RANTAI MOTOSIKAL

View previous topic View next topic Go down

RANTAI MOTOSIKAL

Post by faizul_11 on Mon Jun 03, 2013 4:46 am

kelebihan X-ring..







anggaran harga: RM300++ - RM400++.. ikut saiz.

penjagaan, kena selalu minyakkan.. pantang kepada kencing kucing.. rantai jenis ni, tiada penyambung.

_________________

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by atan7800 on Mon Jun 03, 2013 5:01 am

tiada penyambung? saya pnya rantai mcm ada klip, mcm basikal, tp klip tu hilang da, g kdai mani, dia bagi virago pnya klip, pn x kena saiz, terbang mana dah, tp x putus plak rantai dia, ntah2 mcm basikal kot dia ketuk,

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by lukmanw on Mon Jun 03, 2013 5:41 am


Atan - clip mcm ni ke?



Clip ini masa pasang kena guna nose plier dan pastikan direction pengerakan rantai. Boleh beli spare clip ini dan biasanya manufaturer ada spec/recommendation bila kena tukar /kekerapan tukar clip sebelum tukar rantai baru.



Sebenarnya yg paling selamat guna cotter pin tapi di Malaysia setakat ini saya tak pernah jumpa motor yg pakai cotter pin.



Terdapat recommendation mengatakan joining pakai rivet lebih selamat dari clip. Untuk rivet perlu ada chain breaker dan rivet tool.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by nan_gpz11 on Mon Jun 03, 2013 6:04 am

Kencing kucing...?huhu2..moto saya suma xada pin rantai....takot putus..hehe2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by lukmanw on Mon Jun 03, 2013 6:15 am




lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by atan7800 on Mon Jun 03, 2013 12:46 pm

hahahah gambar gunting mau kasi potong ka apa hehehe

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by Jebat on Thu Jan 02, 2014 11:52 am

emmm..... teka teki : Kenapa hanjing kencing angkat kaki sebelah dah kaki dia menghala ke dinding..?
hik3

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by AmyZaydee on Thu Jan 09, 2014 7:20 pm

tq tq.... good info pasal rantai ni.
 
Nak tanya sikit...Kak amy punya rantai motor klu lepas ride mesti color merah. kenapa ek? padahal sebelum ride abg zaydee mesti bubuh minyak rantai.

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by atan7800 on Mon Jan 13, 2014 1:59 pm

basuh moto simpan ker kak? saya penah jd,

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by Jebat on Mon Jan 13, 2014 2:45 pm

bab penjagaan rantai ni termasuk spoket.. sy akan basuh kasi kilat pakai berus gigi.. guna minyak diesel dulu kasi bersih2. lepas tu pakai syampu hik3 sampai bersih habuk,pasir,minyak dan sebagainya .. lepas tu bilas (2-3 kali juga sabunkan dia dan bilas dia) lepas tu lap kering2.. pakai kain ... habis kain buruk aku.. kemudian dah kompom kering gile2 jangan ada air sikit pun sebab aku nak spray rantai..lagi2 dekat oring tu. last sekali aku spray dengan chain lubricant( aku pakai cap murah jer faito gold chain lubricant) emm kat dah 2 tahun rantai aku bertahan sampai sekarang )... keje remeh sikit sebab nak beli rantai motor macam beli rantai emas jer.. .. kalau asyik tukar rantai jer menteri kewangan aku jeling manjang jer hahahah...

Back to top Go down

Re: RANTAI MOTOSIKAL

Post by Sponsored content Today at 11:06 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum