KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

View previous topic View next topic Go down

KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Mon May 27, 2013 4:36 pm

hanya untuk berkongsi maklumat.
mulakan dengan maksud retro..


from wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Retro_style
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall post-modern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again. The use of "retro" style iconography and imagery interjected into post-modern art, advertising, mass media, etc. It generally implies a vintage of at least fifteen or twenty years. For example, clothing from the 1970s, 1980s or 1990s could be retro.

The word "retro" derives from the Latin prefix retro, meaning "backwards, or in past times" – particularly as seen in the words retrograde, implying a movement toward the past instead of a progress toward the future, and retrospective, referring to a nostalgic (or critical) eye toward the past.

In the postwar period, it increased in usage with the appearance of the word retrorocket (short for "retrograde rocket", a rocket generating thrust in a direction opposite to that of a spacecraft's orbital motion) used by the American space program in the 1960s. In France, the word rétro, an abbreviation for rétrospectif [1] gained cultural currency with reevaluations of Charles de Gaulle and France’s role in World War II. The French mode rétro of the 1970s reappraised in film and novels the conduct of French civilians during the Nazi occupation. The term rétro was soon applied to nostalgic French fashions that recalled the same period.[2]

Shortly thereafter it was introduced into English by the fashion and culture press, where it suggests a rather cynical revival of older but relatively recent fashions. (Elizabeth E. Guffey, Retro: The Culture of Revival, pp. 9–22). In Simulacra and Simulation, French theorist Jean Baudrillard describes "retro" as a demythologization of the past, distancing the present from the big ideas that drove the “modern” age.[3]

REFERENCES

French definition of ''rétro''". Cnrtl.fr. 1978-09-11. Retrieved 2011-11-20.
Walker, John. (1992) "Retro". Glossary of Art, Architecture & Design since 1945, 3rd. ed.Baudrillard. p. 43 "Bookulating Suggest-O-Mometer". Retrieved 2011-10-05.

Baudrillard, Jean (1995). Simulacra and Simulation. Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-06521-9.

Collins, James C (1989). Uncommon Cultures: Popular Culture and Post-Modernism. New York/London: Routledge. ISBN 978-0-415-90137-6.

Eco, Umberto (1986). Travels in Hyperreality. New York: Harcourt. ISBN 978-0-15-191079-3.

Eco, Umberto (1988). The Structure of Bad Taste. Amsterdam: Bert Bakker.

Guffey, Elizabeth E (2006). Retro: The Culture of Revival. London: Reaktion. ISBN 978-1-86189-290-4.

Robyns, Clem (1991). "Beyond the first dimension: recent tendencies in popular culture studies", in Joris Vlasselaers (Ed.) The Prince and the Frog, Leuven: ALW, 14-32.

Ross, Andrew (1989). No Respect. Intellectuals and Popular Culture. New York/London: Routledge. ISBN 978-0-415-90037-9.

Samuel, Raphael (1994). Theatres of Memory. London: Verso. ISBN 978-0-86091-209-5.Retro-Trader, 2002: Web site listing and displaying many retro related items.


_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Mon May 27, 2013 5:56 pm

baru jelas.. kalau refer pada 1 buku, memang x boleh dijadikan rujukan.. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by shukri on Tue May 28, 2013 6:45 am

Shocked Surprised

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by zaydeeak on Tue May 28, 2013 10:50 am

Pehh ..... rasa macam professor pulak. scratch scratch scratch

zaydeeak

Age : 45
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Tue May 28, 2013 11:46 am

Very Happy Very Happy Very Happy

belajar istilah retro dulu.. dalam tu ada bagitau pasal retro (ke belakang). merupakan benda yang dah outdated ataupun ketinggalan zaman. juga menggambarkan sesuatu trend/fashion/barangan yang lama, tetapi dihidupkan semula. dalam erti kata mudah, barang yang dah lama tak pakai, dihidupkan semula.. diistilahkan mengikut peringkat tahun.

jika sekarang tahun 2013, retro boleh la diklasifikasikan kepada yang berumur 15 tahun ke belakang. oleh itu, barangan yang sudah wujud dari tahun 1990-an, 1980-an atau 1970-an boleh dipanggil retro. barangan berusia dari 15 tahun - 20 tahun ke belakang juga dibayangi oleh vintaj. banyak edisi untuk perkataan retro ini. ada sejarah tersendiri dari setiap negara.

oleh kerana istilah retro boleh menjadi vintage, klasik disebabkan peredaran tahun, di sini kita membuat istilah sendiri. tidak mengikut mana2 istilah. iaitu 'Old Superbike' yang bermaksud 'motosikal berkuasa besar lama' dan diambil dari tahun 1982-1992..

cukup dulu sesi pembelajaran kita hari ini.. cikgu sakit perut.. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by zaydeeak on Tue May 28, 2013 11:50 am

lol! lol! lol! ...... baik2 lari ke tandas cikgu jangan langgar pintu tuuu....hahaha

zaydeeak

Age : 45
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by AmyZaydee on Tue May 28, 2013 12:04 pm

faizul_11 wrote: Very Happy Very Happy Very Happy

cukup dulu sesi pembelajaran kita hari ini.. cikgu sakit perut.. Very Happy Very Happy Very Happy

Terima kasih cikgu.....

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by naim600 on Tue May 28, 2013 5:07 pm

alamak ijul..fzr600 tu manufacturer 1993....dah 20 tahun umurnya...terlebih setahun dari istilah oldsuperbike.... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

naim600

Location : kl/seremban,n9

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Wed May 29, 2013 1:56 am

naim600 wrote:alamak ijul..fzr600 tu manufacturer 1993....dah 20 tahun umurnya...terlebih setahun dari istilah oldsuperbike.... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

istilah adalah sekadar istilah je.. yang penting, ada motor boleh jalan sama2.. yang naik versys pun ada joint jugak xde masalah. cari kawan lebih baik dari lari dari kawan.. Very Happy Very Happy Very Happy

http://en.wikipedia.org/wiki/Yamaha_FZR600

_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Wed May 29, 2013 11:11 am

ada lagi.. pening baca. sekarang ni kan kempen membaca. dah x musim baca buku sekarang ni. semua maklumat ada dihujung jari. Very Happy Very Happy Very Happy

http://www.apartmenttherapy.com/age-defining-an-130615
OFFICIAL DEFINITIONS:
What is antique?
According to Merriam Webster, an antique is "a relic or object of ancient times" or "a work of art, piece of furniture, or decorative object made at an earlier period and according to various customs laws at least 100 years ago." Ruby Lane, an online marketplace of independent antique and collectible shops, offers a similar definition, explaining, "Most authorities consider the actual definition of the term 'antique' to mean an age of at least 100 years. If an item is not definitively datable to 100 or more years in age, it should not be directly referred to as an antique."

What is vintage?
If antiques are things that are 100 years old or older, what are vintage pieces? The defnition of vintage is trickier. According to Merriam Webster, the term vintage relates primarily to wine and is an altered form of the French word vendage, meaning "the grapes picked during a season." One of its secondary definitions is "a period of origin or manufacture" (e.g., a vintage 1960s Mercedes) or "length of existence: age." Ruby Lane provides a much more helpful explanation, noting that "an item described as 'vintage' should speak of the era in which it was produced. Vintage can mean an item is of a certain period of time, as in "vintage 1950's" but it can also mean (and probably always should) that the item exhibits the best of a certain quality, or qualities, associated with or belonging to that specific era. In other words, for the term vintage to accurately apply to it, an item should be somewhat representational and recognizable as belonging to the era in which it was made." Ruby Lane also suggests that 'vintage' should not be used in reference to objects less than 20 years old.

What is retro?
According to Merriam Webster, retro is "relating to, reviving, or being the styles and especially the fashions of the past : fashionably nostalgic or old-fashioned." Retro furniture may not actually be old but it references styles of the recent past. Retro can also mean something that is not very old but is old enough to be more than just "so last season". (i.e., the woman wearing the early 80s high-waisted jeans because she hasn't updated her wardrobe since the Reagan Administration is not retro. She is just outdated.) I am still not entirely clear on the difference between retro and vintage, I must admit. There seems to be some overlap. For whatever reason, "retro" makes me think of mod, geometric shapes and "vintage" conjures up images of faded, floral fabrics.

_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by AmyZaydee on Wed May 29, 2013 11:33 am

Good info...tqvm ijul.

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Tue Jun 04, 2013 2:08 pm

Rata2 orang Malaysia punya persepsi tentang 'Retro' adalah barangan lama yang dipakai semula.. sebagai contoh, motosikal.. awal tahun 2000 dulu, susah nak nampak kelibat RXS,TRS, ZX10 dan lain2 motosikal keluaran 80-an hingga awal 90-an di atas jalan raya.. kebanyakannya, disimpan ataupun dibuang dibelakang rumah..

tetapi, kebelakangan ini, banyak yang telah dijelmakan semula. oleh itu, kita boleh katakan motosikal itu adalah 'retro', iaitu motosikal lama yang diberi nyawa semula..

kawasaki juga ada mengeluarkan motosikal berkonsepkan retro iaitu W800. dibekalkan dengan sistem fuel injection.. akan tetapi, bikers di malaysia masih kurang meminati motosikal baru berkonsep kan retro ini. mereka lebih tertarik kepada motosikal yang telah lama wujud di sini..

to be continued..

_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Wed Jun 05, 2013 2:23 am

Persoalan disini.

adakah motosikal di bawah ini boleh dianggap retro/lama?

1) Kawasaki GTR dibuat sejak 1986 (1000cc)
2) Honda VFR dibuat sejak 1986 (750cc)
3) Kawasaki ZRX dibuat sejak 1996 (1100cc)
4) SUzuki GSXR dibuat sejak 1985 (750cc)

yang pasti, keluaran pertama adalah motosikal lama dan pernah tersorok dibelakang rumah dan direstore untuk dijadikan motosikal retro. Kawasaki GTR1400 keluaran terbaru tidak boleh dikatakan motosikal retro walaupun nama model adalah sama dengan GTR1000 concourse.. ZRX1200 juga tidak boleh dipanggil motosikal retro/lama kerana ia cuma menyerupai wajah motosikal lama, tetapi ia adalah motosikal keluaran baru.

ini adalah untuk menjawab persoalan dari seorang urusetia semasa event Retromania yang telah dimarahi kerana menghalang sebuah motosikal ZRX daripada memasuki kawasan parking yang telah ditetapkan.

to be continued..



_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Wed Jun 05, 2013 7:26 am

banyak persoalan yang timbul dimata masyarakat tentang motosikal retro ini. diantaranya seperti

1) mereka membeli motosikal lama kerana tidak mampu untuk membeli motosikal moden?
2) ramai memiliki motosikal retro yang tidak mempunyai dokumen sah. sama ada dibeli dari kedai potong atau import dari luar negara?


soalannya tidak terlalu sukar untuk dijawab.

1) rata2 yang memiliki motosikal retro berkuasa besar mempunyai keupayaan untuk membeli motosikal moden dibawah harga RM100k. akan tetapi, minat mendalam mereka terhadap jentera lama membuatkan mereka berfikir 2-3 kali. majoriti bikers sekarang meminati motosikal berkuasa besar disebabkan oleh beberapa faktor seperti bentuk kemodenannya, keboleh-carian alat ganti, prestasi dan ada juga disebabkan oleh status. sebenarnya banyak faktor yang dipengaruhi oleh rakan persekitaran. lihat saja harga motosikal di bawah;



_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by MKI on Wed Jun 05, 2013 3:02 pm

boleh tahan hargenya..
sekarang pon jual rege motor baru...
ini macam kempunan la yang nak memiliki motosikal retro Razz

MKI

Location : Kuala Lumpur/Bukit Beruntung

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by kawa_zephyr_750 on Thu Jun 06, 2013 2:54 am

Senang cerita tengok kat geran tahun berapa motosikal tu dibuat

kawa_zephyr_750

Age : 36
Location : Kg Sg Kelambu, Banting, Selangor.

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by faizul_11 on Thu Jun 06, 2013 5:53 am

kawa_zephyr_750 wrote:Senang cerita tengok kat geran tahun berapa motosikal tu dibuat

Shocked Shocked Shocked
kalau geran xde, macam mana nak tahu tahun dibuat? Very Happy Very Happy Very Happy

bukan semua orang faham apa yang ditulis atas geran. motosikal retro atau 'old' mesti merujuk kepada tahun bila motosikal dikeluarkan. bukannya merujuk kepada tahun bila model pertama dikeluarkan. itu yang boleh keluar statement ZRX1200 adalah model tahun 1996. kalau itu yang jadi ukuran, GTR1400 pun boleh dikira sebagai retro bike juga sebab model asas dikeluarkan tahun 80-an..

harap agar kemusykilan terungkai sudah. lepas ni, kita bukak cerita motosikal keluaran 1980-an hingga 1990-an. Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by lukmanw on Thu Jun 06, 2013 6:12 am

Saya pernah mengikuti beberapa short course / taklilmat pelancaran motosikal CKD baru oleh Lion Suzuki Marketing, Hong Leong Yamaha dan Boon Siew Honda. Biasanya dalam short course ini akan diterangkan apa yang dimaksudkan dalam no. siri engine/no. chassis. Pada no. siri engine/no. chassis ini sebenarnya turut dinyatakan tarikh (atau minggu/bulan/tahun) motosikal itu siap untuk dikeluarkan. Nanti saya check balik dengan tepat.

Kalau tayar mudah sahaja - ada gelung bentuk bujur (oval) pada sebelah sisi shj. Mekanik tayar yang cekap akan memastikan gelung bujur ini dipasang berhampiran kepla tiub valve. Dalam gelung bujur ini ada 4 angka atau 3 angka sahaja. Contoh-

5209 - tayar ini siap pada minggu ke 52 (minggu ke 4 disember) tahun 2009,
529 - tayar ini siap pada minggu ke 52 (minggu ke 4 disember) tahun 2009, sama shj cuma ada tyre manufacturer guna 4 angka dan ada 3 angka.

Dalam contoh di bawah DATE CODE 2703 bermakna Minggu ke 27 (27/4 = 6.75, bulan Jun minggu akhir) dan tahun 2003. Dalam contoh di bawah DATE CODE 2073 tertera pada sisi dinding tayar tanpa gelung bujur.




faizul_11 wrote:
kawa_zephyr_750 wrote:Senang cerita tengok kat geran tahun berapa motosikal tu dibuat

Shocked Shocked Shocked
kalau geran xde, macam mana nak tahu tahun dibuat? Very Happy Very Happy Very Happy

bukan semua orang faham apa yang ditulis atas geran. motosikal retro atau 'old' mesti merujuk kepada tahun bila motosikal dikeluarkan. bukannya merujuk kepada tahun bila model pertama dikeluarkan. itu yang boleh keluar statement ZRX1200 adalah model tahun 1996. kalau itu yang jadi ukuran, GTR1400 pun boleh dikira sebagai retro bike juga sebab model asas dikeluarkan tahun 80-an..

harap agar kemusykilan terungkai sudah. lepas ni, kita bukak cerita motosikal keluaran 1980-an hingga 1990-an. Very Happy Very Happy


Last edited by lukmanw on Thu Jun 06, 2013 7:47 am; edited 1 time in total

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by kawa_zephyr_750 on Thu Jun 06, 2013 6:44 am

itulah macam bapak cakap moto kalau tak ada geran 'Apa Pun Tak Boleh'

kawa_zephyr_750

Age : 36
Location : Kg Sg Kelambu, Banting, Selangor.

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by lukmanw on Thu Jun 06, 2013 7:42 am

Minta maaf kalau terkasar cakap - betul sgt cakap bapak! Sedangkan anak kucingpun sekarang ini sudah ada anak beranak. Kalau kucing (dan anjing) jalanan biasanya dipanggil anak haram!

Minggu lepas tertengok dokumentari Arowana di Semanggol dlm RTM. Rupa-rupanya semua anak arowana ditanam chip dlm badan. Chips ini adalah tanda pengenalan / surat beranak ikan ini. Maknanya bukan senang kalau nak curi dgn tujuan utk dijual semula!


kawa_zephyr_750 wrote:itulah macam bapak cakap moto kalau tak ada geran 'Apa Pun Tak Boleh'

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by lukmanw on Thu Jun 06, 2013 8:10 am

Ini untuk Katana sahaja - boleh rujuk jadual di bawah berdasarkan frame serial number untuk mengetahui tahun kelahiran.


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: KENALI MOTOSIKAL RETRO ANDA.

Post by Sponsored content Today at 11:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum