Yamaha Phazer FZ250 1985

View previous topic View next topic Go down

Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Tue Jun 11, 2013 10:35 am

Yamaha Phazer FZ250 1985



End 80, Yamaha Hong Leong ada sebiji Yamaha Phazer FZ250 Model 1985 di showroomnya, Kemudian motosikal ini (warna biru) dijual kepada member Geng Dayabumi yang agak berumur ketika itu.

Tidak pasti di mana motosikal ini sekarang. Adakah masih bergerak atas jalan raya?

Banyak juga motosikal-motosikal CBU yang dibawa masuk untuk tujuan pameran sahaj dan kemudian dijual selepas beberapa tahun. Biasanya pembeli adalah kalangan pekerja HLY ataupun mereka yang biasa berurusan dengan HLY seperti dealer HLY, pemilik pasukan lumba, dan sebagainya.

Khabarnya Kawasaki Malaysia telahpun membawa masuk dua biji Z250 untuk tujuan pengujian dan pengiklanan. Dealer masih teragak-agak utk memaklumkan bila Z250 ini boeh berada di pasaran, Ada juga yg sanggup ambik booking sekarang ini.



lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by faizul_11 on Tue Jun 11, 2013 12:25 pm

tak pernah tahu ada motor yamaha phazer.. Sad Sad Sad

_________________

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Tue Jun 11, 2013 12:35 pm

Ijul - sebenarnya byk model-model rare yg main dealer seperti Hong Leong Yamaha, Lion Suzuki dan Boon Siew Honda bawa masuk dgn tujuan pameran dan dijual selepas beberapa tahun.

kalau tak salah pemilik phazer tu (end 80an) ialah pemandu lori hong leong yamaha - nanti aku tanya Jono/Raymond.

Meng Heng anak Bulldog baru beli motor Yamaha Dual Purpose (lampu depan bulat 2 biji) dan telah ada beberapa biji lagi motor showroom yamaha.

Aku pun dok geram suzuki scooters burgman 400 yg ada di kilang suzuki prai skrg ni.



pada masa yang sama aku nak pesan jangan mudah terpedaya kalau ada org kata nak jual (dapat lubang) motor-motor showroom dgn harga murah (biasanya sampai 50%). sudah ramai yg kena tipu malah ada yg berani guna nama aku !

faizul_11 wrote:tak pernah tahu ada motor yamaha phazer.. Sad Sad Sad

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Tue Jun 11, 2013 12:55 pm



Ada sesiapa pernah tengok model ni di malaysia? mgkn ada sebiji shj kut didaftar pada tahun 86/87.

jangan silap dgn model fazer 250 seperti di bawah. PHAZER bukan FAZER! Dua-dua guna code FZ250!

Fazer 250 model 2012.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Tue Jun 11, 2013 2:41 pm

phazer ni mcm katana pun ada, macam panther pun ada!


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by nan_gpz11 on Tue Jun 11, 2013 4:30 pm

Yamaha zeal 250(4piston)..penah tgk laa...virago kawin dgn fzr...tahun2 90an..penah jumpa ke bang lokman ?..hahaha2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Tue Jun 11, 2013 5:04 pm

nan_gpz11 wrote:Yamaha zeal 250(4piston)..penah tgk laa...virago kawin dgn fzr...tahun2 90an..penah jumpa ke bang lokman ?..hahaha2.. Very Happy

Saya tak pernah tengok Zeal 250 di malaysia tapi staff Hong Leong Yamaha) pada awal tahun 90an) pernah tunjuk kepada saya gambar motor yang dipasarkan di beberapa negeri asean ini. Zeal 250 ini juga guna code FZ 250 cuma dia 4-cylinder mula dikeluarkan untuk tujuan pengujian end 80 dan di pasaran awal/pertengahan 90an. Tak pasti sama HLY atau pengedar lain ada bawa masuk motor ini. Gambar seperti di bawah.



Untuk makluman Scooter Suzuki Burgman 400 bukan shj ada 1 biji di kilang suzuki prai tetapi sudah ada beberapa biji di Malaysia dibawa masuk oleh pengedar bebas.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Tue Jun 11, 2013 5:13 pm



awal tahun ini saya terjumpa GSX250 biru plate terengganu T (2 huruf lagi lupa) dgn no 250 sebelum gurun. rider dia lengkap jaket, riding dan beg besar. saya tunggu dia dkt simpang masuk R&R Gurun (selatan) tapi dekat 1/2 jam tak sampai-sampai. tak pasti sama dia berenti di hentian kecil sebelum gurun tu atau motor dia rosak!

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by nan_gpz11 on Tue Jun 11, 2013 6:34 pm

Zeal 250 ada di malaysia...,saya pernah nampak berlegar2 jln raya..saya rasa roda-roda pernah pandu uji motosikal nie...xlama dulu..,cantik la..bentok macam kawasaki bolius 250,tapi cantik lagi zeal 250 nie..skrg xnampak..,atau yang saya nampak itu utk pandu uji..muskil..hahaha2.. Shocked

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Tue Jun 11, 2013 7:40 pm

RR pernah pandu-uji? rasanya saya tak miss setiap keluaran RR - kena check balik RR ini

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by nan_gpz11 on Wed Jun 12, 2013 2:40 am

Ada..bang lokman..saya ada baca artikal tuu..kalo xsilap..RODA-RODA JULAI 1994.. Very Happy ..

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by faizul_11 on Wed Jun 12, 2013 5:32 pm

lukmanw wrote:

Aku pun dok geram suzuki scooters burgman 400 yg ada di kilang suzuki prai skrg ni.




faizul_11 wrote:tak pernah tahu ada motor yamaha phazer.. Sad Sad  Sad

dah lama ada burgman ni.. jumpa kat Italy.. rasanya kat welly batu cave pernah ada kaler hitam. dah lama la..


_________________

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Wed Jun 12, 2013 7:06 pm

Ijul - Suzuki Malaysia dgr-dgr nak lego Burgman showroom dia Very Happy:D

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by faizul_11 on Thu Jun 13, 2013 9:30 am

lukmanw wrote:Ijul - Suzuki Malaysia dgr-dgr nak lego Burgman showroom dia Very Happy:D

takut nak beli bang.. saya dengan skuter ni, dah macam fobia sikit.. SYM200 mileage dah 93k++ dah pernah buat full overhaul. tukar blok baru+rantai kecik semua. kena RM2.6k. repair air-cond kereta pun x sampai macam tu punya harga..SadSadSad

kalau suzuki ni, kena tahu harga spare part dia. belting berapa harga satu set, tayar semua.. dah tahu harga spare part, ada berani sikit la.. tapi suzuki punya spare part memang mahal.. Sad

_________________

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by manpanjang on Thu Jun 13, 2013 10:00 am

lukmanw wrote:Ijul - Suzuki Malaysia dgr-dgr nak lego Burgman showroom dia Very Happy:D

ijul jer...huhuhu...

brapa dia nak let go ? mileage ?

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Thu Jun 13, 2013 10:06 am

manpanjang wrote:
lukmanw wrote:Ijul - Suzuki Malaysia dgr-dgr nak lego Burgman showroom dia Very Happy:D



ijul jer...huhuhu...

brapa dia nak let go ? mileage ?
Man Pjg -  Boleh le saya risik-risik kan! Biasanya kalau Suzuki Malaysia ni rajin juga di war-warkan kpd saya.

Ijul - spart part suzuki dan juga spart part scooter mmg mahal! kalau spart part scooter suzuki sdh tentu mmg dan mmg mahal!

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by manpanjang on Thu Jun 13, 2013 10:33 am

tp brg2 suzuki setahu sy tahan lama w/pun mahal...

eerrr..betol ke statement tu bang lokman...?

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by lukmanw on Thu Jun 13, 2013 11:36 am

manpanjang wrote:tp brg2 suzuki setahu sy tahan lama w/pun mahal...

eerrr..betol ke statement tu bang lokman...?

Model aircooler Suzuki mmg terkenal dgn lasak! Scooter tak pasti. bagaimanapun V100 dan VS/VR Suzuki guna teknologi Taiwan bukan teknologi China. Burrgman pula Europe.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by faizul_11 on Thu Jun 13, 2013 12:27 pm

lukmanw wrote:
manpanjang wrote:tp brg2 suzuki setahu sy tahan lama w/pun mahal...

eerrr..betol ke statement tu bang lokman...?



Model aircooler Suzuki mmg terkenal dgn lasak! Scooter tak pasti. bagaimanapun V100 dan VS/VR Suzuki guna teknologi Taiwan bukan teknologi China. Burrgman pula Europe.

aircooled memang terbukti la.. dari kapcai sampai 1100 saya pakai.. yang skuter ni, kena manpanjang beli dulu la. baru boleh tau feedback.. hehehe.. bahan kajian..

_________________

Back to top Go down

Re: Yamaha Phazer FZ250 1985

Post by Sponsored content Today at 1:24 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum