Nasihat - jaga nama baik penunggang motorsikal!

Go down

Nasihat - jaga nama baik penunggang motorsikal!

Post by lukmanw on Fri May 17, 2013 11:43 am

Ini cuma nasihat. Kalau rasa benar jadikan teladan, kalau tidak bersesuaian jadikan sempadan.

Jika mana-mana penunggang motosikal atau group motor yang dijemput mengiringi/membawa orang diraikan seperti VIP, Pengantin, anak yatim, Budak Nak Sunat dan sebagainya - pastikan pembonceng tu memakai topi keledar.

Pemakaian topikeldar ini boleh dikecualikan jika JIKA kelajuan motosikal HANYA kelajuan berjalan kaki (walking speed) sahaja!

Bayangkan orang yang di-rai-kan itu bersama penunggang motosikal terbabit dlam kemalangan. Elok-elok di-rai-kan kena di-tahlil-aruah-kan pula!

Catatan saya sebelum ini berkaitan isu ini-Pemimpin mesti menunjukkan teladan

Antara perkara yang kerap saya sentuh samada di dalam blog ini atau di dalam kelas ialah sikap pempimpin yang mesti menunjukkan teladan terutama dalam pematuhan pemakaian topi keledar semasa menunggang motosikal. Pematuhan pemakaian topi keledar ini bukanlah semata-mata mematuhi (menghormati?) peraturan pihak berkuasa tetapi lebih kepada aspek keselamatan. Rujuk posting lama saya.

Pemimpin termasuklah samada pihak kerajaan atau pembangkang, ahli politik yang lain, Di Raja, selebriti termasuklah orang yang diraikan seperti pengantin, kanak-kanak (terutama anak yatim atau OKU) serta penceramah agama.

Saya kagum melihat Ust. Azhar Idrus, penceramah bebas mengenakan topi keledar semasa membonceng Honda Goldwing 1800 dari hotel penginapannya ke tempat ceramah di Kelantan seperti dalam gambar di atas yang dipetik dalam Youtube.

Bagaimanapun sedikit terkilan apabila melihatkan dua orang lagi (rasanya yang mengiringi Ust. Azhar dari hotel) hanya mengenakan ketayap semasa membonceng dua buah Honda Goldwing 1800 yang lain dengan jarak perjalanan agak jauh di tengah bandaraya Kota Bahru. Videoclip sepenuhnya boleh ditonton di sini.

Jika ada mana-mana pembaca posting di blog ini yang berksempatan mengikut kuliah Ust. Azhar, dapatlah sekiranya menanyakan (memimnta nasihat) dari Ust. Azhar apakah hukumnya tidak memakai topi keledar dari segi pematuhan peraturan pihak berkuasa dan juga dari segi keselamatan.

Sebagai pengamal OSH, saya juga didedahkan dengan Maqasid Al-Shariyyah iaitu satu usulan yang lebih awal dari Teori Maslow (1908-1970). Kalau Maslow meletakkan “safety” di tahap kedua penting, usulan Maqasid Al-Shariyyah meletak “safety” di tahap pertama (Al-Daruriyyat), hanya agama melebihinya. Ini membuktikan bahawa keselamatan (dituruti pematuhan perundangan) adalah dituntut keutamaannya. Semoga Ust. Azhar (atau ilmuan islam yang lain) boleh memberi nasihat berkaitan pemakaian topi keledar ini.

lukmanw@gmail.com
Blog oshthejourney.blogspot.comLast edited by lukmanw on Fri May 17, 2013 11:48 am; edited 1 time in total
avatar
lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nasihat - jaga nama baik penunggang motorsikal!

Post by lukmanw on Fri May 17, 2013 11:47 amSiapa tu yang sedang baca RR?
avatar
lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nasihat - jaga nama baik penunggang motorsikal!

Post by AmyZaydee on Fri May 17, 2013 11:50 am

UAI ...
avatar
AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Nasihat - jaga nama baik penunggang motorsikal!

Post by lukmanw on Sun May 19, 2013 2:40 pm

Ini pandangan saya - blog oshthejourney.blogspot.com 7 Ogos 2010

Lebuh raya bukannya untuk perarakan!

Semalam (6 Ogos 2010 Jumaat) saya keluar rumah seawal pagi menuju ke Bangi untuk satu temu janji jam 9.30 am. Perjalanan di lebuh raya lancar cuma agak sesak dari tol Jalan Duta ke Tol Sungai Besi.

Dalam perjalanan saya dimaklumkan melalui berita radio, tiada sebarang pengurangan kompaun untuk saman ekor. Sebagai makluman, saya baru sahaja menjelaskan dua saman ekor untuk membolehkan saya memperbaharui cukai jalan kenderaan saya dua minggu lepas.

Petangnya selepas solat Jumaat saya bergerak pulang ke Kamunting. Tidak dinafikan dengan adanya lebuh raya ia melancarkan perjalanan dan memungkinkan saya berulang-alik pada hari yang sama dari Kamunting ke Bangi.

Malangnya lebuh raya yang terbentang bukannya faktor tunggal melancarkan perjalanan ini.

Pada jam 4.00 pm, ketika menghampiri Jambatan Sungai Perak, kelihatan lebih kurang 50 buah Skuter SYM GTS/VTS 200 dan dua buah kenderaan pacuan empat roda baru sahaja keluar dari kawasan RR Sungai Perak Sebelah Selatan tersebut.

Saya difahamkan rombongan ini adalah sempena sambutan kemerdekaan. Hampir kesemua skuter yang mengambil bahagian memasang bendera Malaysia kecil di skuter masing-masing. (Secara logiknya juga saya tidak bersetuju dengan amalan memasang bendera pada kenderaan ini. Boleh rujuk blog saya; http://oshthejourney.blogspot setiap bulan Ogos tahun-tahun sebelum ini.)

Rombongan skuter yang berformasi beriringan dua barisan skuter ini mengambil alih lorong kanan dengan dua kenderaan pacuan empat roda sebagai “sweeper” di bahagian belakang rombongan. Manakala terdapat tiga buah skuter lagi yang lengkap dengan lampu amaran berwarna-warni (kuning, merah dan biru) serta memasang siren di skuter masing-masing mengekori belakang kenderaan pacuan empat roda ini bertindak sebagai pengiring (marshal?).

Penunggang tiga buah skuter di bahagian belakang ini bertindak mengarahkan kenderaan lain di belakang supaya memotong rombongan skuter lebih kurang 50 buah ini (dalam dua barisan) menggunakan lorong di sebelah kiri.

Adalah tidak logik dan munasabah langsung rombongan skuter ini “berarak” di lebuh raya dan menggunakan lorong di sebelah kanan sebagai laluan mereka!

Perjalanan semakin merumitkan terutama terdapat kenderaan berat bergerak di sebelah kiri laluan lebuh raya tersebut.

Sebagai pengguna jalan raya dan biasa terlibat dengan pengendalian rombongan motosikal dan kereta, saya terpanggil untuk mengutarakan beberapa persoalan.

1. Penggunaan Lampu Amaran

Kaedah 9 Lalu lintas 1959 hanya menyatakan kenderaan Polis, JPJ, Bomba, Ambulan dan Kastam sahaja dibenarkan mendapat hak laluan (priority over traffic). Bagaimanapun terdapat kelonggaran pihak lain wang bertindak sebagai pengiring untuk menggunakan lampu amaran (hanya warna kuning) dan tanpa siren dengan kebenaran serta tertakluk kepada peruntukkan Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Adakah pengiring dalam rombongan skuter SYM GTS/VTS 200 memohon dan mendapat kebenaran pihak berkuasa? Jika mendapat kebenaran, adakah pengiring ini sedia maklum bahawa hanya lampu kuning sahaja dibenarkan dan tanpa penggunaan siren?

2. Bertindak mengeluarkan arahan supaya kenderaan lain memotong rombongan mengikut laluan di sebelah kiri.

Semua pengguna lebuh raya sedia maklum bahawa lorong sebelah kanan adalah laluan untuk memotong dan bukannya di lorong di sebelah kiri.

Adakah pengiring rombongan skuter ini berhak mengarahkan kenderaan lain (pengguna lebuh raya lain) supaya memotong rombongan skuter mereka ini di sebelah kiri laluan?

3. Bertindak mengeluarkan arahan supaya kenderaan lain memberhentikan kenderaan.

Pengguna lebuh raya yang lain terpaksa mengekori rombongan ini yang bergerak sekitar 80 – 90 km/j ini sehingga ke persimpangan Taiping Utara (Kamunting). Ada juga kenderaan yang berupaya memotong rombongan ini.

Rombongan skuter ini kemudian keluar dari lebuh raya di Susur Keluar Taiping Utara (Kamunting). Di sini pengiring skuter ini menunjuk belangnya lagi dengan menahan semua kenderaan di persimpangan lampu isyarat Jalan Taiping – Bagan Serai, untuk membolehkan semua ahli rombongan skuter ini melepasi persimpangan lampu isyarat ini walaupun semasa lampu isyarat merah sedang menyala.

Manakala di sepanjang Jalan Perindustrian dan Jalan Stesen di Kamunting tersebut, pengiring ini pula bertindak mengeluarkan arahan supaya pengguna kenderaan di sebelah kiri memberhentikan kenderaan masing-masing .

Adakah pengiring rombongan skuter ini berhak mengarahkan kenderaan lain (pengguna jalan raya raya lain) supaya memberhentikan kenderaan masing-masing di sebelah kiri laluan untuk membolehkan rombongan skuter mereka ini meneruskan perjalanan tanpa halangan?

Saya tidak pasti ke mana destinasi rombongan skuter ini selepas itu kerana perjalanan saya petang semalam telah sampai ke rumah saya di Kamunting.

Untuk mengelakkan sebarang kemusykilan pengguna lebuh raya dan jalan raya pada masa-masa akan datang, pihak berkuasa JPJ dan Polis sepatutnya mengeluarkan makluman yang jelas apa yang boleh dilakukan dan apa yang tidak boleh dilakukan (do and don’t) oleh pengiring-pengiring rombongan bermotor ini.

lukmanw@gmail.com
Blog oshthejourney.blogspot.com/
avatar
lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nasihat - jaga nama baik penunggang motorsikal!

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum