ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by atan7800 on Mon Oct 15, 2012 8:54 am

kalau nak tanya banyak boleh ker ?
Very Happy

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by faizul_11 on Mon Oct 15, 2012 9:18 am

wan7800 wrote:kalau nak tanya banyak boleh ker ?
Very Happy

kalau dah dok kat banting, jumpa je kat bengkel.. apa susah nak type2 kat sini.. yang nak disampaikan dgn yang di type x sama... nanti elok2 motor jalan ke depan, jadi jalan undur pulak.. ada pernah terjadi.. huhuhu..

_________________

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by nan_gpz11 on Mon Oct 15, 2012 10:55 am

Hehe2..bila nk medang..bwk la gt250 tuu...aku nak nk tgk...nk tanya apa..?jgn kisah donggeng ko tanya...hehe2.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by kawa_zephyr_750 on Mon Oct 15, 2012 11:31 am

iye lah, jumpa hari rabu ni ok jugak

kawa_zephyr_750

Age : 37
Location : Kg Sg Kelambu, Banting, Selangor.

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by faizul_11 on Mon Oct 15, 2012 11:48 am

ADUN banting sapa? jalankan tugas.. war war kan xtvt rabu ni. kalau king zephyr1100 pun berdiam diri, zephyr750 naik pangkat automatik la... huhuhu..

_________________

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by kawa_zephyr_750 on Mon Oct 15, 2012 12:50 pm

aye aye chip

kawa_zephyr_750

Age : 37
Location : Kg Sg Kelambu, Banting, Selangor.

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by nan_gpz11 on Mon Oct 15, 2012 4:14 pm

Esuk baru buat perutusan...majlis doa selamat.. Shocked

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by Amir on Tue Oct 16, 2012 3:58 am

faizul_11 wrote:

tapi yang penting, zephyr1100 x boleh diisi dengan minyak enjin diesel sebanyak 6 liter.. Rolling Eyes Rolling Eyes

salam bang, nak tanya sikit ni.. adakah penggunaan minyak enjin diesel sebagai EO motor hanya satu mitos atau sekadar teori atau memang telah dipraktikkan keberkesanan dan kebolehgunaannya? Smile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by faizul_11 on Tue Oct 16, 2012 4:37 am

Amir wrote:
faizul_11 wrote:

tapi yang penting, zephyr1100 x boleh diisi dengan minyak enjin diesel sebanyak 6 liter.. Rolling Eyes Rolling Eyes

salam bang, nak tanya sikit ni.. adakah penggunaan minyak enjin diesel sebagai EO motor hanya satu mitos atau sekadar teori atau memang telah dipraktikkan keberkesanan dan kebolehgunaannya? Smile

enjin diesel dan enjin petrol pun dah berbeza sistemnya.. banyak faktor yang membezakan antara kedua2 minyak tersebut.. senang cerita guna ayat macam ni, enjin diesel adalah heavy duty dan ia perlukan minyak enjin yang sedikit pekat kelikatannya. boleh juga guna tapi susah nak tahu jangka hayatnya..

dari segi saintifiknya, formula pembuatan minyak enjin diesel juga berbeza. sebagai contoh dari segi additive seperti ZDDP (zinc Dithiophosphate) dan juga kandungan hydrocarbon dalam minyak tersebut.. warning limit untuk additive tersebut berfungsi membantu proses pelinciran juga berbeza antara satu sama lain.. kalau nak ikutkan theori pelincir, minyak grease atau minyak masak dah boleh guna.. tapi sampai mana boleh tahan..

secara kesimpulannya, ikut lah apa yang disarankan oleh pembuat enjin tersebut. biasanya 10W-40. akan tetapi, iklim di Malaysia membolehkan kita guna yang tinggi sedikit. 15W-40 pun dah sesuai.. terlalu cair kelikatan boleh menyebabkan minyak enjin cepat meruap.



ini tulisan saya tentang penggunaan minyak enjin.. bukan hanya copy dan paste dari mana2 website. tetapi adalah berdasarkan fakta saintifik dan pembacaan jurnal2 antarabangsa. tulisan ini telah di published dalam international jurnal untuk tatapan akademik. click dibawah dan download article..
my journal

_________________

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by nan_gpz11 on Tue Oct 16, 2012 5:00 am

Salam..minyak engine diesel..nk pasang kat motosikal?....memang kita ada jumpa minyak diesel bole pakai di petrol.engine sebagai contoh 20w-50..ia amat sesuai utk engine perdagangan..lori,kereta dll..utk motosikal yang serba modern adalah tidak sesuai kerana komponen2 motosikal,amat lembut..jika di banding kan dgn kereta dan lori...setiap negara di dunia mempunyai startus minyak nya sendiri...semakin sejuk negaranya..semakin cair atau nipis contoh 5w-50..macam kita di garisan khatuliswa...20w-50,15w-50,10w-40(tertakluk kepada kesuaian motosikal),tapi yang pasti..minyak engine diesel..xbole diguna utk motosikal sebab ia terlalu pekat..jika diguna akan merosakkan,cranksharf bering..dll Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by AtanFZi on Tue Oct 16, 2012 5:05 am

info menarik....lain ler Honda GBO pakai minyak gorengan pun bole...hihihi

AtanFZi

Age : 36
Location : dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by atan7800 on Tue Oct 16, 2012 5:37 am

hehehe... bengkel kat mana geng? saya budak baru,

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by AtanFZi on Tue Oct 16, 2012 5:50 am

kt kg labohan dagang...

AtanFZi

Age : 36
Location : dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by zr750_aby on Tue Oct 16, 2012 7:31 am

Wak Nan. memang plan nk ke bengkel puaka. tp masa xdak.. motor sy plak makin parah.. la ni kalu bawak moor mesti ada kesan minyak di seluar (kawasan keting/bawah lutut) stop d trafic light ada asap kluar.. agak2 kawasan engine mana yg bocor? area sprak plug memng basah je la.. harap leh bg pendapat..

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by Amir on Tue Oct 16, 2012 8:04 am

terima kasih banyak2 abang nan dgn bro faizul. info yang amat menarik daripada pakar2 dalam bidang mekanikal. tqvm Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by nan_gpz11 on Tue Oct 16, 2012 9:04 pm

Kita xpakar..tahu sikit2 aja...utk dikongsikan bersama..byk lagi kita xtahu sebenarnya..hehe2..bro aby...dah keluar2 asap parah tuu...kalau pakai selalu mungkin..minyak engine jadi kurang..secara langsung..akan merosakkan..komponen dlm engine tampa kita sedari...hehe2.. Shocked

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by master_syariz on Wed Oct 17, 2012 6:09 am

Problem lagu ni nk kena rujuk super expert nihhhhhh.........sapa lg kalau bukan jagindas.......

master_syariz

Age : 38
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

kasi belanja gambar

Post by fairuz zr11 on Sun Nov 04, 2012 12:44 pm

[img][/img]

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by abeye85 on Sun Nov 04, 2012 5:43 pm

fairuz zr11 wrote:[img][/img]

Segak

abeye85

Location : Alor Setar

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by atan7800 on Mon Nov 05, 2012 4:10 am

bukan ker kalau mcm 2 g tukar minyak itam, tukar plug, n oil filter mcm biasa lah.. kdg2 o ring dia dah nipis...

asap itam ni kalau kadang2 plug jer... tp kalau dah siap keluar minyak kalau mto mcm x blah jer g lah wat top overhaul... polish kat head jer... compom x der asap dah... dia punya valve kan yang mcm itam... ganti 4 biji valve compom lg x der dah asap.. rasanya modal tak lah besar kot...

hehehe... sapa sokong?

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by zr750_aby on Wed Jan 16, 2013 10:51 am

slam semua.. nak tanya..
simptom:
1. motor on (headlmap x on), voltmeter reading 12.5-13v
2. motor on (headlamp on), voltmeter reading below 12v

adakah ini simptom rectifier nk kong atau bateri dah kong? bateri usia menjangkau 2 tahun. rectifier lebih kurang usia tu jgk.. harap dapt membantu sebelum sy menolak motor. Smile

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by zr750_aby on Sun Mar 03, 2013 5:58 pm

salam..
perlukah kita servis oil cooler? macmna nk tu oil cooler kita berfungsi atau tak?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by faizul_11 on Mon Mar 04, 2013 6:07 am

zr750_aby wrote:slam semua.. nak tanya..
simptom:
1. motor on (headlmap x on), voltmeter reading 12.5-13v
2. motor on (headlamp on), voltmeter reading below 12v

adakah ini simptom rectifier nk kong atau bateri dah kong? bateri usia menjangkau 2 tahun. rectifier lebih kurang usia tu jgk.. harap dapt membantu sebelum sy menolak motor. Smile

asalkan motor hidup sudah. 13v down to 12v masa headlamp on kira normal la tu. mesti ada voltage drop sebab dah delivar kat load. apa2 litar elektrik, kalau load dah active, measure kat supply mesti voltage drop. dah sebulan lebih ni, boleh guna lagi x bateri tu?. kalau betul kong, motor tolak boleh hidup lagi.. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by zr750_aby on Mon Mar 04, 2013 10:47 am

kes oil cooler plak?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by faizul_11 on Mon Mar 04, 2013 4:55 pm

zr750_aby wrote:kes oil cooler plak?

ini kes kena tanya bapak la.. diluar bidang aku. boleh nak copy paste jawapan dari mana2 website. tapi, x best la. semua orang boleh cari info dalam internet sekarang. aku x nak jadi hipokrit. berlagak serba tahu. tapi realitinya nak tukar minyak hitam motor pun x tahu.. Very Happy Very Happy Very Happy

ikut logik akal aku la sebab aku ada 4 bijik jentera yang pakai oil cooled.
1) pastikan xde kebocoran pada semua hos dan tank..
2) ada hos in dan out. buka hos sebelum masuk kat tank.. start enjin. ada minyak keluar x? kalau ada, memang berfungsi.
3) check kat outlet pulak. yang in tadi pasang balik. kalau keluar memang xde masalah la. kalau x keluar, tersumbat la radiator tu..

tunggu bapak komen nanti.. hahaha..

_________________

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100 - V2

Post by Sponsored content Today at 2:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum