KAWASAKI ZephyR - V2

View previous topic View next topic Go down

KAWASAKI ZephyR - V2

Post by Admin on Fri Dec 21, 2012 5:58 pm

New house for Zephyr owner.

_________________

Admin
Admin


View user profile http://oldsuperbikeowner.forumotion.net

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by motorku on Tue Feb 19, 2013 4:11 am

salam semua..senyap je..ni ada pertanyaan kpd kawan2 khasnya abg Nan...

Saya bercadang nak repair motor zephyr, keadaan sekarang msh lg running. Cuma bunyi sewaktu enjin sejuk agak menakutkan..enjin panas senyap sikit. ada leaking sedikit di bahagian sambungan block dan enjin (maaf x tau nak explain). Fork pun leaking. kotak angin pun ada kuar minyak...selain drp itu motor ok je dan boleh pecut 180kmh dengan cepat dan smooth lg..hu hu.

soalannya :
1. Agak2 cukup tak bajet RM5k utk menjadikan enjin lebih baik
2. Agak2 berapa lama tempoh yg diperlukan?

Dana telah berjaya dikumpul. sekiranya belum mencukupi hajat untuk repair enjin terpaksa di postpone dululah..ataupun kasi jual..ha ha

terima kasih

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by zr750_aby on Tue Feb 19, 2013 6:26 am

ingt nak rebuild jugak.. tp kalu 5k pun x cukup.. huhuhu.. postpone jgk la... Sad

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by manpanjang on Tue Feb 19, 2013 7:00 am

soalan no 2 tu yg best... Very Happy

ada moto member dah lepas 5 kali raya cina, x siap gak lg...huhuhu...

jgn marah haa...

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by zr750_aby on Tue Feb 19, 2013 7:02 am

eh jgn mcm tu le.. kt ada tu je 1 motor.. lamanye.. brg xdak kot..

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by manpanjang on Tue Feb 19, 2013 7:20 am

zr750_aby wrote:eh jgn mcm tu le.. kt ada tu je 1 motor.. lamanye.. brg xdak kot..

yea kot..kene tny yg empunye moto tu... Very Happy
lg pun abg nan keje, pomen part time jer...

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by nan_gpz11 on Tue Feb 19, 2013 8:58 pm

Huhuhu2..betol ckp abg man tuu...,tapi kes mcm tuu..suma sakit kronik..kalo antar hospital. Lain...jawapnya satu"tiada esuk bagi mu"..selalunya saya ajak pemilik sama2 baiki motosikal tuu...biar dia sendiri tahu apa masaalahnya...hantar engine dlm baldi..kotak,dpt engine bwh sawit..cuba buka dan baiki...sebab xada pilihan...,jadi macamana cara hidup mesti diteruskan...haha2..ziper 750 ada cluth chain,shim,damper..t/chain..dll..mungkin parts tu dah lama atau haus..,leaking2 xada masaalah..xkan gasket 1 set sampai 1k?..harganya..kan..,ada pomen tahu reper moto lama2 nie..tapi dia sendiri xpakai.dia tahu nak baiki engine lama2 nie susah..alat ganti dll...kebanyakkan alat ganti baru di japan dah out produck...hehe2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by manpanjang on Wed Feb 20, 2013 3:43 am

nan_gpz11 wrote:Huhuhu2..betol ckp abg man tuu...,tapi kes mcm tuu..suma sakit kronik..kalo antar hospital. Lain...jawapnya satu"tiada esuk bagi mu"..selalunya saya ajak pemilik sama2 baiki motosikal tuu...biar dia sendiri tahu apa masaalahnya...hantar engine dlm baldi..kotak,dpt engine bwh sawit..cuba buka dan baiki...sebab xada pilihan...,jadi macamana cara hidup mesti diteruskan...haha2..ziper 750 ada cluth chain,shim,damper..t/chain..dll..mungkin parts tu dah lama atau haus..,leaking2 xada masaalah..xkan gasket 1 set sampai 1k?..harganya..kan..,ada pomen tahu reper moto lama2 nie..tapi dia sendiri xpakai.dia tahu nak baiki engine lama2 nie susah..alat ganti dll...kebanyakkan alat ganti baru di japan dah out produck...hehe2.. Very Happy

betul tu bg nan.. Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by zr750_aby on Wed Feb 20, 2013 3:56 am

ingat nk antak la bg nan.. buat valve clearance and tepet + gasket2 berkaitan. pernah hantar dkt cina berdekatan... tapi hampeh leaking jgg area cam cover... tapi sy x leh stay tlg2.. kerja n jauh (melaka) niat mmg nk belajar.. mana tau pas2 ni leh DIY sendri..

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by motorku on Wed Feb 20, 2013 4:30 am

Wah jawapan abg nan ringkas dan padat..klu mcm ni nanti klu dah confirm bolehla contact abg nan utk pendaftaran masuk "wad"..hu hu.

bukan apa, dari beli tak pernah buka atau repair enjin..nak jalan jauh atau join konvoi pun tak berani...ha ha. kang join konvoi, enjin down tgh jalan nnti menyusahkan kawan pula..

Encik Aby klu nak g tmpt abg nan tu kasi roger la.mana tau boleh join..aku duduk kajang

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by MKI on Wed Feb 20, 2013 4:32 am

motorku wrote:Wah jawapan abg nan ringkas dan padat..klu mcm ni nanti klu dah confirm bolehla contact abg nan utk pendaftaran masuk "wad"..hu hu.

bukan apa, dari beli tak pernah buka atau repair enjin..nak jalan jauh atau join konvoi pun tak berani...ha ha. kang join konvoi, enjin down tgh jalan nnti menyusahkan kawan pula..

Encik Aby klu nak g tmpt abg nan tu kasi roger la.mana tau boleh join..aku duduk kajang

lambat la bro.. klo x leh join aku kesana minggu lepas
sbb yang membantu aku pon patrick dari kajang juga..

MKI

Location : Kuala Lumpur/Bukit Beruntung

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by zr750_aby on Wed Feb 20, 2013 4:35 am

o ye ke .. motor ok dah? lama ke buat? bp bajet?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by motorku on Wed Feb 20, 2013 4:49 am

MKI wrote:
motorku wrote:Wah jawapan abg nan ringkas dan padat..klu mcm ni nanti klu dah confirm bolehla contact abg nan utk pendaftaran masuk "wad"..hu hu.

bukan apa, dari beli tak pernah buka atau repair enjin..nak jalan jauh atau join konvoi pun tak berani...ha ha. kang join konvoi, enjin down tgh jalan nnti menyusahkan kawan pula..

Encik Aby klu nak g tmpt abg nan tu kasi roger la.mana tau boleh join..aku duduk kajang

lambat la bro.. klo x leh join aku kesana minggu lepas
sbb yang membantu aku pon patrick dari kajang juga..
ha ha..xpe bro..tp next time roger2 la...aku pn nak tau juga jln ke sana..

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by zr750_aby on Wed Feb 20, 2013 4:51 am

motorku - boleh2..

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by motorku on Thu Feb 21, 2013 10:01 am

ada soalan tambahan...kat rmh ada fork usd gxsr siap rim..agak2 boleh masuk x kat zephyr ni?

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by nan_gpz11 on Thu Feb 21, 2013 9:24 pm

Pasang apa2 fork kat moto pun bole...tapi pening..semua nk ubah suai...yang sedia ada pun dah cukup bagus..41mm kan kalo xsilap..hehe2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by motorku on Fri Feb 22, 2013 3:40 am

tak tau la bang...ni tinggalan moror terdahulu ni...he he...bior stended. sy mesti pileh yg ori Very Happy

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by nan_gpz11 on Fri Feb 22, 2013 4:34 am

Hahaha2..standent..nak baiki pun mudah.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by atan7800 on Mon Feb 25, 2013 9:08 am

betul tu

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by motorku on Tue Mar 05, 2013 5:37 pm

salam..starter relay rosakla pula...boleh pakai motor lain punya tak?

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by wakaka on Tue Mar 05, 2013 6:10 pm

nan_gpz11 wrote:Huhuhu2..betol ckp abg man tuu...,tapi kes mcm tuu..suma sakit kronik..kalo antar hospital. Lain...jawapnya satu"tiada esuk bagi mu"..selalunya saya ajak pemilik sama2 baiki motosikal tuu...biar dia sendiri tahu apa masaalahnya...hantar engine dlm baldi..kotak,dpt engine bwh sawit..cuba buka dan baiki...sebab xada pilihan...,jadi macamana cara hidup mesti diteruskan...haha2..ziper 750 ada cluth chain,shim,damper..t/chain..dll..mungkin parts tu dah lama atau haus..,leaking2 xada masaalah..xkan gasket 1 set sampai 1k?..harganya..kan..,ada pomen tahu reper moto lama2 nie..tapi dia sendiri xpakai.dia tahu nak baiki engine lama2 nie susah..alat ganti dll...kebanyakkan alat ganti baru di japan dah out produck...hehe2.. Very Happy



Very Happy Very Happy Very Happy yang penting kesabaran yang menebal....motor lama resign sampai mati.....
x cukup kebun...rijap pun kadang tergadai....huhuhuhuhuhu Laughing Laughing

wakaka

Age : 32

View user profile

Back to top Go down

Re: KAWASAKI ZephyR - V2

Post by Sponsored content Today at 6:55 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum