Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

View previous topic View next topic Go down

Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

Post by lukmanw on Wed May 15, 2013 7:04 pm

Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

Kebanyakan kita hanya tahu engine motorsikal terdiri dari 4-lejang (4-stroke) dan 2-lejang (2-stoke). Secara kasarnya (layman), 4-stroke mempunyai injap (valve) dan 2-stroke tidak mempunyai injap. Injap pada 4-stoke mengawal nyalaan (ignition) dan pembakaran (combustion) dalam 4 selaan. Manakala dalam engine 2-stroke, pergerakan piston turut mengawal nyalaan dan pembakaran dalam 2 selaan.

Bagaimanapun terdapat satu lagi engine iaitu Rotary Engine. Sebenarnya Rotary Engine ini direka lebih awal dari engine 4-stroke dan 2-stroke.

Rotary Engine berbeza dengan engine 4-stroke dan 2-stroke di mana crankshaftnya tidak bergerak dan keseluruhan cyclinder block bergerak mengelilingi crankshaft. Oleh kerana crankshaftnya tidak bergerak, engine rotary ini dikatakan paling seimbang dalam proses pembakarannya.

Rujuk gambar-gambar di bawah. Gambar 1. Engine 4-stroke. Gambar 2. Engine 2-stroke dan Gambar 3. Engine Rotary.




Rotary Engine terkenal pada kereta Mazda RX Series iaitu RX-7 dan RX-8. Tetapi Rotary Engine juga terdapat pada motosikal. Antara yang terkenal ialah Suzuki RE5 (500cc) yang dibina pada tahun 1974 – 1976.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

Post by nan_gpz11 on Wed May 15, 2013 9:34 pm

Motosikal lama dulu-dulu...byk utk kajian...mcm2 kita tgk..pakai turbo lah,injekson lah..penyejuk cecair lah...mcm2 lagi,sejak alaf baru nie..motosikal dah terlalu maju...dan begitu pantas dan laju2 belaka...huhu2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

Post by lukmanw on Thu May 16, 2013 8:46 am

Betul tu Nan.

Dulu banyak engine direka untuk kajian. Sebagai contoh pada tahun 2005, US Marine Corp mengeluarkan motosikal offroad M1030M1 berasas chassis KLR65. Motorsikal ini untuk kegunaan tentera sahaja.

Malah sebelum itu Royal Enfield di India telah mengeluarkan motosikal diesel untuk pasaran tempatan. Motosikal 325cc dengan satu silinder ini direka kerana harga diesel jauh lebih murah dari petrol di India. Bagaimanapun kini tiada lagi dikeluarkan atas alasan pencemaran.





Mujur le di Malaysia semasa harga diesel hampir setengah dari harga petrol dulu Modenas tak keluarkan Cub Diesel.

Nan – share le sikit tips-tips mantenance dan minor service motor dalam ruangan ini.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

Post by nan_gpz11 on Thu May 16, 2013 4:39 pm

Bole la EN LOKMANW...xada masaalah,kongsi2 pengetahuan..sebenarnya..lagi byk yang kita xtahu..tentang engine bermoto nie...hehe2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

Post by fazli_zx11 on Sun May 19, 2013 7:12 pm


Tunjuk ajarku sifu....hehehehehe Cool Very Happy cheers Sleep

nan_gpz11 wrote:Bole la EN LOKMANW...xada masaalah,kongsi2 pengetahuan..sebenarnya..lagi byk yang kita xtahu..tentang engine bermoto nie...hehe2.. Very Happy

Back to top Go down

Re: Jom Berkongsi Ilmu – Rotary Engine

Post by Sponsored content Today at 2:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum