KAWASAKI ZephyR

Page 6 of 15 Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 15  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by AtanFZi on Thu Nov 04, 2010 4:10 pm

jagindas wrote:petang tadi masa balik kerja
terserempak brader FZR kat KF wong dengkil
dia pakai sym200,tengah servis nak ride jauh katanya konvoi dgn dak2 sym200
katanya jugak dia member ko randy
brader tu pakai helmet lazer ko hehehe

aku singgah KF wong tadi bikin no plate
risau gak motor takde no plate depan
tapi rasanya selalu ak nampak dak2 superbike ni
tak pakai no plate depan
zul FZR nak bawa tapir tu pi konvoi ke kelantan..hujujng minggu ni.

AtanFZi

Age : 36
Location : dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Thu Nov 04, 2010 4:41 pm

jagindas wrote:petang tadi masa balik kerja
terserempak brader FZR kat KF wong dengkil
dia pakai sym200,tengah servis nak ride jauh katanya konvoi dgn dak2 sym200
katanya jugak dia member ko randy
brader tu pakai helmet lazer ko hehehe

aku singgah KF wong tadi bikin no plate
risau gak motor takde no plate depan
tapi rasanya selalu ak nampak dak2 superbike ni
tak pakai no plate depan


la...yg ko jumpa tu faizulFZR la tu...huhuhu!

FZR1000 EXUP park kat umah bpk tu dia pnya la yg ko tgk...

dia servis Tapir tu wat stok mgembara gi klantan weekend ni,utk meraikan kemenangan juara piala malaysia...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Thu Nov 04, 2010 4:54 pm

zr750_aby wrote:ye la.. kalau kita tau history moto kita xpe.. mana la tua owner lama dah buat ker, belum ke.. takut2 jalan jauh sikit engin lak problem. oil cooler tu ada periodically maintenance x?


hmmm....bg aku la scara pribadi,klu carb tu msh ok tak perlu la servis...
melainkan klu carb tu poblem atau mto lame tsadai paking je...

sbenar nye mto air cool & oil cool ni paling senang jaga...
cm perlu pasti kan level myk itam je...
kurg tambah,klu dah ckup km atau firasat rs2 tkr la myk itam br...
klu perlu lg tkr la oil filter & servis/tkr air filter...
nk tkr plug skali pn blh...tp klu enjin yg sihat,mmg amat jarang tkr plug la...
dr kdaan plug jugak,kite blh tau tahap kesihatan engin,carb,api nye...

ni yg aku amal kan dr dlu la...sbb smua wat sendri je...

klu htr kat kdi mmg smua kne wat la...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Nov 05, 2010 1:59 am

aku nak kena tukarlah oil sump/oil pan punya gasket
motor aku ada bocor halus kat bawah enjin tu
aku suspek kat area oil filter punya housing 4 segi tu
biasa berapa RM ini barang?
ada ke yg ori dgn yang imiation punya?
harap dapat membantu Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr11 on Fri Nov 05, 2010 6:23 am

jagindas wrote:
paklang wrote:bro ZR11 dengar hari tu pakai gpz 900.lepas2 blok dlm mbc close lama tak sembang.

aiseh
rare tu GPZ900

bkn 900r...gpz1000rx la paklang...aku baru juai aja...la ni tgh kumpul modai...nak ambik lain plak..
kat mbc dah slow geng zephyr ni..kita punya sahabat si rollinthunder dah juai zr750 dia kat en.jagindas...

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Nov 05, 2010 6:23 pm

konpom bukan oil pan yang bocor
rasanya gasket transmission belah kiri (part no 11009A)[yang tanda arrow tu]
sebab bocor sebelah je
randy,
kalau abang nan mau pergi sunrock
jangan lupa roger aku
aku mau kirim gasket transmission case belah kiri kat sprocket tu
[img][/img]

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Sat Nov 06, 2010 7:32 am

SAPA2 LEH AJAR NAK ATTACH GAMBAR?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sat Nov 06, 2010 1:23 pm

masa ko reply tu
ko klik kat ikon 'image' [kotak ijau kecik tu]
pastu ko copy 'image location' dari mana2 website
ko paste kat ruangan 'image' tu
pastu klik 'ok'
pastu taip apa yang nak ditulis
dan klik'send'

tapi kalau ko ada gambar dari komputer/pendrive/harddisk/cd
ko kena upload dulu kat photobucket

'selamat mencuba'

"renung-renungkan,dan selamat beramal.."

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Sat Nov 06, 2010 2:50 pm

salam, nk tumpang tanya..


yg ini crankshaft untuk zephyr 750 91'


yg ni plak untk zr7 1999-2004

bezanye untuk model 99> ada tensioner untuk chain tu.. kalau nk add dkt zep750 boleh ker? ni kire kena o/haul ker?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sat Nov 06, 2010 3:11 pm

nak kena bukak seketul enjin ni
tak taulah kalau ada pomen bukak enjin casing bawah je macam enjin kereta

tensioner ni memang baik untuk kesihatan
tapi macammana nak buh tensioner tu dalam enjin
engineer jepon dah berkerut dahi mikir camne nak cipta enjin ni
kalau kita boleh pasang tensioner tu kat ZR750 91 memang supperb laa..

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Sat Nov 06, 2010 8:41 pm

enjin zr7 99-03 ni asal nye dari jeper, cuma penambah baikan nye ialah tensioner di crankshaft ni.. yang mana engin honda cbx750 telah awal memiliki nyer. engin honda lebih senyap dari enjin kawa. cuma boleh add tensioner ni atau x.. sy kurang pasti. mungkin otai2 yg pernah o/haul 2BUKAK SEKETOI ENJIN LEH TLONG JWAB SOKLAN INI. Bro jagindas nye jeper ada bunyi kasar x masa idle? mcm sy nye bile idle kasar, tp masa running in smooth jer. pomen kata rantai dkt crankshaft tu dah kendoq.. kalau lah leh modified pasang tnesioner ni..em bagus dok ada la..
saudara Randy leh tlg jawab?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sun Nov 07, 2010 4:16 am

Randy punya motor senyap giler....walaupun enjin lagi lama dari zeper aku tapi enjin randy lagi senyap dari zephyr.Motor aku kalau time start pagi2 bunyi bising kat timing chain tu,tambah lagi bunyi clutch housing dah macam Ducati bunyiknya..tapi kalau tarik clutch senyap la skit enjin.pastu tambah lagi dengan bunyik manifod bocor kat gasket header tu sebab collar half moon tu macam terpeleot la pulak.senang cerita memang kasar la enjin aku,tapi time ride sunyap je,dengar bunyik rantai je.lepas ride sejauh 10km,timing chain dah tak bunyik,tinggal bunyi clutch housing dengan collar kat header tu je.

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Sun Nov 07, 2010 4:48 am

bro jagindas dah merisik ke clutch housing tu berapa? huhuhuhuhu...

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sun Nov 07, 2010 2:40 pm

lum lagi
2-3 hari ni laut bergelora
tak sesuai bagi bot2 kecik macam aku ni hehehe
tunggu line clear baru gi tanya

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Mon Nov 08, 2010 10:28 am

jagindas wrote:Randy punya motor senyap giler....walaupun enjin lagi lama dari zeper aku tapi enjin randy lagi senyap dari zephyr.Motor aku kalau time start pagi2 bunyi bising kat timing chain tu,tambah lagi bunyi clutch housing dah macam Ducati bunyiknya..tapi kalau tarik clutch senyap la skit enjin.pastu tambah lagi dengan bunyik manifod bocor kat gasket header tu sebab collar half moon tu macam terpeleot la pulak.senang cerita memang kasar la enjin aku,tapi time ride sunyap je,dengar bunyik rantai je.lepas ride sejauh 10km,timing chain dah tak bunyik,tinggal bunyi clutch housing dengan collar kat header tu je.


hmmm..GPz aku dlm byk antu srta susuk,abg nan yg bt'jwp smua tu...
tu pasal ko dgr senyap je sbb ko dah kne pukau..huhuhu!
tp ble kat trafic lite jgn smpy antu2 dgn susuk2 GPz tkejut,kang trangkat tyr! huhuhu!

sbenar nye engin GPz aku bising gak la aku rs... Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Mon Nov 08, 2010 3:33 pm

sunyap randy
zephyr aku lagi bising
collar manifold bocor

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by paklang on Wed Nov 10, 2010 6:04 am

biasalah motor aku pon bising juga.
cup prix ni ada program apa-apa ke bro...
bro jagindas kumpulkanla ahli zephyr seramai boleh

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by shukri on Wed Nov 10, 2010 6:49 am

alamak...dia dh start nk kumpul gang....aku???aku seorang pemburu...sebagai pemburu aku hanya mencintai diriku sdri..huhu

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Wed Nov 10, 2010 10:10 am

Ooo...pemburu ye? huhuhu!

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by paklang on Thu Nov 11, 2010 4:15 am

nampaknya hari dalam mudah ada sebiji lagi zephyr 11 nak jual cun juga tu....tak kenal owner ke bro jagindas

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by Khai on Thu Nov 11, 2010 10:01 am

saje nak bagitau, hari tu motor saya ada problem macam kurang power...
jadi saya ada hantar ke kedai kawan abg saya yang mereka ni (2 orang) ada bekas mekanik motor2 besar...
di pendekkan cerita, motor saya telah di tune balik, ikut spec yang betul... masalah saya masa itu adalah ketebalan sim (besi nipis bentuk macam duit syiling) dah tak ikut ketebalan yang sepatutnya...
setelah ditukar alhamdulillah ada power.
Selain daripada itu exhaust system jugak ada masalah dan sudah juga diperbaiki. Pada pendapat saya mereka memang berpengalaman dalam motor2 besar ni....
Kedai ni di kawasan antara gombak dengan batu 5, jalan ipoh.... berdekatan kawasan flat di sebelah jalan kuching...
So, sape2 yang ada di kawasan ni dan perlukan nasihat mekanik2 ni bolehlah pergi....

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by Khai on Thu Nov 11, 2010 10:08 am

paklang wrote:biasalah motor aku pon bising juga.
cup prix ni ada program apa-apa ke bro...
bro jagindas kumpulkanla ahli zephyr seramai boleh


Ok gak ni.. sayapun nak join jugak....
Nak jugak jumpa kekawan yang pakai Zephyr ni....
Buat masa ni blum pernah jumpa masa on the road...

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Nov 12, 2010 8:02 am

paklang wrote:biasalah motor aku pon bising juga.
cup prix ni ada program apa-apa ke bro...
bro jagindas kumpulkanla ahli zephyr seramai boleh


aku ni newbies je
baru je pakai zephyr ni
manalah kenai lagi owner zephyr Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Nov 12, 2010 8:03 am

paklang wrote:nampaknya hari dalam mudah ada sebiji lagi zephyr 11 nak jual cun juga tu....tak kenal owner ke bro jagindas

tak kenai la
tapi aku ada call owner zephyr ijau dgn yang merah/oren tu
saja tanya parts2 zephyr kalau ada simpan heheh

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Nov 12, 2010 8:05 am

Khai wrote:saje nak bagitau, hari tu motor saya ada problem macam kurang power...
jadi saya ada hantar ke kedai kawan abg saya yang mereka ni (2 orang) ada bekas mekanik motor2 besar...
di pendekkan cerita, motor saya telah di tune balik, ikut spec yang betul... masalah saya masa itu adalah ketebalan sim (besi nipis bentuk macam duit syiling) dah tak ikut ketebalan yang sepatutnya...
setelah ditukar alhamdulillah ada power.
Selain daripada itu exhaust system jugak ada masalah dan sudah juga diperbaiki. Pada pendapat saya mereka memang berpengalaman dalam motor2 besar ni....
Kedai ni di kawasan antara gombak dengan batu 5, jalan ipoh.... berdekatan kawasan flat di sebelah jalan kuching...
So, sape2 yang ada di kawasan ni dan perlukan nasihat mekanik2 ni bolehlah pergi....


menarik nih
sapa nama brader tu?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by Sponsored content Today at 12:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 15 Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 15  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum