CERITA HELMET

View previous topic View next topic Go down

CERITA HELMET

Post by faizul_11 on Mon Oct 24, 2011 10:21 am

Idaman kalbu..

_________________

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by rahami on Mon Oct 24, 2011 10:30 am

woww..terbaik :-)

cantik..

rahami

Location : S.P-Lumut-G.gudang

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by randygpz old sbk on Mon Oct 24, 2011 11:26 am

ko nk ke zul?

vector model ni...utk sekolah #34...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by faizul_11 on Mon Oct 24, 2011 11:47 am

randygpz old sbk wrote:ko nk ke zul?

vector model ni...utk sekolah #34...huhuhu! Very Happy

aku nak. tapi tengok harga macam RM2k++ je.. nampaknya, lagi 2 tahun baru boleh beli.. Sad Sad

_________________

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by randygpz old sbk on Mon Oct 24, 2011 12:05 pm

aku blh bg bwh..bwh..bwh 2k...

thn lps eg pn bli dgn aku vector web... Very Happy

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by faizul_11 on Thu Dec 01, 2011 9:00 am

sape nak helmet ni? ada 2 je tinggal.

dari MBC. http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,73885.140.html


HJC Kawasaki....2 bijik je helmet ni....susah nak dapat.....RM550 sahaja!!







_________________

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by patrickstar on Fri Dec 02, 2011 9:33 am

helmet HJC kawasaki tu dah tggl satu je sbb satu lg aku dah amik Very Happy

patrickstar

Age : 34
Location : Bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by jagindas on Thu Mar 08, 2012 8:18 pm


helmet kawasaki


shoei


shoei v/s bell


bell v/s shoei


magnum telor


bellstar super v/s bell prostar


smoke visor v/s snow visor


adik beradik


hodoh v/s lawa

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by faizul_11 on Tue May 29, 2012 5:27 pm

Italian chicken vs Malaysian Tiger. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by AtanFZi on Wed May 30, 2012 8:51 am

waah lawa sticker 63 tu....mana dpt? Very Happy

AtanFZi

Age : 36
Location : dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by faizul_11 on Wed May 30, 2012 9:04 am

AtanFZi wrote:waah lawa sticker 63 tu....mana dpt? Very Happy

Amad ada la.. 20 keping je dia tempah.. tinggal sikit je lagi. call dia cepat.. huhuhu..
tapi kalau dah tampal, kena dok depan la.. kurang2 top 5... Twisted Evil

_________________

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by akumatmoto on Wed May 30, 2012 9:52 am

Atan>> tkkn tanyer jerr...huhuhu.....

izul>> helmet biru tu cam kenal jer...hehe... afro

akumatmoto

Location : klang-ipoh

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by lukmanw on Tue May 21, 2013 4:05 pm

Utk makluman member OSO semua, antara jasa arwah MYB ialah mendapatkan kebenaran memakai fullface di Malaysia. Jgn tak tahu dahulu fullface diharamkan atas alasan penjenayah boleh melindungi muka mereka.

Mgkn arwah bukan org pertama mengerakkan usaha ini tapi beliau turun-naik pejabat menteri/pihak berkuasa dan sebagainya dalam usaha mendapatkan kebenaran ini. Lupa pula bila fullface dibenarkan digunakan di Malaysia/

selain dari itu arwah juga berusaha mempromosikan menunggang dgn lampu hadapan motosikal dinyalakan.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by lukmanw on Tue May 21, 2013 4:12 pm

Mgkn Man Panjang ingat Helmet Monkey Face era 80an dulu.

helmet ini di antara open face dgn full face. Bahagian depannya sebelah sisi lebar ke hadapan menutup pipi hampir ke mulut tapi bhg dagu tidak bersambung. Lebihkurang mcm face cover peninju amatur mcm gambar di bawah.

Skrg tak pernah nampak org pakai dia dan tak pasti samada ada yg masih menyimpannya.

ketika itu (80an) fullface diharamkan dan ramai memakai monkey face helmet ini.


lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by manpanjang on Tue May 21, 2013 4:16 pm

lukmanw wrote:Mgkn Man Panjang ingat Helmet Monkey Face era 80an dulu.

helmet ini di antara open face dgn full face. Bahagian depannya sebelah sisi lebar ke hadapan menutup pipi hampir ke mulut tapi bhg dagu tidak bersambung. Lebihkurang mcm face cover peninju amatur mcm gambar di bawah.

Skrg tak pernah nampak org pakai dia dan tak pasti samada ada yg masih menyimpannya.

ketika itu (80an) fullface diharamkan dan ramai memakai monkey face helmet ini.


hehehe...pelik helmet tu...maunyer x ingat... Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by lukmanw on Tue May 21, 2013 4:24 pm

Semasa saya di RR, saya pernah lawat SIRIM Shah Alam utk buat artikel mengenai ujian-ujian SIRIM terhadap helmet. Ujian tersebut ialah:

1 Plunger test - ujian tikaman
2. Impact/crash test - ujian hentakan
3. Running test - ujian melalui simbahan/titikan air dan cahaya matahari.

Tempoh hayat sesuatu helmet hanyalah 5 tahun dan kalu helmet jatuh walaupun sekali, daya ketahanannya sudah berkurang. maknannya kalau jatuh kena tukar helmet baru!

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by faizul_11 on Tue May 21, 2013 5:09 pm

lukmanw wrote:Semasa saya di RR, saya pernah lawat SIRIM Shah Alam utk buat artikel mengenai ujian-ujian SIRIM terhadap helmet. Ujian tersebut ialah:

1 Plunger test - ujian tikaman
2. Impact/crash test - ujian hentakan
3. Running test - ujian melalui simbahan/titikan air dan cahaya matahari.

Tempoh hayat sesuatu helmet hanyalah 5 tahun dan kalu helmet jatuh walaupun sekali, daya ketahanannya sudah berkurang. maknannya kalau jatuh kena tukar helmet baru!

ooo. macma tu kisahnya. sekarang dah terbalik. helmet yang usia lebih 20 tahun, harga memang riban-riban. rare katanya walaupun openface. tak percaya, tengok kat Mudah.my.. ada juga yang beli. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by lukmanw on Tue May 21, 2013 6:02 pm

Saya adalah race official bertauliah untuk acara motorsport di Malaysia. Hampir semua tugas pernah saya dilakukan dalam acara cubprix, enduro, rally, road race, endurance, F1/Moto GP (support race), offroad 4x4 dll.

Paling lama ialah sebagai chief scrutineering. selain memeriksa kenderaan mengikut spec perlumbaan, turut diperiksa aksesori menunggang.

helmet diperiksa utk mendapatkan DOT number dan jenis pengancing yg digunakan. Cuma jenis gegelang shj dibenarkan seperti gambar di bawah.




paling akhir saya jadi chief scrutineering cub prix ialah 2007. tak pasti samada ada perubahan terbaru yg membenarkan pengacing jenis lain.

*jika ada aduan persaing mengenai engine kenderaan, kami team scrutineering akan buka engine utk ukur blok dan sebagainya.

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by faizul_11 on Wed May 29, 2013 9:33 am

http://www.mudah.my/Helmet+arai+ram3-21789519.htm

RM18,000.00 Shocked Shocked Shocked

_________________

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by zaydeeak on Wed May 29, 2013 12:20 pm

Biar betul harga nya tuuu ..... baik aku beli moto lain lagi satuu ... huhuhuhu

zaydeeak

Age : 46
Location : Alor Setar, Kedah

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by atan7800 on Wed May 29, 2013 12:45 pm

bang lokman, betul lah tu helmet yang ada pengancing ni mahal, dan selamat, kalau tercampak tak tanggal, kata helmet yang pakai step grip bukan kancing tu, ada yang pendek dan panjang, penah dengar, orang kata jatuh , pengikat yang guna klip ni patah, jadi helmet boleh terbang...
btl kan?

kalau race pn guna yang pengancing dlm gambar tu..

atan7800

Age : 32
Location : banting

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by lukmanw on Wed May 29, 2013 1:01 pm

helmet retro rasanya semua pakai pengancing gelang

lukmanw

Location : Taiping

View user profile

Back to top Go down

Re: CERITA HELMET

Post by Sponsored content Today at 11:05 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum