Yamaha XJ650 Turbo

View previous topic View next topic Go down

Yamaha XJ650 Turbo

Post by classicracing on Sun Jul 01, 2012 6:53 pm

Salam kengkawan,

Moto kesayangan saya nak dijual. Kalau nak tengok gambar restoration ada dalam FB saya www.facebook.com/RTB Racing. Usha-usha la kalau ada masa. Motor ada sikit masalah yang akan diselesaikan (fork ada senget sket, mungkin fork tube perlu dilaras balik)

Harga jualan RM35000 termasuk cat baru (kaler std). Boleh nego sampai letgo. Trade-in pun sy terima kalau minat kat motor tu :-). Sebab jual: Ada byk sgt projek yang nak disiapkan yang perlu duit...huhuhu.

Call atau SMS saya 019-320 4884. Mekasih

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by zulvoyager on Mon Jul 02, 2012 4:13 am

waa moto hebat ni itu hari dah tengok dpn mata kat pd cuma x dpt dgr dia punya deruman enjin turboo selamat menjual bro.... Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by halip on Mon Jul 02, 2012 1:50 pm

motor champion ni.. Smile
takyah spray ler bro..kaler ori tu huhu.
kekalkan keoriannye barulah merecik tgk...
selamat berurus niaga bro.. Smile

halip

Location : bandar saujana putra 0176350113

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by faizul_11 on Mon Jul 02, 2012 3:19 pm

nak jual sudah? hanya 1 di Malaysia ni.. Shocked

sebelum dipindah milik, nak tanya bro. hari tu kan PD puas belek2 cari kat mana turbo nya.. masih ada lagi atau dah buka? Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by classicracing on Mon Jul 02, 2012 7:17 pm

faizul_11 wrote:nak jual sudah? hanya 1 di Malaysia ni.. Shocked

sebelum dipindah milik, nak tanya bro. hari tu kan PD puas belek2 cari kat mana turbo nya.. masih ada lagi atau dah buka? Very Happy

Semuanya mcm standard kecuali exhaust saja. Turbo ada bawah swingarm...turbo pun masih yang ori bukan mod yang lain punya. Exhaust ori pun ada lagi tapi reput sket la, namun gitu masih boleh repair rasanya.

Kat Terengganu ada satu tapi tak brapa std. byk dah mod termasuk turbo pakai yg lain. Di Sabah ada 2. Dua2 terbarai...itu je yang saya tahu. Kononnya ada satu di Pahang (pun terbarai)tapi tak dpt di sahkan.

Terima kasih semua. Harap war2kan la :-)

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by zulvoyager on Mon Jul 02, 2012 8:17 pm

Tak boleh ku bayangkan naik moto ader turbo ni pickup nyer... Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by faizul_11 on Tue Jul 03, 2012 1:41 am

turbo kat bawah swing arm? patut tak jumpa bro.. hahaha.. ingatkan kat depan macam kereta.. jahil jugak aku pasal sistem turbo kat motor ni.. huhuhu..

_________________

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by katanaf4775 on Tue Jul 03, 2012 12:25 pm

Izul itu kira system OEM turbo tu pasal dia buat kat swing arm bagi nmpk kemas...sama juga dengan SUZUKI XN85 TURBO , turbo dia kat bawah carburetor/injection dia je....cuma sekarang ni yg kita tahu org modified turbo terus kat manifold mcm kereta, contoh motor Drag pasal nak HP menggila-gila tu yang pakai turbine bagak gila jenama HKS...cuba hg masuk You Tube cari Ghost Rider Hayabusa 500hp ....just suka suka jerrr..

katanaf4775

Age : 43
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by classicracing on Fri Jul 06, 2012 7:57 pm

Ni dia siput tu. Fully and professionally rebuilt by Turbine Masters Shah Alam.

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by halip on Fri Jul 06, 2012 8:26 pm

agaknye mcmana lah bunyi turbo ni.. bersin ke?batuk ke?selsema ker...?
kasi belanja bunyi dulu le bro sblm jual... Smile

halip

Location : bandar saujana putra 0176350113

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by tetikus on Sat Jul 07, 2012 3:32 am

Saya ada videonya..datang tengok kat gombak haritu..memang besh...pshhh,pshhh! Bunyi wastegate bukak!

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by nan_gpz11 on Sat Jul 07, 2012 4:19 am

....memang hebat la..xj650(turbo) nie..,walau mcanana pun ia ada lah jentera kajian dari yamaha pada masa lalu,sejak awal thn 80an semua pengeluar motosikal berlumba2 mencipta yang terbaik,mcm2 sistem ada pada motosikal..sebagai contoh,gpz1100,gpz750 yg di lengkapi sistem dfi..yg paling canggih pada masa itu,setelah digunakan seketika model ini menghadapi byk masaalah pada pancitan bahan api yg gagal dibaiki oleh pomen biasa di seluruh dunia,dan jejak itu juga..pengeluaran di hentikan serta merta,diganti dgn jentera gpz900r,seluruh dunia kata jentera terbaik dari kawasaki,pengelguaran pada masa tuu..melebihi 75,000 unit seluruh dunia...setelah hampir 20thn kawasaki mengkaji lahir lah zx12r thun 2000,yg menggunakan dfi yang serba canggih di alaf baru..dan sehingga skrg sistem turbo masih gagal digunakan utk kegunaan biasa dijalan raya,..huhu2.. Sad

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by halip on Sat Jul 07, 2012 6:54 pm

tetikus wrote:Saya ada videonya..datang tengok kat gombak haritu..memang besh...pshhh,pshhh! Bunyi wastegate bukak!
upload siniler itu video brother.. kasi kongsi tgk... Smile

halip

Location : bandar saujana putra 0176350113

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by halip on Sat Jul 07, 2012 8:04 pm

nan_gpz11 wrote:....memang hebat la..xj650(turbo) nie..,walau mcanana pun ia ada lah jentera kajian dari yamaha pada masa lalu,sejak awal thn 80an semua pengeluar motosikal berlumba2 mencipta yang terbaik,mcm2 sistem ada pada motosikal..sebagai contoh,gpz1100,gpz750 yg di lengkapi sistem dfi..yg paling canggih pada masa itu,setelah digunakan seketika model ini menghadapi byk masaalah pada pancitan bahan api yg gagal dibaiki oleh pomen biasa di seluruh dunia,dan jejak itu juga..pengeluaran di hentikan serta merta,diganti dgn jentera gpz900r,seluruh dunia kata jentera terbaik dari kawasaki,pengelguaran pada masa tuu..melebihi 75,000 unit seluruh dunia...setelah hampir 20thn kawasaki mengkaji lahir lah zx12r thun 2000,yg menggunakan dfi yang serba canggih di alaf baru..dan sehingga skrg sistem turbo masih gagal digunakan utk kegunaan biasa dijalan raya,..huhu2.. Sad
dulu kita dikejutkan gpz11 diberi nyawa baru.pancitan diconvertnye kaburator hingga kini masih gah dijalanan hasil kerja anak tempatan.. Smile
kini mungkinkah sistem turbo xj6 telah berjaya disucses kan oleh seorg lg pomen tempatan? dgrnye dah bersin atas jalan,betol ker.. Smile

halip

Location : bandar saujana putra 0176350113

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by nan_gpz11 on Sun Jul 08, 2012 6:39 pm

Emm..haha2..xmustahil halip..."malaysia bole"...apa pun bole... Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by faizul_11 on Mon Jul 09, 2012 2:53 am

itu resipi 'turbo' kalau memang boleh berfungsi seperti normal, boleh di pattern kan. kalau letak kat FX125 aku, memang best.. kategori supersport memang sayup kena tinggal.. huhuhu..

_________________

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by zulvoyager on Mon Jul 09, 2012 5:34 pm

tetikus kasi opload la videonyerrr nak dengar bunyi dia... Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by classicracing on Sun Jul 15, 2012 7:42 pm

Hehe Ashraf, upload ler...

Skrg tinggal ganti pilot jet dengan yg original. Yang ada in jenis 'Safety'. Tak boleh blah langsung pilot ni...

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by zulmn on Mon Jul 16, 2012 10:52 am

faizul_11 wrote:itu resipi 'turbo' kalau memang boleh berfungsi seperti normal, boleh di pattern kan. kalau letak kat FX125 aku, memang best.. kategori supersport memang sayup kena tinggal.. huhuhu..
ape lg bro, RnD kn je fx tu.fxr ngan ex5 ade dh raasnya org sumbat turbo ni..hihihi

zulmn

Location : k.l-maran

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by nan_gpz11 on Mon Jul 16, 2012 11:34 am

Motosikal-motosikal yang pernah dipasang sistem turbo diera zaman kegemilangan pada era awal tahun 80an,yang lampau utk pengetahuan kita semua,
HONDA CX500(OHVV) turbo 496cc thn 1981 82ps/8000rpm.
YAMAHA XJ650 turbo 653cc thn 1982 85ps/8500rpm.
SUZUKI XN85 turbo 673cc thn 1982 (85ps/7500rpm).
KAWASAKI GPZ750(KZ750T) DFI,thn 1983 (112ps/9000rpm.
Hebat-hebat...motosikal thn 80an..kan... Laughing

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by zulmn on Mon Jul 16, 2012 11:39 am

tu dia.sekali dh bersuara.
btw,ps tu ape bang? baru rini tau ps..huhuhu

zulmn

Location : k.l-maran

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by kawa_zephyr_750 on Mon Jul 16, 2012 12:47 pm

PS = Pferdestarke HP = Horse Power

1 PS = 1 HP

kawa_zephyr_750

Age : 37
Location : Kg Sg Kelambu, Banting, Selangor.

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by zulmn on Mon Jul 16, 2012 12:56 pm

owh.sama la dgn hp rupanya.tq bro.share info..

zulmn

Location : k.l-maran

View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by nan_gpz11 on Mon Jul 16, 2012 1:05 pm

Tepat sekali...erti yang lain kuasa kuda,semakin besar omboh dan lejang dibina semakin tinggi lah PS nya.. Very Happy

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: Yamaha XJ650 Turbo

Post by Sponsored content Today at 11:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum