NS400R King of 2-Stroke

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Fri May 17, 2013 10:45 am



Honda pada tahun 1986 telah mengeluarkan NS400R 2-stroke reed valve, 387 cc, 3-silinder V-type.

Pada tahun 1987 sebuah NS400R telah dimiliki oleh Gazi (kalau tak silap Haji Gazi Wahab), pilot MAS. Ada yangpernah beritahu saya kalau hari Jumaat, Haji Gazi ini naik NS400R ini di Federal Highway pakai serban - takpasti benar atau tidak!

Pengalaman menunggang bersama NS400R ini menjadi saksi lahapnya King of 2-Stroke ini dengan tangki 18 liternya. Jenuh kena berhenti banyak kali mengisi petrol.

Sekarang ini tak pernah jumpa sudah superbike 2-stroke.


lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Fri May 17, 2013 10:52 am



Ini superbike 2-stroke Aprillia RS 500 GP TSS

TSS - The 2-stroke shop


Last edited by lukmanw on Fri May 17, 2013 11:02 am; edited 1 time in total

lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Fri May 17, 2013 11:01 am




Two Stroke Shop di Tropical North Queensland, Australia, telah membina engine 1100cc two-stroke ZX-10R.

Motor 2-stroke ini dihasilkan sendiri oleh pemilik syarikat, Stephen Rothwell dan rakan kongsinya Wayne Wright (perka engine 2-stroke untuk pasukan lumba GP)

lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by zaydeeak on Fri May 17, 2013 12:05 pm

lukmanw wrote:

Honda pada tahun 1986 telah mengeluarkan NS400R 2-stroke reed valve, 387 cc, 3-silinder V-type.

Pada tahun 1987 sebuah NS400R telah dimiliki oleh Gazi (kalau tak silap Haji Gazi Wahab), pilot MAS. Ada yangpernah beritahu saya kalau hari Jumaat, Haji Gazi ini naik NS400R ini di Federal Highway pakai serban - takpasti benar atau tidak!

Pengalaman menunggang bersama NS400R ini menjadi saksi lahapnya King of 2-Stroke ini dengan tangki 18 liternya. Jenuh kena berhenti banyak kali mengisi petrol.

Sekarang ini tak pernah jumpa sudah superbike 2-stroke.


Ni kalau jumpa kat sini kan best ..... agak2 nya kat Morib nanti boleh jumpa tak eh?

zaydeeak

Age: 44
Location: Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Sat May 18, 2013 10:38 am

1971 Kawasaki Square Four water cooled 2 stroke 750 cc


lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by faizul_11 on Sat May 18, 2013 5:28 pm

ada dengar2 citer, x tau la mitos ke apa. NS400 ni ada yang masih memilik. tapi dia punya kewarganegaraan tak dapat dipastikan lagi.. kalau berani tunjuk geran, memang boleh percaya la.. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Sun May 19, 2013 4:57 am

faizul_11 wrote:ada dengar2 citer, x tau la mitos ke apa. NS400 ni ada yang masih memilik. tapi dia punya kewarganegaraan tak dapat dipastikan lagi.. kalau berani tunjuk geran, memang boleh percaya la.. Very Happy Very Happy Very Happy

Ijul

Citer yg sama aku dengar Very Happy

Tapi ada mgkn limited satu atau dua shj yg mmg warga bangla ops warga malaysia. satu daripadanya yg pernah dimiliki ole Gazi Pilot MAS sekitar tahun 86/87.

lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Sun May 19, 2013 5:18 am

walaupun (terutama di Malaysia) NS400R ini gelar King of 2-stroke, populariti-nya masih jauh ketinggalan dengan Yamaha Series RD.

lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by zr11 on Sun May 19, 2013 4:31 pm


model yg ni xbleh beat ns400r ka bang zaman tu??

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by faizul_11 on Sun May 19, 2013 5:20 pm

lukmanw wrote:
faizul_11 wrote:ada dengar2 citer, x tau la mitos ke apa. NS400 ni ada yang masih memilik. tapi dia punya kewarganegaraan tak dapat dipastikan lagi.. kalau berani tunjuk geran, memang boleh percaya la.. Very Happy Very Happy Very Happy

Ijul

Citer yg sama aku dengar Very Happy

Tapi ada mgkn limited satu atau dua shj yg mmg warga bangla ops warga malaysia. satu daripadanya yg pernah dimiliki ole Gazi Pilot MAS sekitar tahun 86/87.

yang ini kot motor yang pernah dimiliki Gazi Pilot MAS tu dulu.. ini kawan yang bagi gambar. status masih belum dapat dipastikan.. tapi lokasi memang di Malaysia la ni.

_________________

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Sun May 19, 2013 5:24 pm

Faizul - motor Gazi pun Rothmans colour

ZR11 - kalau cakap-cakap atas jalan mmg Yamaha V4 tu boleh makan NS400R itu tapi saya tak pasti betui atau tidak dan saya juga masih tertanya kenapa di masa itu ia dipanggil King of 2T sbb kalau google dlm internet tak ada cite pasai King of 2T ini pun!

lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by fazli_zx11 on Sun May 19, 2013 6:59 pm

Rims sama mcm vf1000r nan tu...... Very Happy

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by nan_gpz11 on Mon May 20, 2013 3:24 am

NS400R(moto singapore)NS250R..ini moto penah saya cuba....tapi xmasuk highway la..haha2...tapi saya rasa moto nie ada kat malaysia...kena jejaki la..kalau nk jumpa..yang saya cuba tu..kisah..17thn lalu la..rim nya sama VF1000R..aneh betol rim dia..huhu2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 6:46 am

Geng Dayabumi dulu ada 2, 3 biji NS250R

lukmanw

Location: Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: NS400R King of 2-Stroke

Post by amy on Mon May 20, 2013 7:18 pm

3-4 bulan lepas nyaris membeli ns400r ni. tp moto jepun lah.. dah bg deposit rm500 tp ditipu oleh owner.. dia jual dkt orang lain pulak..masa tu nk jual rm6k.. skrang moto tu berlegar legar dgn group RMR..kira wujud lah tp JAPAN mari..kalau yg ori malaysia ada kenal sorang pkai.nama haji faza. dia ada ns250r dgn ns400r. area KL.

amy

Location: shah alam

View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum