masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

View previous topic View next topic Go down

masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by iswaruddine daniel on Wed Feb 22, 2012 2:59 pm

salam buat biker semua..saya nak bertanya pendapat dari bikers sekalian..saya ada sebuah yamaha fzr1000 tahun 1993..enjin baru lepas overhaul..tapi bila nak speed,enjin terasa berat sangat..and asap hitam pun byk keluar dari ekzoz..seperti asap fogging dah..apa masalah moto saya ini pada pendapat abg2 sekalian...

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by randygpz old sbk on Wed Feb 22, 2012 5:41 pm

fogging tu bmaksud dh mcm mto 2t....

ngeri & serammmm.... Laughing

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by iswaruddine daniel on Wed Feb 22, 2012 5:43 pm

haha..tak jugak bang..bukan fogging berterusan..masa kita tukar gear tu saja..

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by jagindas on Thu Feb 23, 2012 2:01 am

tu biasalah bagi FZR...
tapi bila bab speed ni nak kena tune baliik kot shim dia

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by tetikus on Thu Feb 23, 2012 3:40 pm

Kaler plug cane? hitam karbon ke...macam minyak lebih je

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by iswaruddine daniel on Fri Feb 24, 2012 6:11 am

hari tu tgk mcm ada 2 plug yg nampak basah sikit dr yg lain..

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by zulfzr1000 on Sat May 12, 2012 5:57 am

Bro Iswaruddine, kawan pun ada sebijik FZR100 yang hampir atau mungkin sama je masaalahnya. Dulu dah setting kedai kedai, tukar shim, spark plug, repair float. Dua tiga hari running, spark plugs tebako. Asap hitam, semput, minyak telan giler. Give up kerenah tu, jadi kawan retire nek moto dan ikta kat tiang. Agin nak nek moto dah dtg balik dan nak repair le.

Bro Jugra Bikers & bro Iswaruddin - you tau tak mane ada sifu FZR ni atau mana2 bros Juga Bikers yang kenal pomen yang boleh settlekan masaalah ni. Niat nak repair balik, sentimental values. Kesian kat moto kawan tu, dah bertahun terikat kat tiang.

zulfzr1000

Age : 52
Location : Bentong, Pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by akumatmoto on Sat May 12, 2012 8:17 am

Hai!! saye yeop,ate kome?..hee......

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by zulfzr1000 on Mon May 14, 2012 4:35 am

pirat teman lahir kuale kuro, umah mak kat sungkei tapi kroje & duduknye di pahang. Ate kome boleh tolong teman ke pasei moto nih?

zulfzr1000

Age : 52
Location : Bentong, Pahang

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by asyid on Wed Nov 21, 2012 12:02 pm

salam ...moto iswarudin tu aku dah beli....huhu sekarang dah pun tersadai...2 minggu jer pakai terus rosak ...cranksap jem..kena overhol balik.....tp spare part x da...ada siapa2 kawan boleh tolong ...kesian moto tu...dah berkulat 7 bulan dah...kalau member boleh tlg call no aku ni ..0138383700.Sad


Last edited by asyid on Wed Nov 21, 2012 12:04 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : put phone no)

asyid

Age : 30
Location : sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by asyid on Wed Nov 21, 2012 12:05 pm

nanti boleh call aku 0138383700...keperihatinan biker semua amatlah di hargai.tq salam

asyid

Age : 30
Location : sarawak

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by MrProfessor on Wed Nov 21, 2012 2:50 pm

try tanya faizul> Dia lama pakai fzr1k.. atau pun nan gpz .. dia cif makenik kt old sbk ni .. no telefon ade kt no telefon forumer old sbk

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by MrProfessor on Wed Nov 21, 2012 2:52 pm

Abg Nan GPZ1100 - 013-3680004 (Labohan Dagang)faizul_fzr 012-6335350 (banting - shah alam)

Paste kan je la senang .. bole kontek terus

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by faizul_11 on Thu Nov 22, 2012 5:54 am

asyid wrote:salam ...moto iswarudin tu aku dah beli....huhu sekarang dah pun tersadai...2 minggu jer pakai terus rosak ...cranksap jem..kena overhol balik.....tp spare part x da...ada siapa2 kawan boleh tolong ...kesian moto tu...dah berkulat 7 bulan dah...kalau member boleh tlg call no aku ni ..0138383700.Sad

masalah ni, kalau nak settle kena sediakan RM3k. beli enjin kat Japan RM2k++. shipment semua lebih kurang 3k jugak la. biasa la bro. motor dah lama. tapi dengan harga tu masih consider murah lagi la.. aku overhol SYM VTS200 pun habis 2.5k.. ini kan pula 1000cc. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by zr750_aby on Tue Nov 27, 2012 8:00 am

faizul,
bli enjin luar kena ap ker? tax? shipping 3k siap ap n tax skai?

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by atan7800 on Tue Nov 27, 2012 2:07 pm

tanya yang pakar

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by nan_gpz11 on Tue Nov 27, 2012 4:34 pm

Engine ada ap?..rasanya tak perlu lah ap..pasal kita beli brg2 lusuh utk spare part sahaja..,kita ambik isinya sahaja..no engine pakai yang lama..,berbeza dgn kereta..half cut..kita ambik suma...pakai aja pun xada masaalah..takot bila berlaku sesuatu kemalangan..insuran lepas tangan,cuma nk beli engine urusan agak susah..pasal lalu di kastam..pasti kena cukai...hehe2.. Shocked

nan_gpz11
Admin


View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by atan7800 on Wed Nov 28, 2012 6:43 am

oh kalau mcm tu kita rembat je lah moto...
penah ada dalam s/ akhbar kat PD kot, roadblock owner lari tinggal moto, moto tu kosong, owner dah hilang... owner selamat tp mto huh... babai...
moto R1 tu... kaler itam, sape tau cerita ni hehehe

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by faizul_11 on Thu Nov 29, 2012 2:35 am

wan7800 wrote:oh kalau mcm tu kita rembat je lah moto...
penah ada dalam s/ akhbar kat PD kot, roadblock owner lari tinggal moto, moto tu kosong, owner dah hilang... owner selamat tp mto huh... babai...
moto R1 tu... kaler itam, sape tau cerita ni hehehe

rembat motor??? nak masuk lokap ke? beli kat luar ada dokumen pastu sembelih kat sini xpe. tapi kalau s'pore, apa jadi kat motor tu mesti kena hantar balik sana. lepas dah sah tukar status jadi barang scrapt, baru boleh dibeli untuk spare part sahaja. tapi juga sindiket yang beli part by part dan cantumkan balik kat sini sampai jadi sebijik motor. pastu jual dengan harga yang agak tinggi.. ini yang jadi kesalahan besar.. kalau nak beli jugak pun, simpan je kat rumah buat jalan2 kat taman. takut kejadian tak diingini berlaku seperti kemalangan.. memang naya mati katak je..

yang kes R1 tu mungkin ada 2 kemungkinan. sama ada motor curi malaysia/s'pore ataupun motor scrapt s'pore. kalau motor temasik ada dokumen, paling teruk pun kena sita je.. tunjuk kan dokumen, boleh la keluar motor..

x salah beli enjin scrapt.. sampai sini, tukar dengan yang asal.. masih boleh kekalkan nombor enjin yang asal.. kalau nak beli crankshaft baru, memang cecah 5k.. hahaha.. boleh dapat enjin seketul.enjin kat jepun, masih elok. sebab mileage diorang rendah.. sana ada musim sejuk. motor simpan kat rumah je. kat sini, hujan ka, panas ka, kasi hantam je la.. huhuhu..

_________________

Back to top Go down

Re: masalah yamaha fzr1000 tahun 1993

Post by Sponsored content Today at 7:00 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum