start pagi bunyi meletup!

View previous topic View next topic Go down

start pagi bunyi meletup!

Post by Amir on Mon Apr 09, 2012 6:15 am

salam semua, saya ada satu kemusykilan. pagi tadi nak start moto gsx1100f, saya pun tarik lah choke sehabisnya, tekan lah starter. tengah enjinnya nak hidup, tiba2 bunyi meletup pulak yang keluar. macam senapang! sampai makcik sebelah terkejut le. terperasan pulak ada asap keluar bawah tangki... adoiii. lps tu, tarik sikit je choke, try start baru lah motor hidup. motor baru 2 hari tak start. kemusykilannya, knp meletop mcm snapang? motor baru tukar plug. minyak hitam pun baru tukar tp spec nya hehehe... (sprinta 4t 2000 20w-50). cut budget le... sebelum ni takde masalah pun klu tarik choke habis. Question

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by manpanjang on Mon Apr 09, 2012 8:51 am

ooo...xjos besi rupanyer..patutlah pom2 kuat sgt...jgn marah aaa...(dialog seniman bujang lapok daa)... Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by jagindas on Mon Apr 09, 2012 9:36 am

biasalah tu... overflow kot.2 hari tak start ada tutup spare cork tak?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by Amir on Mon Apr 09, 2012 2:07 pm

nasib baik la tak kena jolok motor tu abang man.. Laughing Laughing bro jagindas, takde tutup apa2 pun.. mati enjin, sangkut kunci. itu je... nak tanya lagi, rasa2 ada apa2 effect tak setelah berlakunya letupan pom!! tu... rasa nak luruh jugak lah jantung ketika letupan tu berlaku. huhu!

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by jagindas on Mon Apr 09, 2012 2:46 pm

takde apa2 lah
kalau ko tengok motor yg meletup2 kat bengkel abg nan
lagilah... siap ada keluar cicak lagi dari ekjos
tu dah berapa tahun punya enjin tak idup tu


jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by Amir on Tue Apr 10, 2012 5:59 am

kussss semangat... Shocked huhu. tqvm bro. hilang sikit kegusaran...

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by MrProfessor on Tue Apr 10, 2012 1:42 pm

. Very Happy

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by tetikus on Tue Apr 10, 2012 5:44 pm

Gempak giler kalo moto bro baru first time jadi tu..selamat datang ke dunia motor buruk..huhuhu..

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by katanaf4775 on Wed Apr 11, 2012 9:25 am

Tu lah bestnya moto old skool ni buleh kuar air mata oo..

katanaf4775

Age : 43
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by Amir on Thu Apr 12, 2012 3:57 am

berdebar-debar je sekarang ni bila nak start motor.. Smile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by akumatmoto on Fri Aug 17, 2012 11:12 am

Amir, moto apamacam sikalang??

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by Amir on Fri Aug 17, 2012 1:18 pm

moto sikalang rasanya okey kot Smile ... sindrom overflow lah masa meletop tu agaknya. sekali dia meletop, ala2 mercun bola bunyik nya.. Laughing sekali tu, dalam dua bulan lepas clutch lever patah pulak kat lubang skru. gi welding kat ah wa kota laksamana. tak ngam pulak. lepas bawak balik rumah je time tu... terpaksa lah mengorder baru Crying or Very sad

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by MKI on Wed Aug 22, 2012 6:24 am

bila nak bersemuka motor legend ni.. Razz

MKI

Location : Kuala Lumpur/Bukit Beruntung

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by akumatmoto on Thu Aug 23, 2012 10:25 am

takpe takpe...ade mase lagi 7-8 bulan sbelum KATANA bike week kt PD thn dpn.... afro

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by Amir on Mon Sep 10, 2012 7:01 am

kalau berada di tangan pahlawan sejati, motor yang tak legend pun boleh menjadi legend. tapi kalau macam saya yang asyik lemah semangat ni... sekali dia meletop pun dah nak gugur jantung dibuatnya... Laughing Laughing

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by akumatmoto on Mon Sep 10, 2012 11:07 am

takpe...pahlawan2 yg legend pown camtu gak dulu...kalu nk pulih smangat jom la g lepak bengkel puake...kompom tros puleh nyerr... afro

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by armz on Sat Dec 15, 2012 7:37 pm

salam semua. saya ada masalah ttg motor Honda VTR250. Enjiin tak bole start walaupun choke dah tarik abes. bile try start ade bunyi meletup yg amat kuat kt ekzos. sprk plug baru je tuka. rasa2 ape masalah moto saya tu ye. harap2 sesapa yg pakar moto tu bole la bantu..

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by nan_gpz11 on Tue Dec 18, 2012 2:46 am

Salam...honda VT250?..2 piston kan...sapa pun xada pakar kat sini...pasal pakai moto lain2..hehe2..kalau xidup kena check satu2..la..petrol,api plug,compresor..kalau ini suma ok..apa engine pun idup....,tapi hidup yang mcmana xtau la pulak...saudara duduk mana?..huhu2.. Laughing

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by atan7800 on Tue Dec 18, 2012 7:55 am

saya dulu penah dapat meletop mcm ni... memang mto lama x start sekali dapat hidup meletop pop... tp enji dah hidup dah ok dah...

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: start pagi bunyi meletup!

Post by Sponsored content Today at 7:00 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum