Nostalgia .... kenangan lalu

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by atan7800 on Thu May 16, 2013 12:24 pm

oh... cerita nyer mcm 2

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 2:08 pm

zaydeeak wrote:[img][/img]
[img][/img]

Ini lah motor besar pertama aku ..... Virago 535. No pendaftaran WEP5747 ... agaknya siapa yang pakai sekarang yer ?

Nak tahu kesudahan cerita Virago aku tu tak ? ....... Hehehe sat lagi eh..ni masih kat opis nak balik dulu.
Sat gi sambung ...hehehe


Last edited by zaydeeak on Thu May 16, 2013 2:16 pm; edited 1 time in total

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by atan7800 on Thu May 16, 2013 2:13 pm

citer la

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by AmyZaydee on Thu May 16, 2013 3:40 pm

faizul_11 wrote:
AmyZaydee wrote:biar kak amy teka.... yg dekat signage tasik kenyir tu Ijul diri no 3 dari kanan. betul tak? hehehe yg duduk pakai jeket hitam tu mcm kenal. Dia ada ikut masa ride ke AS kan baru2 ni. sapa nama tak ingat laa.. hehehe muda belia masa ni..best2

hahaha betul tu.. yang pakai tshirt merah, spec hitam tu, tak cam ke sape? ni masa umur saya awal 20-an.. Very Happy Very Happy Very Happy

haaaaaa tu Nan....wahhhh best la u alls ni. semangat setia kawan mcm ni yg susah nk cari tau... salute spring dgn kowang. hope geng2 kat OSO ni punya semangat setia kawan yg mantop..... jgn ada sengketa sesama kita udah la ya... Laughing

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 4:00 pm

atan7800 wrote:gambar kak amy time dewi remaja mana plak? ada bang zaidee simpan dalam wallet x ? huhu...

Dalam wallet takde lah pulak Atan ... tapi yang ni masa Form 5
[img][/img]

Dan yang ni waktu dah ada anak sorang .....
[img][/img]

Beza tak Kak Amy waktu Form 5 dan dah ada anak sorang ? Tapi yang sama nya ialah minat moto tu memang dah ada since sekolah menengah lagi dan masih ada sehingga sekarang ....

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 4:11 pm

Ok ...sambung cerita pasal Virago 535 saya tu .....
Waktu saya beli Virago tu kami stay di Salak Tinggi, Sepang. at that time Virago baru je keluar kami dah sambar. Kira dalam kampung tu kami la yang mula2 pakai Virago. Glamer woooo.... orang dok ushar jer. Kami bekerja di Kuala Lumpur dan berulang hari-hari menggunakannya....

Pengalaman lucu yang kami tak boleh lupakan dengan moto ni ialah ...setiap hari sebelah petang after balik dari kerja kami akan isi minyak di Petronas di Nilai utk persiapan penggunaan keesokkan harinya.Kat sebelah / belakang Petronas tu ada a few rumah dan selalu ada budak2 bermain dikawasan petrol station tu. Bila mereka dengar kami datang jer semua budak2 tu jerit "Abang Awie dan Kak Era datangggg" ....
Hehehe .... terperasan la kami waktu tu....perasan artis. ( Waktu tu Awie tengah top dengan moto Titannya ).... Benda nie berlaku hari2 pulak tu ...
Razz Razz Razz

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 4:17 pm

Tapi selepas 6 bulan pakai Virago tu saya decide nak jual sebab .....
konvoi nie ...

waktu tu saya kerja di Directionall (M) Sdn Berhad. Saya pergi bersama kawan2 tempat kerja ke Melaka dari KL untuk menghadiri kenduri kawin rakan kami...Semuanya berjumlah lebih kurang 10 bijik moto, semuanya 150cc ( majoritynya TZM dan sebijik Phanter ). Kira saya lah yang cc paling besar[img][/img]

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 4:25 pm

Nak tahu apa jadik nyer ..... jeng,jeng,jeng...lihat gambar di bawah ...
[img][/img]

Saya dok belakang sekali .... memang lah dlm gambar nie camera man kat belakang. Pastu dia pun potong tinggalkan kami selamba sahaja .... masa tu kami dah pi maksimum 170km/j , tak boleh nak pi lagi. Dia potong selamba ajer ..... Terbakor betul... tu yang decide nak jual dan beli sebuah super bike... ( Harap member2 yang pakai Virago jangan marah ya ... klu marah saya mintak maaf dulu .... ) Ceritanya selapas ini .... iklan kejap ...
Hahaha ......

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by faizul_11 on Thu May 16, 2013 5:25 pm

laju jugak virago 170km/j.. panther pun boleh kat depan tu yang hebat.. ni tahun 1994/1995 kan?

_________________

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 5:45 pm

faizul_11 wrote:laju jugak virago 170km/j.. panther pun boleh kat depan tu yang hebat.. ni tahun 1994/1995 kan?

Ye kot .... tak ingat la Ijul ... ( Klu tak silap 1996/1997 ) TZM memang laju, tapi Phanter tu dah bikin injinnya. Mereka2 nie sebenarnya budak2 mekanik di Directional ( repair kereta Citreon ).


Last edited by zaydeeak on Thu May 16, 2013 5:50 pm; edited 1 time in total

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 5:48 pm

Lepas let go Virago tu saya beli motor nie ....
[img][/img]

Kawasaki ZXR750 ( H model ) .....
Tengok la colour dia. Standard giler ..... No pendaftaran BCW4414

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by lukmanw on Thu May 16, 2013 5:49 pm

Zaydeeak & Amyzaydeeak

Ok le tu dia org ingat Awie & Era.

Ini kisah aku pula!

Sama ada tahun 87 & 88, kami group RR bergabung dengan group Dayabumi masuk kampung Felda Gedangsa Kuala Selangor untuk melawat seorg kanak-kanak yg terlantar lumpuh beberapa tahun kerana kemalangan motosikal. Kanak-kanak ini menulis surat kpd arwah MYB yang dia teringin nak tengok superbike dpn matanya sendiri, jadi kami pun pergilah termasuk Raymond & Jono dgn Katana masing-masing. Juga Savana Jerung rasanya nama owner dia Lan Tojo budak Kampung Baru. Kisah ini ada dlm RR & nanti aku cari gambar.

Biasanya kalau arwah lead konvoi, dia akan suruh aku jadi sweeper blkg sekali. Hari itu dgn hampir 20 biji motor kami masuk felda. Entah mcmana aku yg jadi sweaper yg last sekali termasuk lorong lain dlm felda tu.

Tiba-tiba,jeng-jeng-jeng! Ada makcik yg sdg jemur kain (ketika itu jam hampir 12 tghari), masih aku ingat makcik ini berkemban shj. Oleh kerana dia melambai-lambai tangannya, aku pun berhenti.

Tiba-tiba makcik ini gelak berdekah-dekah! Sebab apa? Bersambung........

(Hints - aku pakai motor GS550 Polis ini masa tu)





lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 5:52 pm

lukmanw wrote:Zaydeeak & Amyzaydeeak

Ok le tu dia org ingat Awie & Era.

Ini kisah aku pula!

Sama ada tahun 87 & 88, kami group RR bergabung dengan group Dayabumi masuk kampung Felda Gedangsa Kuala Selangor untuk melawat seorg kanak-kanak yg terlantar lumpuh beberapa tahun kerana kemalangan motosikal. Kanak-kanak ini menulis surat kpd arwah MYB yang dia teringin nak tengok superbike dpn matanya sendiri, jadi kami pun pergilah termasuk Raymond & Jono dgn Katana masing-masing. Juga Savana Jerung rasanya nama owner dia Lan Tojo budak Kampung Baru. Kisah ini ada dlm RR & nanti aku cari gambar.

Biasanya kalau arwah lead konvoi, dia akan suruh aku jadi sweeper blkg sekali. Hari itu dgn hampir 20 biji motor kami masuk felda. Entah mcmana aku yg jadi sweaper yg last sekali termasuk lorong lain dlm felda tu.

Tiba-tiba,jeng-jeng-jeng! Ada makcik yg sdg jemur kain (ketika itu jam hampir 12 tghari), masih aku ingat makcik ini berkemban shj. Oleh kerana dia melambai-lambai tangannya, aku pun berhenti.

Tiba-tiba makcik ini gelak berdekah-dekah! Sebab apa? Bersambung........

(Hints - aku pakai motor GS550 Polis ini masa tu)





Hehehe ..... suspen la pulak

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by lukmanw on Thu May 16, 2013 5:58 pm

Bersambung semula (iklan dah habis!)

Makcik tu kata - la makcik panggil kamu ingatkan apek jual kopi! Motor kamu ni mcm motor apek kopi!

La! Biar betui makcik ni! Adakah apek kopi pakai superbike jual kopi!

kebetulan ada sebuah RD (lupa sapa ownernya) yang tersesat juga bersama aku. Dia ni yg sebarkan cerita kpd geng lain - sebulan-dua selepas peristiwa tu ada shj yg jumpa aku mesti panggil aku - Eldy kopi satu!

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 6:06 pm

zaydeeak wrote:Lepas let go Virago tu saya beli motor nie ....
[img][/img]

Kawasaki ZXR750 ( H model ) .....
Tengok la colour dia. Standard giler ..... No pendaftaran BCW4414

Selepas beberapa tahun memakainya saya tukar calour dia kepada Pearl white ...
[img][/img]
[img][/img]

Kemudian kalau tak silap saya dalam tahun 2001 saya telah menjualnya kepada seorang bernama Din yang tinggal di Sabah. Saya uruskan shipment motor tu dan hantarnya ke pelabuhan Kelang. Kos shipment buyer yang bayar ... lebih kurang 2k. Selepas hari tu saya tak nampak lagi motor ZXR tersebut....
After quite some times saya terasa menyesal juga menjualnya, sebab selepas itu saya bersara kejap pakai moto besar ni sehingga hujung tahun 2011 saya beli ZZR1100 yang sekarang ini ....10 tahun lebih tu...
Saya beli semula moto besar ni sebab tak tahan asyik tertoleh2 bila driving kereta tgk moto besar melintas ....especially bila ada konvoi moto besar...


Last edited by zaydeeak on Thu May 16, 2013 6:12 pm; edited 1 time in total

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Thu May 16, 2013 6:10 pm

lukmanw wrote:Bersambung semula (iklan dah habis!)

Makcik tu kata - la makcik panggil kamu ingatkan apek jual kopi! Motor kamu ni mcm motor apek kopi!

La! Biar betui makcik ni! Adakah apek kopi pakai superbike jual kopi!

kebetulan ada sebuah RD (lupa sapa ownernya) yang tersesat juga bersama aku. Dia ni yg sebarkan cerita kpd geng lain - sebulan-dua selepas peristiwa tu ada shj yg jumpa aku mesti panggil aku - Eldy kopi satu!

Kat sana ada orang jual kopi dengan cara delivery naik moto ke ? ....

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by faizul_11 on Thu May 16, 2013 6:14 pm

bercerita kisah geng Dayabumi dan savana, ada tak bang Lokman terserempak dengan brader ni masa zaman2 Dayabumi tu.


jumpa dia di rnr temerloh.. kami sampai je sana, dia cakap 'ha tu geng2 dayabumi dah sampai'.. sambil tunjuk kat katana.. lepas tu, dia cium motor amy_ninja9. dia tahu kisah motor BCC9077.

_________________

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by lukmanw on Thu May 16, 2013 6:22 pm

Tak tanya nama dia ke?

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by atan7800 on Fri May 17, 2013 2:07 pm

hehehe... jarang2 jmpa, memang tabik spring, kalau di bukak kenangan lama2 ni, best jer kan... steady lah kak...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by AmyZaydee on Fri May 17, 2013 2:24 pm

atan7800 wrote:hehehe... jarang2 jmpa, memang tabik spring, kalau di bukak kenangan lama2 ni, best jer kan... steady lah kak...

Laughing Laughing Laughing

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by AmyZaydee on Fri May 17, 2013 2:38 pm

Alhamdulillah kerana mendapat suami yg memahami n mempunyai minat yg sama dalam permotoran ni...

Atan klu nk cari isteri cari yg punya minat yg sama ok.

AmyZaydee

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by atan7800 on Fri May 17, 2013 2:53 pm

nak cari mcm ner kak... memang mak tak bagi kawin x tau knapa...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by zaydeeak on Fri May 17, 2013 2:58 pm

atan7800 wrote:nak cari mcm ner kak... memang mak tak bagi kawin x tau knapa...

Ishhhh.....biar betul mak hang nie Atan ....
Kau main2 jer nie eh ? ...

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by lukmanw on Sun May 19, 2013 5:02 am

15 minit tadi (9.30am) aku terjeling sebuah ZX10 hitam diekori GPZ550 oren melintasi Gerai Nasi Jagung depan Hotel-T di Changlung. Aku berhenti brunch di sini sebelum masuk kelas.

Sdh menjadi tabiat bila terdengar engine 4-stroke mesti nak menjeling melihat model apa gerangannya itu.

Mgknkah ada pelanduk (unta?) dua pasang serupa?


Last edited by lukmanw on Sun May 19, 2013 7:56 am; edited 1 time in total

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by lukmanw on Sun May 19, 2013 5:16 am

Ramalan ku benar belaka! Telefon tak dpt mmg agak atas motor. Baru dpt msg/call tadi ZX10 dgn GPZ pi breakfast kat Padang Besar. Amyzaydeek - kalau naik motor tak boleh beli periuk kenduri le!

Lain kali mai singgah Nasi Jagung Jan Changlung dpn Hotel-T ini utk heavy breakfast bersama Gulai Kambing, Gulai Itik, Ayam Kampung dll. Operation time 7am - 2pm.



Pagi tadi aku tapau shj (Nasi Jagung + Gulai Kambing + Bergedel + Parpadom + jelatah) sbb org rmai sgt. Kat gerai ini pun selalu bikers yg nak cross border isi perut dulu.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Nostalgia .... kenangan lalu

Post by Sponsored content Today at 4:02 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum