KAWASAKI ZephyR

Page 5 of 15 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Oct 29, 2010 6:48 pm

Khai wrote:alamak Jagindas... samalah kita, sama2 baru ambik Zephyr 750.
Boleh kita tukar2 pendapat :-)
Saya punya dulu pun owner lama dah tukar yang kecil, so bila nak tukar yang standard mahal sangat... Jadi saya cari di ebay dan dapat yg size sama tapi cermin putih :-), harga pun bolehlah... tak la semahal yang depa jual kat sini.

Kalau lampu jaguh sama, ok sangat la tu....

samalah pulak
bor khai ambik zephyr warna itam yang kat mudah tu ke?
kalau kat ebay camne cara nak beli?
macam berminat yang ori zephyr tu

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Oct 29, 2010 6:53 pm

Khai wrote:Jagindas.. lupo pulak...
kalau dah jumpa tempat servis absorber tu tlg bagitau ya.. saya punya absorber belakang ok lagi cuma ingat nak servis dan tukar minyak je....

belum servis lagi
bocor sebelah aje
pagi tadi gi survey kat motosing
dah abis la pulak
cina tu kata sebelum ni ada sepasang
melepass...

rasanya nak antar kat RS one kepong
kat area jusco kepong tu
sebaris dgn kfc pizza kepong
dulu pernah antar servis absorber keta adjustable soft hard hi low
dia ambik Rm250sebatang
bagus RS one buat absorber ni
aku pakai kayaba rally soft hard hi low kat wira aku
dah 4 tahun pakai alhamdulillah cemerlang
yang bagusnya RS one ni siap ada mesin diagnose absorber
pastu dia hanya jual dan repair absorber sahaja
pendek kata macam rosli semak la...
servis dan modified absorber
cadang esok nak gi tanya kat RS one
mintak2 dia ambiklah absorber motor
sebab tadi ada tanya kat motosing
harga ansorber standard zephyr baru RM2500 sebatang
boleh purak2 pensan dibuatnya...

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Fri Oct 29, 2010 9:30 pm

bosozoku!!!
http://www.youtube.com/watch?v=hsHDCj_zgjI&feature=grec_index

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Sat Oct 30, 2010 9:24 am

kat raceline jln klang lame pn blh wat servis ebsober...

tp rata2 tmpt servis wat absober,blh dkatakan smua mnawarkan harga bangsawan...

bg aku la...baik cr yg 2nd tp msh cemerlang...huhuhu!


Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by Khai on Sat Oct 30, 2010 5:32 pm

Jagindas,
Bukan Bro... Saya ambil di kedai, di WangsaMaju....

Saya tahu ada 1 kedai di area Pandan Indah yang boleh buat absorber kereta dan harganya amat2 berpatutan.... kalau sampai RM250 sebatang, rasanya kalau di tempat ni dah boleh nak dapat 1 kereta (4 batang) kot...
Saya tak tahu sangat nama tempat tu tapi kedai dia adalah kedai yang di jalan antara ampang dan pandai Indah, yang lalu dalam.... Ada 1 kedai JE body kit tu....

Saya beli dari ebay tu, cari di ebay.com kemudian contact supplier melalui email. Lepas tu, supplier hantar guna pos....

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by Khai on Sun Oct 31, 2010 5:34 am

Jagindas,
Nak tanya, dah pernah jalan jauh ke belum... Minta tlg check minyak engine level, bila dah jalan jauh ada kurang tak? Aku punya macam kurang selalu....

Mungkin juga Otai2 di sini pernah ada pengalaman atau tau apa amsalahnya. Ada orang kata yang Zephyr ni pakai oil cooler so bila engine panas sangat, minyak akan tersejat... tapi takkan banyak sangat kurang??? Musykil....

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr11 on Sun Oct 31, 2010 7:13 am

dah try survey harga kat kawasaki sunrock glenmarie ka???macam mahal sgt aja absorber ori kat motosing tu...

minyak itam pkai yg mineral lg baik utk zephyr....minyak sintetik ataupun yg nipis2 ni kurang sesuai...

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sun Oct 31, 2010 2:17 pm

Khai wrote:Jagindas,
Nak tanya, dah pernah jalan jauh ke belum... Minta tlg check minyak engine level, bila dah jalan jauh ada kurang tak? Aku punya macam kurang selalu....

Mungkin juga Otai2 di sini pernah ada pengalaman atau tau apa amsalahnya. Ada orang kata yang Zephyr ni pakai oil cooler so bila engine panas sangat, minyak akan tersejat... tapi takkan banyak sangat kurang??? Musykil....

dah pernah jalan jauh
dari simpang pulai sampai putrajaya
minyak itam memang ada kurang skit
tapi taklah banyak sangat
kalau dah kurang tambah je macam maintain enjin kereta
settel

aku pun konpius ni
aku tengok sticker bawah seatdia tulis
kalau enjin pakai oil filter dia pakai 3.6liter minyak itam
kalau takde oil filter hanya 3 liter sahaja minyak itamnya
tapi kat casing enjin belah kanan dia tulis 3.6 liter
pastu aku cari oil filter takde pun
poning palo aku dibueknyo
kat mano oil filter zeper ni?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sun Oct 31, 2010 2:19 pm

zr11 wrote:dah try survey harga kat kawasaki sunrock glenmarie ka???macam mahal sgt aja absorber ori kat motosing tu...

minyak itam pkai yg mineral lg baik utk zephyr....minyak sintetik ataupun yg nipis2 ni kurang sesuai...


tu lah sapal
mengalahkan absorber tien soft hard hi low
masa aku main kawasaki zxr250 dulu aku selalu servis kat kawasaki segambut
sekarang sunrock sudah pin dah ka??

bro ZR11 selalu pakai minyak itam apa?
berapa liter?
ZR11 pakai oil filter tak?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sun Oct 31, 2010 4:35 pm

akhirnya...
aku dah jumpa oil filter ZR750
rupanya dia kat bawah
pastu bukak cover bulat
pastu ada element kat dalam
macam 135LC

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Sun Oct 31, 2010 5:04 pm

manual ZR550/750
selamat mendownload dengan penuh kesabaran

http://www.filestube.com/d042d7e017b679b803e9,g/Kawasaki-ZR-550-750-Zephyr-Service-Manual-1990-1997.html

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by paklang on Mon Nov 01, 2010 10:40 am

Salam. mana nak services fork depan.

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Mon Nov 01, 2010 11:28 am

w'salam,
biasa servis antar kat sentul je dulu
antar kat pomen biasa pun takpe
tengok dalam manual no oil seal tu
pastu beli kat sunrock

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr11 on Mon Nov 01, 2010 2:41 pm

jagindas wrote:
zr11 wrote:dah try survey harga kat kawasaki sunrock glenmarie ka???macam mahal sgt aja absorber ori kat motosing tu...

minyak itam pkai yg mineral lg baik utk zephyr....minyak sintetik ataupun yg nipis2 ni kurang sesuai...


tu lah sapal
mengalahkan absorber tien soft hard hi low
masa aku main kawasaki zxr250 dulu aku selalu servis kat kawasaki segambut
sekarang sunrock sudah pin dah ka??

bro ZR11 selalu pakai minyak itam apa?
berapa liter?
ZR11 pakai oil filter tak?

dlu pkai zr11...skrang ex5 aja... Very Happy dlu pkai sprinta...tukaq 2500-3000km skali...2kali tukaq minyak itam sekali tukaq filter...

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Mon Nov 01, 2010 5:32 pm

iyelah tu
takkan ex5 kot..
sprinta pakai yang mineral base ke semi synthetic?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by paklang on Wed Nov 03, 2010 8:51 am

bro ZR11 dengar hari tu pakai gpz 900.lepas2 blok dlm mbc close lama tak sembang.

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Wed Nov 03, 2010 3:43 pm

td siang ride dgn jagindas! huhuhu!

membelah hiway bkt changgang dgn gemilang....huhuhu! Very Happy

zephyr mmg hebat! caya la... Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Wed Nov 03, 2010 6:00 pm

boleh tahan la
absorber aku buai giler...
pastu tali helmet lak kacau
naik birat gak lah pipi aku hehehe

aku dapat bell prostar
tapi kurenglah
tempurung dengan visor je ori
yang lain hampeh

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Wed Nov 03, 2010 6:03 pm

petang tadi masa balik kerja
terserempak brader FZR kat KF wong dengkil
dia pakai sym200,tengah servis nak ride jauh katanya konvoi dgn dak2 sym200
katanya jugak dia member ko randy
brader tu pakai helmet lazer ko hehehe

aku singgah KF wong tadi bikin no plate
risau gak motor takde no plate depan
tapi rasanya selalu ak nampak dak2 superbike ni
tak pakai no plate depan

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Wed Nov 03, 2010 6:04 pm

paklang wrote:bro ZR11 dengar hari tu pakai gpz 900.lepas2 blok dlm mbc close lama tak sembang.

aiseh
rare tu GPZ900

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Thu Nov 04, 2010 5:56 am

SALAM Otai semua,

Kalau otai2 boleh kongsi experience - bilakah masanyer atau tanda2 carburator perlu diservis/ di syncronize/...
harap dapt di balas.

thanks

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by paklang on Thu Nov 04, 2010 7:45 am

rasanya selagi tak semput takyah service.

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Thu Nov 04, 2010 8:28 am

kalau top o/haul pulak? shimming semua tu?...

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by jagindas on Thu Nov 04, 2010 9:05 am

tu nak kena tanya otai zephyr
aku memang fail bab ni

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Thu Nov 04, 2010 9:12 am

ye la.. kalau kita tau history moto kita xpe.. mana la tua owner lama dah buat ker, belum ke.. takut2 jalan jauh sikit engin lak problem. oil cooler tu ada periodically maintenance x?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by Sponsored content Today at 11:04 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 15 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10 ... 15  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum