MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Sun Sep 16, 2012 7:40 am

Kita bincang ilmiah sikit. Disebabkan ramai yang tanya, motor apa yang paling sesuai.
Perlu diingat, memiliki sebuah superbike sama ada yang baru atau lama bukanlah satu keperluan. tetapi adalah mengikut kehendak masing-masing.

Di sini disenaraikan soalan-soalan lazim yang biasanya didengar kalau seseorang nak beli motor..
1) berapa boleh lari motor ni?
2) spare part banyak x?
3) harga berapa?
4) maintenance macam mana?

soalan yang lebih teknikal dan praktikal adalah seperti
1) minyak kuat x?
2) penat tak kalau jalan jauh?
3) masuk jalan pekan yang jem senang control x?
4) macam mana kalau bawak pembonceng?

dan macam-macam lagi.. mari kita bincangkan ikut pengalaman masing-masing..

_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by manpanjang on Sun Sep 16, 2012 1:14 pm

faizul_11 wrote:Kita bincang ilmiah sikit. Disebabkan ramai yang tanya, motor apa yang paling sesuai.
Perlu diingat, memiliki sebuah superbike sama ada yang baru atau lama bukanlah satu keperluan. tetapi adalah mengikut kehendak masing-masing.

Di sini disenaraikan soalan-soalan lazim yang biasanya didengar kalau seseorang nak beli motor..
1) berapa boleh lari motor ni? soalan yg paling menyampah nak dilayan..mau laju beli zx10r..
2) spare part banyak x? google dulu ttg s/parts, k alu bnyk dan sng cari, beli moto tu..
3) harga berapa? tgk jenis moto..kalu ssh cari, pelik, org mmg nak sgt, tentulah mahal..tul x ?
4) maintenance macam mana? subjektif..dijaga dr awal, oklah..kalu dr awak x jaga, fuhh..demam der..

soalan yang lebih teknikal dan praktikal adalah seperti
1) minyak kuat x? subjektif...cruising ok, belasah, sendiri mau ingat...
2) penat tak kalau jalan jauh? apa2 kenderaan jln jauh pun penat..tul x ? Very Happy
3) masuk jalan pekan yang jem senang control x? tu guna belajar kat jpj.. Very Happy
4) macam mana kalau bawak pembonceng? bwk sajelah...dia mau ikut.. Very Happy Very Happy

dan macam-macam lagi.. mari kita bincangkan ikut pengalaman masing-masing..

jgn maraahhh..aaaa...sekadar pendpt jer...

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by tetikus on Sun Sep 16, 2012 2:56 pm

Setuju dengan Abang Man!

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Mon Sep 17, 2012 2:52 am

hahaha.. bila otai beri komen.. memang betul tu.. 120% setuju..

tapi paling penting nak beli motor ni adalah kenal pasti tujuan. beli motor untuk apa.. contoh;

1) suka kelajuan/merempit : beli la motor kategori sport. yang kecik macam ZX150, RXZ, TZM dll.. beli motor jaguh tak sesuai langsung la.. kalau kategori superbike pulak, kena ambik la yang 'R' series.. laju dan mudah dikendalikan masa cornering. motosikal chopper dan naked kurang sesuai. laju memang boleh laju. tapi larat ke baadn nak tahan rintangan angin??

2) nak ulang alik kerja : yang ni boleh la carik yang low maintenance dan riding position yang tak terlalu radikal.. beli Rabbit/R1/ZX10/K12 memang x sesuai la untuk ulang alik kerja.. nak bawa baju hujan pun x boleh.. sekali sekala bawa ok la..kalau setakat jarak 10km dari rumah, naik kapcai, FZi, skuter pun dah ok.. tayar murah, minyak pun jimat.. kalau jarak dari rumah lebih 50km, Er6 dan versys paling sesuai bagu golongan yang sedikit berada.. kapcai pun boleh jugak. tapi pastikan kekerapan pemeriksaan dilakukan pada motosikal.

3) nak bawa barang: yang ni subjektif sikit bergantung barang apa nak dibawa.. kalau jual roti, bawa tong gas, naik kapcai je la. tapi ada jugak yang bawak serai guna TZM. angkut pisang dengan TXR150. skuter elegant paling praktikal untuk bawa tong gas disebabkan lantai yang rata. untuk jalan jauh dan bawa barangan persendirian, apa2 motor pun boleh. tapi kena bawa tank beg la. nak high class sikit, beli la Gold Wing, GTR1400 atau ST1300.

4) beli sebab rare / collector item : yang ni paling subjektif, bergantung kepada trend terkini. motor yang jadi idaman sekarang dan harga yang tinggi macam TZR, YP dan yang sewaktu dengannya. sekarang ni RXS, RXZ pun dah jadi barang rare. harga pun dah melambung. C70 lampu bulat pun dah mahal.. itu kategori bawah 350cc la.. yang besar sikit dan jadi barang rare sekarang ni adalah katana.. tapi sekarang ni lepas dah ada ejen2 rahsia yang seludup masuk dari negara jiran, mungkin akan jadi motosikal biasa kot.

5) beli sebab ikut trend terkini dan senang cari group : yang ni paling ramai la. geng ER6, versys dan ninja250R dah berlambak.. strategi perniagaan yang baik dari Kawasaki. sparepart pun senang cari. yang kecik sikit zx150, demak150 untuk kategori motard, LC135 dan Fzi.. semua ni memang senang cari group sendiri. kalau oldsuperbike, apa2 motor berlainan jenama pun boleh joint jugak.

6) beli untuk disimpan : yang bak kata P.Ramlee, jarang-jarang. rata2, golongan ni adalah yang berduit dan kaya melampau. ada yang beli 1098 tricolor cash money kat naza. tapi tak register. simpan kat rumah untuk perhiasan. ada jugak la yang beli motor murah2, simpan juga dirumah.. macam membazir jugak la.. tapi apa ada hal.. duit diorang.. ikut suka la..

panjang ni..



to be continued..


_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by nan_gpz11 on Mon Sep 17, 2012 5:03 pm

Huhuhu2..penatt..betol nk baca...panjanggg...org nie,minat berbeza2..ada yang minat..moto besi,moto plastik,klasik..cross..mcm2 laa...dulu masa saya mula2 pakai..gpz400f thn 1994
Saya rasa katana gsx750s(jerung dah pupus)...masa tu jugak old sbk owner xada lagi...satu hari saya ke wangsa maju sec 2,sebuah kedai terkenal membaiki motosikal besar,terkejutt..saya..!! Gs1000,gpz550,gs750,rgv250..gpz1100(dfi)..tersadai...ada sebiji katana jerung..tgh obohol(mungkin kah bang man punya..plate Wax...lupa la)..lebih 20biji di situ..sempat saya selamat kan..gpz1100,dan gpz550..tapi gran xada..hehe2...dlm hati saya
Kalo gran xada..apa pun xguna lah...jadi simpan di store!..tahun 2000 baru jumpa gpz1100 yg ada gran..yang saya pakai skrg nie..jadi..,
Jiwa saya nie..tetap minat yang lama2..walaupun org kata..dah ketinggalan zaman org xpakai lagi

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by nan_gpz11 on Mon Sep 17, 2012 5:28 pm

Sambung sini..sehingga ke hari ini...saya tgk mcm motosikal lama dah jln balik..xtau dtg dari mana..ada sebiji katana jerung..dtg jumpa saya..suma mcm baru..haha2...cukup hebat.. Skrg nie..utk alat ganti..saya rasa xada masaalah,pasal dunia tampa batasan..beli brg pakai hujung jari...dulu-dulu nak baiki susah...alat ganti kena pesan di egent2..yang
Di lantik..tapi malangnya..kapal selalu karam di lautan..(nk paham tanya bang man)..hehe2
Jadi org yang baiki mesin2 lama nie..byk dah pencen..dan pupus...nk pakai brg2 aneh nie
Kena tanya-tanya dulu....harga skrg pun dah mengarot2..melambung tinggi.....pasal byk org cari..dan ingin memiliki.... Sad

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Mon Sep 17, 2012 5:38 pm

Orang muda + motor lama = ??

harga katana masa mula2 keluar RM28k rasanya. sekarang ni, harga sama juga.. kebanyakan motor lama, harga sudah melambung naik. kalau rasa nak beli, tepuk poket dulu.. bila dah beli, duit lebih kena simpan. mesti nak kena repair untuk bagi tip top. kalau tidak, jawabnya kena selimut sentiasa la.. Sad

_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by classicracing on Mon Sep 17, 2012 8:04 pm

Pendapat saya pasal topik ni senang ajer. Beli la moto yang anda minati, itu je. Kalau mahal, simpan duit...kalau murah, beli jer tak kira condition (jangan bangkai udah le).

Sebabnya; kalau kita beli motor yang okay, kita mampu tapi tak berapa minat, lepas beberapa bulan dah rasa boring dan mula cari lain. Ini pun berlaku byk kali kat diri saya. Mcm2 motor beli sebab ada peluang, tapi mula rasa nak cari lain. Contoh: GPZ600, GSX750ES, R1-Z. Byk jugak yang mmg sy suka tapi jual kerana pelbagai sebab. Sekarang nak cari pun dah susah/mahal. Contoh: KH250, GS650

Jadi, kalau kita minat motor tu, apa masalah pun boleh hadapi. Kurang selesa ke, minyak kuat ke, tak lawa ke apa pun boleh asalkan kita kemaruk kat motor tu. Asyik belek, polish dsb. Kalau tak minat, cuci pun malas...My 2 cents la.

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Tue Sep 18, 2012 5:55 am

kita sambung lagi.

7) beli sebab jenama : kat Malaysia, jenama dari Jepun yang paling famous. Yamaha jadi top ranking untuk kategori bawah 250cc. kalau atas 250cc, kawasaki yang pegang top ranking. lagipun kawasaki punya motor, banyak sparepart boleh cari. tapi kalau yang ZXR series susah nak carik dah. honda sedang berusaha untuk bersaing dengan Yamaha untuk kategori bawah 250cc. Suzuki?? dok diam je. tapi diam-diam ubi la tu.. ada yang dari dulu naik Yamaha sejak zaman 80-an, sampai sekarang x nak tukar jenama. yang honda pun sama sejak naik c70 dulu. mungkin dah terbiasa dan percaya dengan ketahanan.

bagi aku lak, suzuki jadi pilihan utama. sebab tak ramai orang suka suzuki dan aku suka jadi golongan minoriti. apa2 motor pun boleh.. tapi gaya tunggangan kena tukar. naik kapcai dengan superbike, gaya tunggangan kena berbeza. tapi yang penting, minat dan kesetiaan perlu ada.. Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by nan_gpz11 on Wed Sep 19, 2012 4:57 pm

Dah xada lagi yang nk bagi pendapat..shukk..apa lagi..curah la sikit pendapat buat tatapan
Semua...rasa dah berbelas2 biji pakai motosikal...huhuhu2..,BBL7500..rasa..byk pengalaman tentang motosikal nie...sejak belum tertubuhnya old sbk owner's,...mari2..beri pendapat
Anda disini.... Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by atan7800 on Wed Sep 26, 2012 1:48 pm

oh, nak share pendapat yang cc kecik sikit r,
saya ex- pemilik motor scram TS 125cc
gila- gila remaja, azroy hehe, tp dalam cerita tu kawasaki, yang saya pakai suzuki,
dah jual dah pn RM1500, pas tu rugi plak ada yang bukak sampai RM2500 hehe,

moto tu best gak lah pakai, atas jalan mana2 mto yang oldskol memang orang tengok jer..
tp suzuki ts ni long distance br laju, enjin panas baru laju, panas hati terus tukar ke CDI daripada patnum hehe,

minyak je susah baca, mana2 yang payah nak pakai meter minyak,
pengalaman saya pakai moto tu, tiub depan saiz 21" tak penah pn bocor hehehe, lama mana saya pakai pn dekat 5 tahun gak lah,
nanti sambung lagi...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by manpanjang on Thu Sep 27, 2012 5:26 am

faizul_11 wrote:Orang muda + motor lama = ??

harga katana masa mula2 keluar RM28k rasanya. sekarang ni, harga sama juga.. kebanyakan motor lama, harga sudah melambung naik. kalau rasa nak beli, tepuk poket dulu.. bila dah beli, duit lebih kena simpan. mesti nak kena repair untuk bagi tip top. kalau tidak, jawabnya kena selimut sentiasa la.. Sad

pembetulan ijul...rege katana masih sy beli thn 89 hny rm12 lebih jer... Very Happy Very Happy skrg dah ada org offer 4 kali ganda..

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Thu Sep 27, 2012 9:07 am

manpanjang wrote:
faizul_11 wrote:Orang muda + motor lama = ??

harga katana masa mula2 keluar RM28k rasanya. sekarang ni, harga sama juga.. kebanyakan motor lama, harga sudah melambung naik. kalau rasa nak beli, tepuk poket dulu.. bila dah beli, duit lebih kena simpan. mesti nak kena repair untuk bagi tip top. kalau tidak, jawabnya kena selimut sentiasa la.. Sad

pembetulan ijul...rege katana masih sy beli thn 89 hny rm12 lebih jer... Very Happy Very Happy skrg dah ada org offer 4 kali ganda..

12k++ je??? Shocked Shocked memang motor emas ni.. katana memang ada legenda tersendiri.. tapi apa lak citer motor yang xde legenda tapi jual mahal2??

masa ambik gsxr11 hari tu, cakap kat uncle tu "u jual mahal2 boleh.. tapi sapa mau beli? lu simpan la sampai reput.. orang ada rm20k++ skg ni, beli versys/er6 lagi bagus". last2 dapat diskaun banyak.. hahaha..

_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by atan7800 on Thu Sep 27, 2012 1:59 pm

sbb selalunya yang pakai superbikes lama, jarang dapat buyer yang serius, tinggal duit amik mto, dengan jumlah yang kita nak betul tak

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by shukri on Thu Sep 27, 2012 8:30 pm

tp kan skrg nie main jual beli moto lama mmg bleh untung dan kdg2 tk masuk akal..bak kata bapak presiden..dan kepada pembeli bnyk2 la refe pd otai2..sy sdri bnyk refer pd abg man panjang..tq bos!

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by nan_gpz11 on Fri Sep 28, 2012 5:32 am

Pendapat tuan-tuan memang benar2 belaka...harap lebih ramai yang tampil beri pendapat
Saya rasa yang mendaftar disini...ratos2 org....mari2..

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by atan7800 on Fri Sep 28, 2012 6:11 am

oh betul tu geng...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Fri Sep 28, 2012 7:41 am

shukri wrote:tp kan skrg nie main jual beli moto lama mmg bleh untung dan kdg2 tk masuk akal..bak kata bapak presiden..dan kepada pembeli bnyk2 la refe pd otai2..sy sdri bnyk refer pd abg man panjang..tq bos!

harga satu hal.. objektif penggunaan satu hal jugak..

kalau dah rasa2 berumur, nak beli motor yang relax je, cari la motor touring.. di bawah ni contoh motor touring yang masih boleh diguna pakai.
1) kawasaki : zzr600 & zzr1100 (sport touring), gpz, zephyr,
2) suzuki : selain dari 'R' model. F model lebih sesuai.. GXSR WP pun agak radikal tunggangannya. masih dalam kategori sport touring jugak.
3) yamaha : FJ, XJ,
4) honda : CBR1000F, VFR800
kat Malaysia, pasaran touring lebih memihak kepada jenama Kawasaki..

kalau nak bawak barang2 seperti bunga telur, daging, barangan peribadi, belilah motor yang ada tong seperti
1) kawasaki : voyager
2) honda : goldwing
jenama di atas adalah yang bertaraf 'old'.. yang baru pun ada. tapi duit kena tambah la.

dan kalau gilakan kelajuan, cari la yang ada 'R'. ataupun sportbike..
1) honda : CBR series
2) suzuki : GSXR series
3) kawasaki : ZXR series
4) yamaha : FZR/YZF - yamaha x banyak buat motor macam model lain.. itu je yang ada.. YZF pun dah kira model baru..

jangan ada yang terbeli motor kangkang 800cc, pastu dok komplen motor tak laju.. nak laju ambik 'R' series la..

_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by ainzx11 on Fri Sep 28, 2012 6:32 pm

faizul_11 wrote:
shukri wrote:tp kan skrg nie main jual beli moto lama mmg bleh untung dan kdg2 tk masuk akal..bak kata bapak presiden..dan kepada pembeli bnyk2 la refe pd otai2..sy sdri bnyk refer pd abg man panjang..tq bos!

harga satu hal.. objektif penggunaan satu hal jugak..

kalau dah rasa2 berumur, nak beli motor yang relax je, cari la motor touring.. di bawah ni contoh motor touring yang masih boleh diguna pakai.
1) kawasaki : zzr600 & zzr1100 (sport touring), gpz, zephyr,
2) suzuki : selain dari 'R' model. F model lebih sesuai.. GXSR WP pun agak radikal tunggangannya. masih dalam kategori sport touring jugak.
3) yamaha : FJ, XJ,
4) honda : CBR1000F, VFR800
kat Malaysia, pasaran touring lebih memihak kepada jenama Kawasaki..

kalau nak bawak barang2 seperti bunga telur, daging, barangan peribadi, belilah motor yang ada tong seperti
1) kawasaki : voyager
2) honda : goldwing
jenama di atas adalah yang bertaraf 'old'.. yang baru pun ada. tapi duit kena tambah la.

dan kalau gilakan kelajuan, cari la yang ada 'R'. ataupun sportbike..
1) honda : CBR series
2) suzuki : GSXR series
3) kawasaki : ZXR series
4) yamaha : FZR/YZF - yamaha x banyak buat motor macam model lain.. itu je yang ada.. YZF pun dah kira model baru..

jangan ada yang terbeli motor kangkang 800cc, pastu dok komplen motor tak laju.. nak laju ambik 'R' series la..
slm tuan2,tergerak jgk hati nak komen moto apa yg sesuai,dulu saya stat dgn big bike nih dgn moto kgkg 600cc shadow,sya guna dkt 5thn buat pi keje hari2 jarak dlm 120km sehari,xde masalah langsung,pada saya moto kgkg ni sesuai utk beginner,klau setakat nak buat ride pi kedai pun xdehalnyer ada saddle bag,setakat nak ride santai,konvoi(kena yg sama spesislah)mmg best masa zaman nih..cuma tak sesuai utk long distance,saya sendiri rasa serik dgn moto kgkg,bila balik jer ride mcm nak demam je badan nih,sbb vibration byk sgt..so ada peluang hupgred dgn sporttouring zx11 nih sbb mmg minat masa thn 93 dulu form 3,dpt iklan zx11 kt majalah saya potong tampal kt bilik tido...skrg bila dh ada rezki barulah dpt beli,walaupun moto nih buruk ramai jgk kngkwn yg mengata,tapi saya dh buktikan moto buruk saya nih hari-hari buat pi keje mmg running condition kt hiway,alhamdulliah setakat ni mmg xde masalah, dan klau setakat nak bersaing dgn bigbike model baru xdehalnyer..kalau masalah nak bwk brg xdehalnyer,letak tank bag jer segala jenis barang masuk dlm tank bag tuh..so pepehal pun saya bersyukur dgn apa yg saya ada skrg nih.itulah pendapat saya yg RIDING HARI HARI2 utk moto apa yang sesuai..klau org kata moto tua saya jwp balik-KALAU XDE YG TUA,XDELAH YG BARU.. Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by zr11 on Fri Sep 28, 2012 7:35 pm

salam sahabat2....dr saya yg kurang berwang nih...pendapat saya tentang motor yg sesuai nih perlulah bersesuaian dgn kemampuan kewangan masing2...kemudian baru tgk plak ciri2 pemanduan yg sesuai dgn minat diri...samada chopper,sport touring,street,scooter,dll...tp memandangkan minat saya terhadap makhluk 2roda berenjin nih sgt kuat...klau kaya kompem bersusun moto berlainan ciri kat garaj tu... Very Happy dari pd yg klasik...retro smpi la terkini punya model...
memandangkan minat dan kemampuan waktu mula2 nak pkai bigbike menjurus pd zephyr1100...lgpun pd masa tu beli sbb nk berulang dr teluk intan ke kuantan seminggu sekali...jd naked touring mmg sgt sesuai...

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Sat Sep 29, 2012 1:57 am

ainzx11 wrote:slm tuan2,tergerak jgk hati nak komen moto apa yg sesuai,dulu saya stat dgn big bike nih dgn moto kgkg 600cc shadow,sya guna dkt 5thn buat pi keje hari2 jarak dlm 120km sehari,xde masalah langsung,pada saya moto kgkg ni sesuai utk beginner,klau setakat nak buat ride pi kedai pun xdehalnyer ada saddle bag,setakat nak ride santai,konvoi(kena yg sama spesislah)mmg best masa zaman nih..cuma tak sesuai utk long distance,saya sendiri rasa serik dgn moto kgkg,bila balik jer ride mcm nak demam je badan nih,sbb vibration byk sgt..so ada peluang hupgred dgn sporttouring zx11 nih sbb mmg minat masa thn 93 dulu form 3,dpt iklan zx11 kt majalah saya potong tampal kt bilik tido...skrg bila dh ada rezki barulah dpt beli,walaupun moto nih buruk ramai jgk kngkwn yg mengata,tapi saya dh buktikan moto buruk saya nih hari-hari buat pi keje mmg running condition kt hiway,alhamdulliah setakat ni mmg xde masalah, dan klau setakat nak bersaing dgn bigbike model baru xdehalnyer..kalau masalah nak bwk brg xdehalnyer,letak tank bag jer segala jenis barang masuk dlm tank bag tuh..so pepehal pun saya bersyukur dgn apa yg saya ada skrg nih.itulah pendapat saya yg RIDING HARI HARI2 utk moto apa yang sesuai..klau org kata moto tua saya jwp balik-KALAU XDE YG TUA,XDELAH YG BARU.. Very Happy Very Happy

zx11 memang mesin yang pantas di atas jalanan. harga sekarang lingkungan 20k++ untuk C model dan 30k++ untuk D model. kira dah mahal la motor ni.. yang penting penjagaan pada motor. baru ka lama ka, kalau x pandai jaga, bungkus plastik la jawabnya.. Sad Sad Sad

_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by faizul_11 on Sat Sep 29, 2012 2:00 am

zr11 wrote:salam sahabat2....dr saya yg kurang berwang nih...pendapat saya tentang motor yg sesuai nih perlulah bersesuaian dgn kemampuan kewangan masing2...kemudian baru tgk plak ciri2 pemanduan yg sesuai dgn minat diri...samada chopper,sport touring,street,scooter,dll...tp memandangkan minat saya terhadap makhluk 2roda berenjin nih sgt kuat...klau kaya kompem bersusun moto berlainan ciri kat garaj tu... Very Happy dari pd yg klasik...retro smpi la terkini punya model...
memandangkan minat dan kemampuan waktu mula2 nak pkai bigbike menjurus pd zephyr1100...lgpun pd masa tu beli sbb nk berulang dr teluk intan ke kuantan seminggu sekali...jd naked touring mmg sgt sesuai...

naked macam zephyr1100 pun dah mahal bro. tak semua mampu beli.. kalau boleh beli pun, x semua boleh nampak atas jalan.. motor naked macam ni cuma rintangan angin kuat sangat. sangat sesuai untuk ditunggang secara santai.

_________________

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by ainzx11 on Sat Sep 29, 2012 3:30 am

faizul_11 wrote:
zr11 wrote:salam sahabat2....dr saya yg kurang berwang nih...pendapat saya tentang motor yg sesuai nih perlulah bersesuaian dgn kemampuan kewangan masing2...kemudian baru tgk plak ciri2 pemanduan yg sesuai dgn minat diri...samada chopper,sport touring,street,scooter,dll...tp memandangkan minat saya terhadap makhluk 2roda berenjin nih sgt kuat...klau kaya kompem bersusun moto berlainan ciri kat garaj tu... Very Happy dari pd yg klasik...retro smpi la terkini punya model...
memandangkan minat dan kemampuan waktu mula2 nak pkai bigbike menjurus pd zephyr1100...lgpun pd masa tu beli sbb nk berulang dr teluk intan ke kuantan seminggu sekali...jd naked touring mmg sgt sesuai...

naked macam zephyr1100 pun dah mahal bro. tak semua mampu beli.. kalau boleh beli pun, x semua boleh nampak atas jalan.. motor naked macam ni cuma rintangan angin kuat sangat. sangat sesuai untuk ditunggang secara santai.
ZEPHYR11 pun salah satu target bike saya lepas nih,mmg cantik kalau di kromkan bagi mengelit mata memandang pada model yg dah rare spesis nih..inline 4 enjin,lampu retro,mmg cun..kalau saya nmpak kt hiway/mana2 mesti saya kejar moto nih...mmg cun.. Shocked

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by akumatmoto on Sat Sep 29, 2012 9:46 am

[quote="faizul_11"]hahaha.. bila otai beri komen.. memang betul tu.. 120% setuju..

tapi paling penting nak beli motor ni adalah kenal pasti tujuan. beli motor untuk apa.. contoh;


6) beli untuk disimpan : yang bak kata P.Ramlee, jarang-jarang. rata2, golongan ni adalah yang berduit dan kaya melampau. ada yang beli 1098 tricolor cash money kat naza. tapi tak register. simpan kat rumah untuk perhiasan. ada jugak la yang beli motor murah2, simpan juga dirumah.. macam membazir jugak la.. tapi apa ada hal.. duit diorang.. ikut suka la..

nak crite la sket psl moto yg sesuai dimiliki... sy ni mmg seorg peminat tegar jentera 2 roda sjk dri umo 13thn..slps tmt skolah dn bekerje sy mule membeli moto idaman panther gamma...pd mase itu duit bukn pghalang,"outstation" mmg kerap kdg2 smate2 balik nk jumpe kwn2 kt kmpg je...stiap due bln mesti tukar tayar.. muak??maaf,tiada istilah muak dlm kplale hotak sy krane bagi sy slaku matmoto jalanraya mmg tempt sy "bermanja" selain menikmati panorama keindahan ciptaan ilahi.. slps tu mule la kumpul moto..beli murah2 je..dlm planing nak wt moto ujong minggu dan nak join kelab sane kelab sini ttpi..sebagaimana berputarnya roda itu seperti itulah kehidupan kita...dulu mase badan slim kwn2 slalu ckp ko mmg ngam la bwk gamma tpi skrg bdn dh "gebu" bnyk kwn2 sy ckp mmg tk sesuai lgsg sy bwk moto gamma,ade yg suroh jual pn ade..(kurg asam btol)..itu Persoalan diorg ttpi jwpn sy "slaku matmoto sy tk peduli sesuai atau tidk janji dpt tunggang sudaa..."..disbbkn masalh kewangan (sy ni bukan org ada ada..pinjam dialog p.ramlee) moto2 yg sy beli murah2 dulu terpakse dudok umah je cume sskali je wt pusing taman pns enjin kerana nak beri tumpuan kpd jentera superbike lama (pernah masok ICU)..dan alhamdulillah...skrg ni dapat la sy bermoto w'pun tk brape sempurna luaranye..itupown masih ade yg ckp sy tk sesuai bwk moto camtu...kalu nk cari kesesuaian bnyk kebergantunganye... minat moto ni tk sesuai plak ngan badan,minat moto ni plak tk kene ngan pendapatan plak..minat plak moto ni harge pulak tk padan..masing2 punye pilihan..jadi pade sy walau apepun hanye tuan punye diri saje yg tau sebab musabab die knape die amik/pakai moto tu..sbagai contoh kalu sy memiliki rm30k dan diberi pilihan katana jerung/savana 750/1100 ke atau gsxr1100 pasti sy akan memilih gsxr1100...sebab?? haa... duit aku suke ati aku la...huhuhu.... nanti sambung yee...time keje ni... vroommmm.............................


akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by zr11 on Sat Sep 29, 2012 11:41 am

faizul_11 wrote:
zr11 wrote:salam sahabat2....dr saya yg kurang berwang nih...pendapat saya tentang motor yg sesuai nih perlulah bersesuaian dgn kemampuan kewangan masing2...kemudian baru tgk plak ciri2 pemanduan yg sesuai dgn minat diri...samada chopper,sport touring,street,scooter,dll...tp memandangkan minat saya terhadap makhluk 2roda berenjin nih sgt kuat...klau kaya kompem bersusun moto berlainan ciri kat garaj tu... Very Happy dari pd yg klasik...retro smpi la terkini punya model...
memandangkan minat dan kemampuan waktu mula2 nak pkai bigbike menjurus pd zephyr1100...lgpun pd masa tu beli sbb nk berulang dr teluk intan ke kuantan seminggu sekali...jd naked touring mmg sgt sesuai...

naked macam zephyr1100 pun dah mahal bro. tak semua mampu beli.. kalau boleh beli pun, x semua boleh nampak atas jalan.. motor naked macam ni cuma rintangan angin kuat sangat. sangat sesuai untuk ditunggang secara santai.

btul...klau xpasang windshield 160kmj pun dah bleh bikin leher tergeliat...hihi...klau pasang 200kmj dah start bergegar dah...mmg sesuai utk santai....cuma fuel consumption agak kuat skit..

Back to top Go down

Re: MOTOR APA YANG SESUAI UNTUK DIMILIKI

Post by Sponsored content Today at 5:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum