suzuki katana gsx400fz

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

suzuki katana gsx400fz

Post by rizal savanna on Wed Nov 07, 2012 12:49 am

ni pun nak jual jugak...4 inline,air-cool,tiada satu pun barang local hanya barang ori sahaja,rim bintang depan 19inci belakang 18inci, pump brek pun masih ori..senang cite sume ori lah.....motor dah tak start selama 7 tahun kalu masuk tahun ni..geran sume ada, ori malaysia......tak payah la upload gambar..tak reti nak upload dalam ni...tgk kat fb la..suzukikatanamalaysia....insyaallah ada la gambirnya...kepada hardcore katana je ok..kalau nak di cafekan tak yah laaaa...tak berbaloi.....mari mari mari rm7000.00 sahaja

rizal savanna

Age: 38
Location: petaling jaya

View user profile

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by nan_gpz11 on Wed Nov 07, 2012 3:16 am

Ooo..nk jual motor ye bang....Gsx400fz?..,suzuki mcm2 yang 400cc..Gsx400s,Gsx400fw,Gsx400L,..yang 2 cyinder pun ada..model2 nie byk di keluarkan pada awal 80an,pada thn 1991-1993..suzuki keluarkan Gsx250s/Gsx400s(4in line) sistem penyejuk cecair..bentok sama mcm katana Abg man panjang kita..cuma kecik..kita panggil baby katana..tapi malangnya model2 ini tidak dijual di malaysia..hanya ada di negara terbit sahaja..saya rasa old sbkowner ada 2 unit yang on the road..1biji di putrajaya,1biji di kapar klang..(GSX400F)..tunjuk la gambar motosikal dgn gran sekali kalau bole..byk org nk sekarang...ha2. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by faizul_11 on Wed Nov 07, 2012 10:02 am



ini kan gambarnya??? ini bukan katana.. nama dia gsx400f.. abang ipar nan pun ada mcm ni dulu.. daus kat kapar pun ada satu.. dah ride satu Malaysia.. sekarang tengah tunggu tukar enjin.. hehehe..

_________________

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by faizul_11 on Wed Nov 07, 2012 10:59 am

cuba bagi start dulu motor tu.. dah 7 tahun tak start.. bunyi 'wing wing' ke, 'ktak ktak ktak' ke, 'preng preng preng ke', 'vroom vroom vroom' ke... jangan kbaboooooo sudah la..

dengan harga rm7k patut bunyi ada sikit vroom la... hehehe..

_________________

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by zulvoyager on Thu Nov 08, 2012 7:12 am

faizul_11 wrote:cuba bagi start dulu motor tu.. dah 7 tahun tak start.. bunyi 'wing wing' ke, 'ktak ktak ktak' ke, 'preng preng preng ke', 'vroom vroom vroom' ke... jangan kbaboooooo sudah la..

dengan harga rm7k patut bunyi ada sikit vroom la... hehehe..
takot2 nnti jumping starter x bunyi asap jer yang mari hehe seller jangan marah aaa gurau2 ajer selamat menjual..... Very Happy Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age: 43
Location: port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by rizal savanna on Fri Nov 09, 2012 1:12 pm

faizul_11 wrote:

ini kan gambarnya??? ini bukan katana.. nama dia gsx400f.. abang ipar nan pun ada mcm ni dulu.. daus kat kapar pun ada satu.. dah ride satu Malaysia.. sekarang tengah tunggu tukar enjin.. hehehe..
gsx 400 fz....last air cool model..dah confirm dgn suzuki japan..this is a Katana Model...true..its baby katana....ni dalam persiapan untuk diperhidupkan......

rizal savanna

Age: 38
Location: petaling jaya

View user profile

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by faizul_11 on Sat Nov 10, 2012 4:37 am

rizal savanna wrote:
gsx 400 fz....last air cool model..dah confirm dgn suzuki japan..this is a Katana Model...true..its baby katana....ni dalam persiapan untuk diperhidupkan......

kalau ikut dari pembacaan tentang sejarah katana, GSX400FZ tak masuk dalam senarai langsung. dah confirm dengan suzuki Japan?? cakap dengan sape?? sama lah dengan Hong Leong Yamaha pun.. bukan semua orang tahu sejarah motor. even tokey2 motor KTM kat sini pun x tahu jenis motor yang dibuat.. pasal sejarah, sila rujuk pada buku atau type kat google je..

ni aku quote dari wikipedia
The Katana name was rekindled, primarily in the North American market, for the revised GSX-F series from the end of the 1980s through to 2006. However, in Europe and other markets, the GSX600F, GSX750F and GSX1100F are considered to be the direct replacement for the GSX550E, GSX750E and GSX1100E sports tourers. The GSX-F range comprised five basic models split into two general eras: the 1988–1997 GSX600F and GSX750F, the 1988–1993 GSX1100F, followed by the 1998–2006 GSX600F and GSX750F, both of which were heavily restyled for the 1998 model year.

Disparaging fans of the original Target Design Katanas are known to refer to the GSX-F models as 'Teapots' due to the profile of the faired-in design. These same models were offered in Europe, but without the Katana name; the Katana name was absent in Europe from 1986 until the 1999 arrival of a 49cc/50cc line of Suzuki scooters.

boleh rujuk kat sini jugak..
http://www.katanacentral.co.uk/history/katanatimeline.asp

_________________

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by faizul_11 on Sat Nov 10, 2012 4:46 am







_________________

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by faizul_11 on Sat Nov 10, 2012 5:01 am

sila baca article di atas.. memang GSX400FZ tak tersenarai langsung..
maaf ye.. aku sekadar memperbetulkan fakta.. kadang2, orang boleh mempertahankan pernyataan mengikut pemikiran sendiri tanpa membuat rujukan..

di atas adalah sebagai bahan rujukan.. selamat membaca..

_________________

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by nan_gpz11 on Sat Nov 10, 2012 10:35 am

Fuhhh..penat baca..tu la yang saya maksud kan...Gsx250s,Gsx400s(4 in line,sejuk cecair)..2 biji baby katana tu..tidak dijual disini...,tapi penah nampak berlegar2 dijalan raya...hahaha2...sapa yang bwk dari jepun jadi tanda tanya...hehe2..Abg man panjang kita gelak aja..baca nie.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by manpanjang on Sat Nov 10, 2012 9:10 pm

nan_gpz11 wrote:Fuhhh..penat baca..tu la yang saya maksud kan...Gsx250s,Gsx400s(4 in line,sejuk cecair)..2 biji baby katana tu..tidak dijual disini...,tapi penah nampak berlegar2 dijalan raya...hahaha2...sapa yang bwk dari jepun jadi tanda tanya...hehe2..Abg man panjang kita gelak aja..baca nie.. Very Happy

hehehe...hahaha... Very Happy Very Happy
yg ada F model pun ngaku katana gak, ada yg siap tampal tulisan katana lg...moto tu juga dikenali sebagai "katana 'tuuttt'" sensor lah.. Very Happy sbb nak katana sgt jd kene gelar nama camtu..

yg gs lak nak jd kan atau ada yg dah jd katana...(kononnyer lah)
x yahlah..wat malu katana satu dunia
sekilas ikan di air, dh tau jantan betinanyer..
jauhari jgk yg kenal manikam...
sudah terang, lg bersuluh...hehehe

katana hanyer bermula ngan model S, lain dr tu..hanyer mimpi ajer...jgn marah aaa...

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by faizul_11 on Sun Nov 11, 2012 3:52 am

Tahun 1999 ada jugak keluar katana dari GSXF version. tapi dah kira milenium la.. bukan ols skool lagi.. kat Malaysia xde motor ni. lampu depan macam Triumph ada jugak..


baca sejarah gsxF series pulak kat bawah ni.
http://www.suzukicycles.org/GSX-series/GSX600F.shtml

_________________

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by atan7800 on Mon Nov 12, 2012 4:42 am

oh info ni.... terima kasih...

atan7800

Age: 30
Location: banting

View user profile

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by zulvoyager on Tue Nov 13, 2012 7:39 pm

ooo ini kembar nya moto dauss kt kapar la.... Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age: 43
Location: port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: suzuki katana gsx400fz

Post by nan_gpz11 on Fri Nov 16, 2012 6:41 pm

kalau xsilap saya pada tahun 1997..suzuki ada keluarkan lagi GSX1100S..memancu sharf..tapi malangnya harganya terlalu mahal..sama harga sebuah suzuki vitara 1.6i pada masa itu..dan pada masa tu juga cukai motosikal di naikkan hingga 300%..tidak ada pengedar di malaysia berani membawa masuk GSX1100S ke malaysia,dan pada alaf baru,suzuki ada keluarkan lagi katana 6 in line(prototape)..saya harap ia dpt ada di jln raya satu hari nanti..org pertama beli saya harap juga abg man panjang kita..haha2..begitu hebat kisah katana.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum