Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

View previous topic View next topic Go down

Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by lukmanw on Wed May 15, 2013 6:17 pm

Sekitar 87 hingga awal 90an, Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1) ini pernah dimiliki oleh seorang staf Nestle Seremban. Kalau tak silap namanya Muzammil atau Muzammal. Motor ini juga turut serta dalam Perarakan Hari Kebangsaan Kemerdekaan 1987.

Tak pasti di mana motor ini sekarang dan ada beberapa unit GPZ Turbo keluaran tahun 1983 yang ada di Malaysia.


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by fazli_zx11 on Sun May 19, 2013 7:15 pm

Tq bang lokman....br saya tau yg gpz pun ada turbo..ingat yamaha jer...


lukmanw wrote:Sekitar 87 hingga awal 90an, Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1) ini pernah dimiliki oleh seorang staf Nestle Seremban. Kalau tak silap namanya Muzammil atau Muzammal. Motor ini juga turut serta dalam Perarakan Hari Kebangsaan Kemerdekaan 1987.

Tak pasti di mana motor ini sekarang dan ada beberapa unit GPZ Turbo keluaran tahun 1983 yang ada di Malaysia.

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 2:06 am

Yamaha Seca 650 @ XJ 50


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 2:08 am

Honda & Kawasaki Factory Turbicharged


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by nan_gpz11 on Mon May 20, 2013 2:57 am

Turbo!!..zaman turbo nie memang pernah ujud dlm arena permotoran...suzuki,yamaha,honda,kawasaki..suma buat...engine turbo...tu saya kata..ini suma bahan kajian...,dan sampai skrg turbo xbole pasang kat motosikal utk kegunaan seharian,..tapi utk pertunjukkan..drakk...ada org pasang pada hari ini...,saya pernah jumpa Gpz750 turbo 15thn lalu..di gentali jln ipoh..tersadai...pada tahun 2000 saya dah pakai GPZ1100,tapi malangnya GPZ750 tu dah xada disitu..entah la sapa yang beli...saya rasa moto tuu masih ada kat lembah klang..lagi..skrg nie..hehe2... Laughing

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by manpanjang on Mon May 20, 2013 4:47 am

masih ada lg bg nan..sorg cina umur 60 tahun...

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by faizul_11 on Mon May 20, 2013 4:51 am

manpanjang wrote:masih ada lg bg nan..sorg cina umur 60 tahun...

shhhhh.. diam2 la. jangan bagitau kat public. nanti diam2 ada orang ambik.. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by manpanjang on Mon May 20, 2013 4:54 am

hehehe..jgn takut..tu org x mau jual pny..aku dah kechek dah...huhuhu...

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by faizul_11 on Mon May 20, 2013 5:00 am

GZP750 turbo ni yang diguna oleh seorang YB kat sabah yang xcdent meninggal tu kan? kalau x silap la.

zaman 70-an - 80-an memang zaman berlumba2 ketengahkan teknologi masing2. paling banyak keluarkan model, Suzuki la. Yamaha cuma tunggu je dan buat checkmate. kawasaki memang pelik sikit. dari sistem turbo sampai 6-piston, semua dah cuba. honda pun ada yang pakai 6 piston. namun sayang, cuma tinggal nama je. yang masih kekal sampai sekarang cuma teknologi oil cooled je yang mampu bertahan. laju dan tahan lama..

_________________

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 6:30 am

Ada sesiapa pernah jumpa motor turbo selain GPZ750 ini di Malaysia? Yamaha contohnya?

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by manpanjang on Mon May 20, 2013 6:36 am

lukmanw wrote:Ada sesiapa pernah jumpa motor turbo selain GPZ750 ini di Malaysia? Yamaha contohnya?

ada bg lukmanw, tahun ps kat santai retro pd. cuba tgk kat cni..

http://oldsuperbikeowner.forumotion.net/t439p30-santai-retro-rmr-2012-teluk-kemang-pd-26-5-27-5

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by jex kf on Mon May 20, 2013 6:48 am



betul tu abg man panjang ....ni gmbar die kat pd thun lepas.....

jex kf

Location : Ampang

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 6:49 am

Huh! Tak pernah terbayang ada Yamaha Seca ni di Malaysia! Kat mana agaknya skrg ni?

jex kf wrote:

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by faizul_11 on Mon May 20, 2013 6:55 am

lukmanw wrote:Huh! Tak pernah terbayang ada Yamaha Seca ni di Malaysia! Kat mana agaknya skrg ni?

motor ni nak jual dah lepas jumpa kat PD tahun lepas. iklan kat sini pun ada.
http://oldsuperbikeowner.forumotion.net/t460-yamaha-xj650-turbo
berkenan ke bang lukman? Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by lukmanw on Mon May 20, 2013 12:20 pm

Berkenan? Umur dekat 5-series ni rasanya "full time sweeper" jaga belakang. Nanti apa pula geng OSO kata turbo dok blkg!

Satu pagi hari minggu tu berhenti sat di Tol Sg Dua sebelum meneruskan perjalanan ke Sintok. Ada group veteran dari Penang. Satu motor tu couple, dua-dua veteran naik Versys 650. Group ni nak pergi danok. Kami seiring selepas tu tapi jenuh juga nak ikut veteran couple Versys ini walaupun meter ER6N sudah main 170 - 180 kmj!

faizul_11 wrote:
lukmanw wrote:Huh! Tak pernah terbayang ada Yamaha Seca ni di Malaysia! Kat mana agaknya skrg ni?

motor ni nak jual dah lepas jumpa kat PD tahun lepas. iklan kat sini pun ada.
http://oldsuperbikeowner.forumotion.net/t460-yamaha-xj650-turbo
berkenan ke bang lukman? Very Happy Very Happy Very Happy

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by faizul_11 on Wed May 22, 2013 9:25 am


_________________

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by nan_gpz11 on Wed May 22, 2013 10:09 am

nie kawasaki GT750(pakai sharf)GT550 pun sama pakai sharf..yang 750 tu pernah nampak kat SIC sepang..xtau sapa pakai..tunggu2 owner xtimbul2..haha2.. Shocked

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by faizul_11 on Wed May 22, 2013 10:13 am

apesal kawasaki pakai nama GT jugak?? tada gaduh sama Suzuki GT ka?? sama macam GPZ550 aje rupanya..

_________________

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by nan_gpz11 on Wed May 22, 2013 10:18 am

Kawasaki memang ada model G...GTR1000,GTR1400..entah la guna pemancu sharf kot..hehehe2..

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by faizul_11 on Wed May 22, 2013 10:20 am

GT = Geng Turu. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by lukmanw on Wed May 22, 2013 1:49 pm

Kawasaki juga ada GT iaitu GTO 110. Semasa kerja RR & campur geng Dayabumi aku pakai 2 motor iaitu GS550 dan GTO110.


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: Kawasaki GPz 750 Turbo (ZX750-E1)

Post by Sponsored content Today at 8:44 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum