KAWASAKI ZephyR

Page 1 of 15 1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next

View previous topic View next topic Go down

KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Tue Jan 05, 2010 8:06 am

Salam smua kwn2...

kpd en mod...
memandangkan pmilik ZephyR smakin ramai mdaftar smejak tahun lepas serta sesi psekolahan tahun 2010 ni...
jd sy tolong wat kan bilik darjah utk diorg...bg memeriahkan lagi sekolah ni...huhuhu!
blh ye en mod?


sekian t'ksh....huhuhuhu! Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down

ZEPER 750

Post by zr750_aby on Tue Jan 05, 2010 8:14 am

Salam semua...
sy pemilik 750, yr 91 br jer memilikinye.. experience motor xde.. so nk mintak pendapat otai2 old bike ni... motor sy ada bunyi mcm cam/timing chain. mungkin dah kendoq. tp ble motor running kurang sikit bunyik dia.. lagi satu ada bunyi 'ting2'. adakah norma/x serius untuk old bikes mcm ni.. or patut d hantar repair. any good pomen for this bikes? sy dok melaka..

thanks

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by faizul_11 on Tue Jan 05, 2010 9:06 am

objek ni camne rupanya? macam motor malarsegar tu ke?

tuan mod tengah busy la. tadi sm dia tanya. dia kata on je.. Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Wed Jan 13, 2010 7:48 am

zr750_aby wrote:Salam semua...
sy pemilik 750, yr 91 br jer memilikinye.. experience motor xde.. so nk mintak pendapat otai2 old bike ni... motor sy ada bunyi mcm cam/timing chain. mungkin dah kendoq. tp ble motor running kurang sikit bunyik dia.. lagi satu ada bunyi 'ting2'. adakah norma/x serius untuk old bikes mcm ni.. or patut d hantar repair. any good pomen for this bikes? sy dok melaka..

thanks


hmm....klu bunyik tu kuat smasa enjin sejuk,mcm yg bro citer kan tu...
itu adalah normal...sbb ble brenti lame,myk itam akn turun smua ke bawah..dlm pkataan senang paham,mto kite bkn parking dlm keadaan tebalik USD tayar kat ats & myk itam bkumpol kat head...huhuhu!
tp lame2 bunyik tu akan lenyap plahan2 sbb myk itam atau pelincir sudah menyimbah membasahi kompenen2 yg bising tadi kerana kering...

mana kala bunyik knoking atau ketukan dlm enjin adalah nada irama biasa pd enjin kawasaki..mcm tredmak la pulak! mgkin kdg2 org yg tak pnah dgr akn anggap enjin dlm keadaan rosak! tp sbenar nye mmg pkara biasa...bro jgn risau la..huhuhu!

klu bunyik tu terlalu kuat...mmg la kite akn risau gak!
tp w'bagaimana pn klu nk pasti kan btol2 ape bunyik tu? dan dr mane dtg bunyik tu? kne la bro bwk kpd pomen yg arif serta biasa dgn enjin KZ series ni...
mcm sy ospital panel kat bwh pokok manggis je...drawat oleh bpk GPz...huhuhu!

mmandangkan bro br amk Zr ni...sy cadangkan bro tkr timing cen nye,sbb kite tak tau kali terakhir ia dtukar...anggap la ia sudah uzur & perlu dganti utk keselamatan mto & bro juga..

slmat mnunggang & bhati2 djalan raya... Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Wed Jan 13, 2010 9:15 am

Trime kasih bro....
dkt melaka ni x tau plak ada otai2 nk repair motor ni... Smile ospital bawah pokok mangga tu leh buat? dkt mana tu yer?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zulvoyager on Wed Jan 13, 2010 8:01 pm

di olak lempit kat jln ke megasteel tempatnya.... Very Happy

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Thu Jan 14, 2010 2:33 am

Bg ler detail sikit..... address ker... Very Happy

sy bukan org situ.......

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by faizul_11 on Thu Jan 14, 2010 10:42 am

zr750_aby wrote:Bg ler detail sikit..... address ker... Very Happy

sy bukan org situ.......

Dari Melaka amik hala ke KL. exit KLIA, pastu amik arah ke F1 circuit. nanti jumpa 1st roundabout, amik pukul 9. sebelah kiri adalah balai polis KLIA dan masjid KLIA. jalan terus, ada simpang 3. amik kiri. jalan terus lebih kurang 2 atau 3 km, jumpa kilang Genting Sanyen. berenti depan Kilang tu. nanti telepon la nan_gpz. 0133680004. Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Thu Jan 14, 2010 11:41 am

faizul_fzr wrote:
zr750_aby wrote:Bg ler detail sikit..... address ker... Very Happy

sy bukan org situ.......

Dari Melaka amik hala ke KL. exit KLIA, pastu amik arah ke F1 circuit. nanti jumpa 1st roundabout, amik pukul 9. sebelah kiri adalah balai polis KLIA dan masjid KLIA. jalan terus, ada simpang 3. amik kiri. jalan terus lebih kurang 2 atau 3 km, jumpa kilang Genting Sanyen. berenti depan Kilang tu. nanti telepon la nan_gpz. 0133680004. Very Happy Very Happy


btol tu...klu nk tnggu kat masjid KLIA pn blh...nti aku blh dtg jempot..huhuhu!
klu segan kol bpk,kol aku pn blh....o16-3904224,tp sms dlu la awal2 klu nk dtg...takut nti ade program lain plak ms bro nk dtg... Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Wed Jan 20, 2010 12:38 pm

Secara tulus ikhlas nye, sy ni bru je ride superbike ni. poket pun kecik jer.. so kalu tgk2 n advise apa yg urgent patut di tukar ke bleh ker? Smile kalu stakat tukar timing chain je rumit?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Wed Jan 20, 2010 5:07 pm

blh je bro....

aku pn mcm tu gak,poket pn bkn jenis yg lebat....
tp aku minat,tu yg aku pakai OLD SBK....huhuhu!

stakat dtg mlawat tgk2,tak kne byr bro...jgn risau la....kite bkawan ni msti la nk tlg menolong....bantu mmbantu....huhuhu!

"Nak sni jap! sebut pasal bantu ni,pakcik ade citer...."
iklan petronas da...pakcik pkai kaki palsu nek M5...hebat! huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by MrProfessor on Wed Jan 20, 2010 7:54 pm

Rase macam penah nyembang je ngan braader zr750_aby ni kt rumah sebelah... Very Happy .. mahap ye brader zr750_aby kalau salah orang ... tp kalau betul la anda orangnye .. tahniah la sebab memilih jalan yg betul dengan menjoin kami d Old Sbk ni.. kt sini brader boleh bertanya betul2 kepada yg pakar pasal masaalah brader tu ... maklum le ..kita ni pakai moto yg tumpul2.... tak berapa sesuai la nk mengendeng kt rumah orang yg pakai moto tajam2 ni...x gitu? Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Thu Jan 21, 2010 6:06 am

Very Happy gitu2... tgah jalan2 mencari ilmu permotoran... hehehe.

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by faizul_11 on Thu Jan 21, 2010 12:37 pm

MrProfessor wrote:Rase macam penah nyembang je ngan braader zr750_aby ni kt rumah sebelah... Very Happy .. mahap ye brader zr750_aby kalau salah orang ... tp kalau betul la anda orangnye .. tahniah la sebab memilih jalan yg betul dengan menjoin kami d Old Sbk ni.. kt sini brader boleh bertanya betul2 kepada yg pakar pasal masaalah brader tu ... maklum le ..kita ni pakai moto yg tumpul2.... tak berapa sesuai la nk mengendeng kt rumah orang yg pakai moto tajam2 ni...x gitu? Very Happy

Very Happy Very Happy Very Happy

kat rumah lain mungkin akan tulis
"motor tukun camni pun ko pakai lagi?" atau
"motor ni kuat makan myk itam, berat lak tu."
paling sedih. "jual je la moto ko. carik yang baru sikit." Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by hippoeleben on Thu Jan 21, 2010 1:10 pm

zr nie kalau pepagi engine mcm nk roboh,dah panas ok sikit.......jgn risau mmg mcm tu enjin nyer....bulleproof,takde problem.

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by MrProfessor on Fri Jan 22, 2010 6:08 am

banding je ngan GSX750e.. kalau jeper sedara lebih senyap tu maknanya ok lg la tu .. sebab GSX ni mmg kasar dari ZR .. tp mantap .. Jangan ko banding ngan GSX Katana "BARU" milik abg Manpanjang udah le ... kompom ko menangis punye ... GSX lain takpe .... Very Happy Sad

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by EsJA on Fri Jan 22, 2010 7:02 am

MrProfessor wrote:banding je ngan GSX750e.. kalau jeper sedara lebih senyap tu maknanya ok lg la tu .. sebab GSX ni mmg kasar dari ZR .. tp mantap .. Jangan ko banding ngan GSX Katana "BARU" milik abg Manpanjang udah le ... kompom ko menangis punye ... GSX lain takpe .... Very Happy Sad
Surprised Surprised Surprised salam semua....manpanjang ada GSX BARUU???cayalah

EsJA

Location : selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Fri Jan 22, 2010 8:01 am

EsJA wrote:
MrProfessor wrote:banding je ngan GSX750e.. kalau jeper sedara lebih senyap tu maknanya ok lg la tu .. sebab GSX ni mmg kasar dari ZR .. tp mantap .. Jangan ko banding ngan GSX Katana "BARU" milik abg Manpanjang udah le ... kompom ko menangis punye ... GSX lain takpe .... Very Happy Sad
Surprised Surprised Surprised salam semua....manpanjang ada GSX BARUU???cayalah



baru! mmg mcm baru le...klu nk dbanding dgn GPz aku...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Fri Feb 19, 2010 9:25 am

salam otai2 semua,
sejak 2 menjak ni jeper sy mengalami kesukaran untuk hidup... ada skali tu sampai bateri weak dibuatnye, chrge balik terus hidup. sy nak tanya pendapat otai2 semua:
1. apa kemungkinan perkara ini? (bateri/plug?)
2. perlu kah saya menukar bateri baru?
3. atau plug?

trime kasih

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Fri Feb 19, 2010 11:29 am

sy bkn otai...huhuhu! tp mgkn blh tlg kot...
cm nk tnye...tarik cok tak? sukar idup waktu ble?

slepas beberape hari parking?
waktu enjin dah sejuk?
waktu enjin tgh panas?

mlm mggu lps zephyr malarsegar pn mrajuk tak nk idup...
aku tolak dlm gear 2,dkat >2km br idup...
sbb mto overflow,klu ade spana plug tak yah la tolak jauh mcm tu...
bukak je plug,pstu start la...petrol akn tpancut kuar dr tmpt plug...

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by randygpz old sbk on Fri Feb 19, 2010 11:36 am

aku mgkn jarang online...
jd klu bro ade ape2 poblem blh la kol atau sms aku o163904224

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by shukri on Fri Feb 19, 2010 12:06 pm

mmg la jarang..dh blasah opis pnyer jer..hahaha

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by MALARSEGAR on Fri Feb 19, 2010 2:05 pm

dari pengalaman saya la yang x berapa lama pengalaman , nye ni , mungkin :-

1 - bateri sudah tentu bukan , sebab masih boleh crank .
2 - plug pun kalau basah petrol mungkin jugak susah nk idup , (overflow)
3 - x pun kabureta kot ( angin die setting ke )
4 - x pun fuelcock , haaa... kot la , kadang kene pusing pegi PRI ,

tuh je la yg sy rasa , ape2 tanye mas randy! haha , feewit , harap2 mlm ni x jdi mcm mlm mgu lepas , ade tangan gatal tu pulas2 trotel , haha , bawak lc tong la mlm ni Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zulvoyager on Sat Feb 20, 2010 12:02 pm

salam ini pendapat aku je munkin rectifier problem bila parking agak lama itu bateri weakk la. cuba buka itu kabel bateri kalau parking atau simpan muto agak lama.bila kabel tu tak dibuka bateri tu weak la cikit cuma boleh start aje tapi x cukup untuk supp sistem penyalaan enjin ni pon dari pengalaman aku ajeee Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by zr750_aby on Mon Feb 22, 2010 10:25 am

Terima kasih banyak untuk bro randy. memang otai!!

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR

Post by Sponsored content Today at 1:27 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 15 1, 2, 3 ... 8 ... 15  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum