabat Polis Kuang-Sg.Buloh. Driver pompuan yang bawa anak kecil di sebelahnya telah buat U-turn di tempat yg x sepatutnya yg mengakibatkan rider Kawasaki ER6N berwarna hitam Mohd Faizal merempuh bahagian belakang kereta Proton Wira tu sampai tercabut tayar depan moto tu...driver & anaknya selamat, rider 'patah riuk' dek kejadian tadi...xda apa yg aku mampu tlg time tu, dah ramai org yg membantu & hopefully rider sembuh seperti sediakala hendakNya InsyaAllah....





_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by jagindas on Fri Jul 27, 2012 3:49 am

dekat dengan stesen komuter kuang ni

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Fri Jul 27, 2012 10:29 am

satu lagi untuk renungan.
naik motor besar ke, kecik ke, sila letak ditempat yang sepatutnya.. nanti kena saman.. letak jauh sikit pun xpe.. bulan puasa ni, rugi kalau kena saman.. duit boleh guna untuk beli juadah sedekah kat orang berbuka kat surau.. pegawai penguat kuasa baru nak saman versys.. sebelum tu, ada kapcai dah kena saman.. Sad Sad

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Thu Nov 22, 2012 4:35 pm

Kemalangan Konvoi Superbike – 1 Maut, 6 Parah


baca di sini..
http://ondscene.my/kemalangan/kemalangan-konvoi-superbike-1-maut-6-parah

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Thu Nov 22, 2012 4:41 pm

Al Fatihah kepada arwah.
gambar dari FB



_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by nan_gpz11 on Thu Nov 22, 2012 5:17 pm

Alfatihaa!!..mcmana bole berlaku mcm nie?...motosikal jenis mcm nie jarang2 berlaku..kemalangan,..mungkin terlalu rapat antara satu dgn yang lain...ada objek berhenti secara tiba2..berita saya terima dari randy pukul 1336pm tadi...,randy dlm perjalanan ke hospital sg buluh...,

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Thu Nov 22, 2012 5:32 pm


dari ondscene.com

Kemalangan berhampiran susur ke Subang dari Shah Alam arah Damansara.

Ketika kejadian, kenderaan sedang bergerak perlahan.

Konvoi 12 buah motosikal berkuasa tinggi ini dari Kota Tinggi Johor, menuju ke utara tanahair.

Kejadian berlaku di KM 13.6 apabila sebuah Honda CRV dipandu seorang wanita berusia 39 tahun, dipercayai mengubah haluan secara tiba-tiba dari laluan tengah ke laluan paling kanan lebuhraya.

Akibatnya, kenderaan ini menghimpit 2 dari motosikal terbabit sebelum terbabas melanggar besi penghadang lebuhraya.

4 lagi motosikal tidak sempat mengelak lalu merempuh sesama sendiri.

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by MrProfessor on Thu Nov 22, 2012 5:41 pm

Al-fatihah.. allahuakbar..

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by zulvoyager on Thu Nov 22, 2012 6:05 pm

alfatihah buat arwah takziah buat keluarga beliau.....voyager oh voyager...itu pemandu crv mabuk kaa.... Sad Sad

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by nan_gpz11 on Thu Nov 22, 2012 6:12 pm

Sakaratulmaut dah tunggu disitu.."mati nie pasti.hidup..insaalah"..apa-apa pun kita sedekahkan al-fatihah..kepada rakan biker kita..amin... Sad

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by atan7800 on Fri Nov 23, 2012 11:41 am

al- fatihah...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by akumatmoto on Fri Nov 23, 2012 12:46 pm

al fatihah.

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Mon May 20, 2013 8:16 am

2 peserta konvoy maut.. Sad Sad Sad . Al-Fatihah untuk arwah.

Oleh FARIK SALLEH
utusanjohor@utusan.com.my
Muhammad Fadzirul Hakimi, Muhammad Adib

KOTA TINGGI 19 Mei - Konvoi sekumpulan 40 penunggang motosikal dari Klang, Selangor ke Desaru terpaksa dibatalkan apabila dua daripada mereka maut dalam kemalangan melibatkan empat buah kenderaan di Kilometer 22.5, Jalan Kulaijaya-Kota Tinggi di sini semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4.30 petang itu, Muhammad Fadzirul Hakimi Abd. Rahim, 21, dan Muhammad Adib Jasmani, 23, terbunuh setelah motosikal mereka dipercayai bergesel sesama sendiri lalu terjatuh di laluan bertentangan sebelum dilanggar sebuah van dari arah bertentangan.

Kedua-dua mereka meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan beberapa bahagian badan manakala seorang lagi penunggang cedera parah dan kini dirawat di Hospital Kota Tinggi.

Ketua Polis Daerah, Supritendan Mohd. Nor Rasid ketika dihubungi memberitahu, kemalangan itu melibatkan empat buah kenderaan iaitu sebuah van jenis Mazda serta tiga buah motosikal jenis Honda Wave.

Menurut beliau, mayat kedua-dua mangsa yang berasal dari Klang dan Banting, Selangor telah dituntut oleh ahli keluarga masing-masing selepas selesai bedah siasat malam tadi.

“Kemalangan dipercayai berlaku apabila tiga buah motosikal termasuk dua ditunggangi mangsa bergesel sesama sendiri menyebabkan mereka terjatuh di laluan bertentangan.

“Sebuah van yang dalam perjalanan ke Kulai gagal mengelak lalu melanggar kedua-dua mangsa yang terjatuh di laluannya," katanya.

Mohd. Nor menasihatkan para penunggang motosikal yang menyertai konvoi supaya mengutamakan aspek keselamatan serta mematuhi peraturan jalan raya.

Sementara itu, salah seorang peserta konvoi, Firdaus Aqmal, 23, berkata, sebanyak 40 buah motosikal Honda Wave menyertai konvoi ke Desaru.

Firdaus yang juga saudara kepada Muhammad Adib berkata, dia bersama rakannya bertolak dari Selangor pada hari Jumaat kira-kira pukul 10 malam dan singgah di Skudai dan Kulai sebelum konvoi mereka terlibat dalam kemalangan itu.

“Ketika singgah di Skudai, saya dan arwah Adib sempat menunaikan solat subuh. Arwah ada memberitahu saya dia penat, mengantuk, nak tidur. Malah ketika itu saya turut sama tidur bersamanya sebelum meneruskan perjalanan menuju Kulai kira-kira pukul 7 pagi.

“Sebaik sampai di Kulai arwah juga bersikap pelik apabila hanya menjamah sedikit sahaja makanan tengah hari sedangkan nasi dan lauk yang diambil banyak. Katanya tak ada selera," jelasnya.

Katanya lagi, kira-kira pukul 2 petang mereka memulakan semula perjalanan, ketika itu dia bersama beberapa rakan lain berada di belakang manakala arwah berada di kumpulan tengah konvoi.

“Saya sampai di tempat kejadian kira-kira lima minit selepas kemalangan tersebut berlaku. Ketika itu saya melihat Adib masih bernafas malah saya sempat menyuruhnya mengucap," katanya.

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130520/dn_21/2-peserta-konvoi-motosikal-maut#ixzz2To5hjyVj
© Utusan Melayu (M) Bhd


_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 12:32 pm

"“Ketika singgah di Skudai, saya dan arwah Adib sempat menunaikan solat subuh. Arwah ada memberitahu saya dia penat, mengantuk, nak tidur. Malah ketika itu saya turut sama tidur bersamanya sebelum meneruskan perjalanan menuju Kulai kira-kira pukul 7 pagi."

Ini adalah mgkn satu sbb. Kemgknan juga mengekori terlalu rapat. kalau konvoi tak ada itinerary seperti di mana nak berhenti makan, isi petrol, solat dan sebagainya mgkn boleh konfius rider. Ini terjadi dalam satu group konvoi remaja kolej yg saya bawa ke pantai timur early 2000. Nasib baik tak cedera cuma rosak fork/pecah fairing blkg yg boleh direpair.

Moral of the story - keep the distance!

Group TUDM Tan Sri Mohd Ngah di end80 tu punya le keep-the-distance boleh dikatakan setengah batu untuk satu motor!

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Mon May 20, 2013 1:07 pm

lukmanw wrote:"“Ketika singgah di Skudai, saya dan arwah Adib sempat menunaikan solat subuh. Arwah ada memberitahu saya dia penat, mengantuk, nak tidur. Malah ketika itu saya turut sama tidur bersamanya sebelum meneruskan perjalanan menuju Kulai kira-kira pukul 7 pagi."

Ini adalah mgkn satu sbb. Kemgknan juga mengekori terlalu rapat. kalau konvoi tak ada itinerary seperti di mana nak berhenti makan, isi petrol, solat dan sebagainya mgkn boleh konfius rider. Ini terjadi dalam satu group konvoi remaja kolej yg saya bawa ke pantai timur early 2000. Nasib baik tak cedera cuma rosak fork/pecah fairing blkg yg boleh direpair.

Moral of the story - keep the distance!

Group TUDM Tan Sri Mohd Ngah di end80 tu punya le keep-the-distance boleh dikatakan setengah batu untuk satu motor!

setuju. memang ajal dan maut di tangan Tuhan. tapi kita yang masih bernyawa, perlu mengambil iktibar di atas apa yang telah berlaku. belajar dari kesilapan lampau. ada office mate saya tanya, tak bahaya ke naik motor? kalau xcdent teruk tu. ye betul, tahap bahaya kemalangan motosikal memang lebih dari kereta. bukan kita naik motosikal untuk suka-suka mencari maut. tapi tunggang dengan berhemah dan ikut kemampuan diri masing-masing.. doa jangan dilupakan. sebaik-baiknya, bersalawat dalam hati disepanjang perjalanan. InsyaAllah, perjalanan lebih diberkati..

_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 1:44 pm

Banyak pahala bawa motor - inilah yang pernah diberitahu oleh Haji Tahir (arwah) bekas pelumba motor 60an yang berasal dari Kajang, kalau dibandingkan dengan kereta.

Boleh rujuk posting di sini -

http://oldsuperbikeowner.forumotion.net/t603-banyak-pahala-bawa-motor

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by nan_gpz11 on Mon May 20, 2013 2:01 pm

Memang ajal dan maut di tangan tuhan...,disebabkan kesilapan manusia ajal menanti...alfatihaa...aminn..

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by faizul_11 on Wed May 22, 2013 1:58 am

Kemalangan maut di tol 60sen bukit raja. 200meter antara mayat dgn motor.

x tau tarikh bila. macam baru je.. ambik kat fb..




_________________

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by nan_gpz11 on Wed May 22, 2013 2:09 am

ZX14 nie... Shocked

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by zaydeeak on Wed May 22, 2013 4:38 am

Ini adalah kemalangan yang dialami oleh anak salah seorang dari staff Proton Shah Alam. Bahagian Teknikal Proton .... ada keluar surat khabar Metro pagi ini .....

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by atan7800 on Wed May 22, 2013 8:21 am

sedikit info, berlaku di klang,
nama owner muhammad fahmi 18 tahun, maut kat km 15.4 highway selat klang utara dekat tol shah padu, bukit raja, semalam... 8.30pg, dia rembat moto tu, langgar riberder... bapak dia orang proton , umah dia kar seksyen 7 shah alam , magsa tercampak dkat2 100 meter,
kawan2 kesimpulan, ride kalau rembat beringat ler... lap taray botak jgan mengada2 kang, jadi hal...

sayangi moto anta hehehehe.......
zzr6

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: UNTUK RENUNGAN DAN IKTIBAR.

Post by Sponsored content Today at 11:07 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum