survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

View previous topic View next topic Go down

survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

Post by lookman0202 on Sun Jun 30, 2013 12:27 am

saya disini ingin menjalankan survey "minyak enjin" yang sesuai untuk kategori Old Superbike owner.
mintak tolong tuan-tuan semua,

1.model jentera :
2.cc jentera :
3.jenama minyak :
4.harga seliter :

terima kasih bagi yang sudi menjawap survey saya ini.

mod jika tersalah tempat saya mintak maaf dan harap mod dapat pindahkan topik saya ini ke lokasi yang
sepatutnya
terima kasih

gambar hanya sebagai pengerasnya sahaja terima kasih

Back to top Go down

Re: survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

Post by faizul_11 on Sun Jun 30, 2013 4:19 am

pakai yang ni je untuk GSXR1100, FX125, FXR150c dan RG125FN.

_________________

Back to top Go down

Re: survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

Post by faizul_11 on Sun Jun 30, 2013 4:27 am

sebenarnya, asalkan ada minyak dalam enjin dah ok.. bukan kita nak lenjan motor sampai red line sentiasa. tapi janganlah campur2 kan minyak enjin. minyak enjin skuter tak boleh campur dengan minyak enjin motor biasa. minyak enjin kenderaan diesel juga tidak sesuai di guna pakai pada enjin motosikal. boleh juga kalau nak cuba.. tak salah. tunggu la effect dia di masa depan.. minyak enjin puluh2 ringgit je seliter, overhaul motor ribu2 harga.. tepuk poket, pandai2 lah buat pilihan.. hehehe..

_________________

Back to top Go down

Re: survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

Post by lookman0202 on Sun Jun 30, 2013 9:30 am

faizul_11 wrote:sebenarnya, asalkan ada minyak dalam enjin dah ok.. bukan kita nak lenjan motor sampai red line sentiasa. tapi janganlah campur2 kan minyak enjin. minyak enjin skuter tak boleh campur dengan minyak enjin motor biasa. minyak enjin kenderaan diesel juga tidak sesuai di guna pakai pada enjin motosikal. boleh juga kalau nak cuba.. tak salah. tunggu la effect dia di masa depan.. minyak enjin puluh2 ringgit je seliter, overhaul motor ribu2 harga.. tepuk poket, pandai2 lah buat pilihan.. hehehe..

saya dok fikir org sisji cc besar2 semua pki brand motul ke belray ke sikolene ke agip ke so itu yg saya sedikit mushkil.adakah penggunaan minyak yg berbeza dapat memanjangkan umur motor anda?

Back to top Go down

Re: survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

Post by faizul_11 on Sun Jun 30, 2013 10:00 am

lookman0202 wrote:
saya dok fikir org sisji cc besar2 semua pki brand motul ke belray ke sikolene ke agip ke so itu yg saya sedikit mushkil.adakah penggunaan minyak yg berbeza dapat memanjangkan umur motor anda?

bukan minyak enjin yang membuatkan umur motor lagi panjang. tetapi cara penjagaan. berapa kerap minyak enjin diperiksa dan ditukar, cara mengendalikan motosikal dan banyak lagi faktor. pernah nampak ZX1400, Er6N, R6 kena overhaul?? motor baru tu kan?? di europe, mereka guna minyak enjin lebih lama dari kita. sebab cuaca disana sejuk kot. ramai beranggapan guna minyak full synthetic boleh tahan lama. akan tetapi, minyak full synthetic mudah tersejat. tanpa pemeriksaan, minyak akan berkurangan hingga tahap minimum yang memungkin kan motosikal akan mengalami kerosakan. kesimpulannya, pemeriksaan adalah paling penting..

_________________

Back to top Go down

Re: survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

Post by lookman0202 on Mon Jul 01, 2013 8:46 am

faizul_11 wrote:
lookman0202 wrote:
saya dok fikir org sisji cc besar2 semua pki brand motul ke belray ke sikolene ke agip ke so itu yg saya sedikit mushkil.adakah penggunaan minyak yg berbeza dapat memanjangkan umur motor anda?

bukan minyak enjin yang membuatkan umur motor lagi panjang. tetapi cara penjagaan. berapa kerap minyak enjin diperiksa dan ditukar, cara mengendalikan motosikal dan banyak lagi faktor. pernah nampak ZX1400, Er6N, R6 kena overhaul?? motor baru tu kan?? di europe, mereka guna minyak enjin lebih lama dari kita. sebab cuaca disana sejuk kot. ramai beranggapan guna minyak full synthetic boleh tahan lama. akan tetapi, minyak full synthetic mudah tersejat. tanpa pemeriksaan, minyak akan berkurangan hingga tahap minimum yang memungkin kan motosikal akan mengalami kerosakan. kesimpulannya, pemeriksaan adalah paling penting..

cara penggunna mmg btol.klo kalo minyak bagus ade jgk membantu dalam process pengjagaan motor haa.minyqkcmmg kne tgok or tukar selepas ckup tamat tempoh.saya setuju.so lps nk kne jg elok2 sbb dah bnyk belanja dkt enjin nh.haiyooo hahah

Back to top Go down

Re: survey dan berkongsi pengalaman sedang dijalankan

Post by Sponsored content Today at 6:03 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum