Tangki Petrol Karat

View previous topic View next topic Go down

Tangki Petrol Karat

Post by jep on Tue Nov 22, 2011 7:32 pm

Salam Sahabat-sahabat dan taiko-taiko...

Saya nak tanya tips dan pengalaman dari sahabat semua. Tangki petrol FZR 1000 saya dah karat teruk, sampai ada macam pasir-pasir. Ini menjejaskan karburetor saya, dan sering tersumbat, dan juga loss of power.

Saya ada terjumpa solution di internet, produk ini dipanggil "Metal Rescue" link video - http://www.youtube.com/watch?v=Hb7jyf7A4WE

Benda ni takde la pulak kat Malaysia, merata saya cari. Cari kat ebay, amazon, mahal sangat, campur shipping.... Tak larat.

Ada tak cadangan lain untuk hilangkan karat dalam tangki ni?

Minta bantuan.... Tenkiu.

jep

Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by zulvoyager on Thu Nov 24, 2011 10:36 am

cara yg paling senang operate bhg dlm tank agak2 tangan boleh masuk untuk gosok dgn sand paper ker atau berus besi.... siap weld balik satu cadangan lah sebab saya pernah buat...... Very Happy Very Happy

zulvoyager

Age : 45
Location : port klang

View user profile

Back to top Go down

Masya Allah

Post by jep on Fri Nov 25, 2011 5:49 am

Tenkiu ZULVOYAGER...

Cadangan bagus, tapi menangis saya nak belah tank. Crying or Very sad Moto baru cat... Tak buat saya. Haha...

Anyway thanks, takkan takde macam solution ke, chemical yang bole buat senang?

jep

Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by faizul_11 on Fri Nov 25, 2011 6:42 am

jep wrote:Tenkiu ZULVOYAGER...

Cadangan bagus, tapi menangis saya nak belah tank. Crying or Very sad Moto baru cat... Tak buat saya. Haha...

Anyway thanks, takkan takde macam solution ke, chemical yang bole buat senang?

belah ikut bawah la..tank FZR belah belakang je yang ada petrol.. yg depan semua tu, untuk air filter je.. terbalikkan tank. pastu potong guna grinder. buat macam tingkap.. dah lepas buang karat, weld balik la.. pastu, letak oil filter sebelum masuk kat carb.. mesti ada sisa2 karat yang tertinggal. untuk langkah keselamatan.. sebelum semua karat masuk carb dah rosakkan segala jet dalam carb.. semoga berjaya..

kalau x boleh jugak, pergi motosing jalan Pudu, beli tank baru.. tank FZR1000 ada beberapa bijik kat sana.. huhuhu..

_________________

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by Ninja1988 on Fri Nov 25, 2011 4:17 pm

jep wrote:Salam Sahabat-sahabat dan taiko-taiko...

Saya nak tanya tips dan pengalaman dari sahabat semua. Tangki petrol FZR 1000 saya dah karat teruk, sampai ada macam pasir-pasir. Ini menjejaskan karburetor saya, dan sering tersumbat, dan juga loss of power.

Saya ada terjumpa solution di internet, produk ini dipanggil "Metal Rescue" link video - http://www.youtube.com/watch?v=Hb7jyf7A4WE

Benda ni takde la pulak kat Malaysia, merata saya cari. Cari kat ebay, amazon, mahal sangat, campur shipping.... Tak larat.

Ada tak cadangan lain untuk hilangkan karat dalam tangki ni?

Minta bantuan.... Tenkiu.

Kat eBay, memang ada terjual benda ni... package nya termasuk rust cleaner & lacquer coating (dah buang karat, kena cover dng anti-rust). Tapi, mungkin susah sikit nak pos ke M'sia. Bahan kimia ni mungkin merbahaya ... macam asid kot..

Ninja1988

Location : Telok P. Garang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by Ninja1988 on Sat Nov 26, 2011 5:54 pm

Baru cek carburetor motor aku... banyak keladak karat... fuel filter dah pasang, tapi ada jugak keladak karat tu! Ada tak cara terbaik nak cuci tangki tu selain drp dibedah siasat?

Ninja1988

Location : Telok P. Garang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by jep on Sat Nov 26, 2011 6:52 pm

faizul_11 wrote:
jep wrote:Tenkiu ZULVOYAGER...

Cadangan bagus, tapi menangis saya nak belah tank. Crying or Very sad Moto baru cat... Tak buat saya. Haha...

Anyway thanks, takkan takde macam solution ke, chemical yang bole buat senang?

belah ikut bawah la..tank FZR belah belakang je yang ada petrol.. yg depan semua tu, untuk air filter je.. terbalikkan tank. pastu potong guna grinder. buat macam tingkap.. dah lepas buang karat, weld balik la.. pastu, letak oil filter sebelum masuk kat carb.. mesti ada sisa2 karat yang tertinggal. untuk langkah keselamatan.. sebelum semua karat masuk carb dah rosakkan segala jet dalam carb.. semoga berjaya..

kalau x boleh jugak, pergi motosing jalan Pudu, beli tank baru.. tank FZR1000 ada beberapa bijik kat sana.. huhuhu..



Salam bro. Cantek. Bagi detail skit kedai Jalan Pudu tu. Agak2 dalam berapa ringgit. Aku baru je lepas cuci tangki ngan sembur carb skit. Keledak banyak, macam keledak kopi.

jep

Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by jep on Sat Nov 26, 2011 6:55 pm

Ninja1988 wrote:Baru cek carburetor motor aku... banyak keladak karat... fuel filter dah pasang, tapi ada jugak keladak karat tu! Ada tak cara terbaik nak cuci tangki tu selain drp dibedah siasat?


Salam Ninja... Ada cara, tapi takut aku nak try. Lol...

Tgk ni. http://www.mopedarmy.com/wiki/Removing_rust_from_a_gas_tank

Nak eksperimen x berani. Aku ingat nak order je chemical Metal Rescue tu, habis pening kepala. Kalau ok, bole aku supply kat Malaysia. Hehehe...

jep

Location : PJ

View user profile

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by Ninja1988 on Sun Nov 27, 2011 2:47 pm

Salam Tuan Jep... Link yg tuan bagi tu, memang bagus. Cuma part yang apply "protective coating" (lepas karat dimusnahkan)... sedikit rumit.

Selamat mencuba "Metal Rescue" tu! Kalau berjaya, jangan lupa kongsi pengalaman.

Ninja1988

Location : Telok P. Garang

View user profile

Back to top Go down

Re: Tangki Petrol Karat

Post by Sponsored content Today at 12:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum