GPZ500 semput

View previous topic View next topic Go down

GPZ500 semput

Post by jimf on Tue Aug 25, 2009 4:46 am

Salam...leh aku start topic sini?
Moto aku selalu alami sintom "semput"... paling ketara bila kat hiway..
Kalu jalan yg berliku2 takde laa pulak.
Jugak masa aku tarik trottle habis...selang beberapa ketika lepas tu jadi semput..
Kalu semput kat hiway, aku akan ride zig-zag...hehe, kelakar laa pulak kan..

So..geng kasi advice tak geng..abg man ke..
Ni pasal tank kotor, jadi minyak tak turun sempurna atau ada masalah dgn carb?

Lagi satu, leh kasi peta camne nak gi bengkel abg man tak?...tks

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by faizul_11 on Tue Aug 25, 2009 5:55 am

jimf wrote:Salam...leh aku start topic sini?
Moto aku selalu alami sintom "semput"... paling ketara bila kat hiway..
Kalu jalan yg berliku2 takde laa pulak.
Jugak masa aku tarik trottle habis...selang beberapa ketika lepas tu jadi semput..
Kalu semput kat hiway, aku akan ride zig-zag...hehe, kelakar laa pulak kan..

So..geng kasi advice tak geng..abg man ke..
Ni pasal tank kotor, jadi minyak tak turun sempurna atau ada masalah dgn carb?

Lagi satu, leh kasi peta camne nak gi bengkel abg man tak?...tks

memang problem carb la tu.. Very Happy Very Happy Very Happy ada semut kat dalam kot. dah buat sarang. nak pegi bengkel nan senang je. ikut h.way ELITE - exit KLIA - amik hala ke F1 sepang - jumpa roundabout, amik pukul 9 - jumpa masjid KLIA dan balai polis. ada 2 jalan nak masuk masjid tu. satu sebelum roundabout. lagi satu lepas amik pukul 9 kat roundabout tu. jalan terus ambik hala ke Banting. dari masjid kira-kira 3km, jumpa kilang kertas genting sanyen. berhenti situ. call aku. nanti aku tunjukkan. no aku, 0126335350. Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by jimf on Tue Aug 25, 2009 6:46 am

faizul_fzr wrote:
memang problem carb la tu.. Very Happy Very Happy Very Happy ada semut kat dalam kot. dah buat sarang. nak pegi bengkel nan senang je. ikut h.way ELITE - exit KLIA - amik hala ke F1 sepang - jumpa roundabout, amik pukul 9 - jumpa masjid KLIA dan balai polis. ada 2 jalan nak masuk masjid tu. satu sebelum roundabout. lagi satu lepas amik pukul 9 kat roundabout tu. jalan terus ambik hala ke Banting. dari masjid kira-kira 3km, jumpa kilang kertas genting sanyen. berhenti situ. call aku. nanti aku tunjukkan. no aku, 0126335350. Very Happy Very Happy

oooo...tau tau...eden kalu dari kajang, ikut hiway putrajaya laa..
kuar kat salak tu korner kanan...terus smpi trfic light bomba tu kan..
so dari situ eden terus laa smpi kilang kertas tu...
kalu pegi, eden call dari umah laa...kang smpi situ baru call ko, susah lak nti kalu tgh busy... Very Happy

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by faizul_11 on Tue Aug 25, 2009 7:27 am

jimf wrote:
faizul_fzr wrote:
memang problem carb la tu.. Very Happy Very Happy Very Happy ada semut kat dalam kot. dah buat sarang. nak pegi bengkel nan senang je. ikut h.way ELITE - exit KLIA - amik hala ke F1 sepang - jumpa roundabout, amik pukul 9 - jumpa masjid KLIA dan balai polis. ada 2 jalan nak masuk masjid tu. satu sebelum roundabout. lagi satu lepas amik pukul 9 kat roundabout tu. jalan terus ambik hala ke Banting. dari masjid kira-kira 3km, jumpa kilang kertas genting sanyen. berhenti situ. call aku. nanti aku tunjukkan. no aku, 0126335350. Very Happy Very Happy

oooo...tau tau...eden kalu dari kajang, ikut hiway putrajaya laa..
kuar kat salak tu korner kanan...terus smpi trfic light bomba tu kan..
so dari situ eden terus laa smpi kilang kertas tu...
kalu pegi, eden call dari umah laa...kang smpi situ baru call ko, susah lak nti kalu tgh busy... Very Happy

betul-betul lol! . lepas bomba, jalan terus sampai jumpa kilang kertas. orang Kajang rupenye. ni mesti geng dengan romzey bikers. agak-agak bila nak datang?

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by randygpz old sbk on Tue Aug 25, 2009 8:24 am

ha! bile nk dtg tu? aku pn nk siap kan kapet merah...serta upacara yg gilang gemilang myambut kehadiran ko nti..huhuhu! Very Happy

klu ikut dengkil lalu la dpn paya indah wetland! tmpt GPz550 aku btapa mnambah ilmu di dada...huhuhu! blh gak kol klu perlu bantuan... Very Happy

pengalaman GPz aku la...bkn je semput! tp siap kuar api mletop2 mcm meriam katak pn penah!
bpk yg tlg riper kn,menurut bpk jenis penyakit adalah miss fire bpunca dr pick up point yg telah tcabot spring serta jahanam hancur mcm kne belender! Laughing

tp lps tkr objek yg rosak tu,mto umpama mdapat tenaga tambahan...nk bwheelie tak jd masalah klu nk! tp aku ni bkn la jenis yg merbahayakan pgguna jln raya yg lain...
klu nk wheelie tu kne la tgk atau kne dgn tmpt nye...btol tak amy ninja9? huhuhu! Cool Cool Cool

bdasar kn citer ko jimf,mgkn carb atau fuel cock ade yg tganggu...ni pandangan peribadi la...bkn pakar..huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by jimf on Tue Aug 25, 2009 10:48 am

Aku ada baca artikel ni...
mungkin salah satu sebab jugak ke?

The fuel tank breather, which runs behind the tank and under the seat, also got trapped, which was probably our fault for disturbing it and not re-routing it correctly. The result was that the breather caused an air lock, which caused fuel starvation which caused an intermittent misfire under load and occasionally cut out one cylinder. The faulty coil achieved the same thing but fortunately it happened when the bike was on its way to be dy no-tested.

The dyno is a good place for diagnosing faults — but by the time the faulty coil had been found, the tank had been removed and the trapped breather no longer existed! We only noticed it later when the bike had been stopped after a run and the air rushing through the restricted breather was making a high-pitched whistle.

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by faizul_11 on Tue Aug 25, 2009 1:07 pm

jimf wrote:Aku ada baca artikel ni...
mungkin salah satu sebab jugak ke?

The fuel tank breather, which runs behind the tank and under the seat, also got trapped, which was probably our fault for disturbing it and not re-routing it correctly. The result was that the breather caused an air lock, which caused fuel starvation which caused an intermittent misfire under load and occasionally cut out one cylinder. The faulty coil achieved the same thing but fortunately it happened when the bike was on its way to be dy no-tested.

The dyno is a good place for diagnosing faults — but by the time the faulty coil had been found, the tank had been removed and the trapped breather no longer existed! We only noticed it later when the bike had been stopped after a run and the air rushing through the restricted breather was making a high-pitched whistle.

in Malay;

Melepaskan lelah tangki minyak, yang berlari di belakang tangki dan di bawah kerusi, juga mendapat terjebak, yang mungkin telah kesalahan kami untuk mengganggu ia dan tidak re-routing ia dengan betul. Hasil adalah yang melepaskan lelah itu menyebabkan satu sendat udara, yang menyebabkan kebuluran bahan api yang menyebabkan satu terputus-putus gagal di bawah beban dan sekali-sekala membuang satu silinder. Gegelung rosak mencapai perkara serupa tetapi nasib baik ia berlaku apabila basikal adalah pada caranya menjadi dai tidak diuji.

Dyno adalah sebuah tempat yang elok untuk mendiagnosis kesalahan-kesalahan — tetapi oleh masa gegelung rosak telah dijumpai, tangki itu telah dialihkan dan terjebak melepaskan lelah tidak lagi wujud! Kami sahaja ternampak ia kemudian apabila basikal itu telah dihentikan selepas satu mata dan udara itu dengan cepat melepaskan lelah terhad sedang membuat sebuah wisel nyaring.

lol! lol! lol!

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by Mia GPZ on Tue Aug 25, 2009 7:44 pm

Abang Jimf bila nak gi umah Bro Nan tu. Kalo nak gi calling la, mana tau kalo masa tu free. Smile

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by randygpz old sbk on Thu Sep 17, 2009 7:48 am

Mia GPZ wrote:Abang Jimf bila nak gi umah Bro Nan tu. Kalo nak gi calling la, mana tau kalo masa tu free. Smile

raye la nti tunggu bpk wat open haus! huhuhu! kite ride same2.... Very Happy

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by jimf on Wed Nov 25, 2009 12:09 pm

Saja nak update...
Gpz aku dah tak semput..
Dah buka carb dan periksa isi perut..
Punca semput telah dikenal pasti...
Owner lama ada spray moto...sekali tank laa kan...smpi ke dlm tank..
jadi dlm tank, cat tak kering terus jadi kepingan dan cebisan kecil..
cebisan ni yg turun melalui tube terus ke carb...lalu menyumbat saluran minyak ke valve float.. menyebabkan minyak turun tak tentu hala..
sekejap ok, sekejap tak ok..
so aku pakai high compressor kasi serbis itu carb... mmg keluar laa cebisan cat tu..ada 2 "helai" yg besar... tu laa "setan" yg menganggu selama ni...hehehe
dah try ramm, bawa jalan2 selama 2 jam minggu lepas....alhamdulillah takde semput lagi..
sekian...

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by shukri on Thu Nov 26, 2009 4:49 am

jimf wrote:Saja nak update...
Gpz aku dah tak semput..
Dah buka carb dan periksa isi perut..
Punca semput telah dikenal pasti...
Owner lama ada spray moto...sekali tank laa kan...smpi ke dlm tank..
jadi dlm tank, cat tak kering terus jadi kepingan dan cebisan kecil..
cebisan ni yg turun melalui tube terus ke carb...lalu menyumbat saluran minyak ke valve float.. menyebabkan minyak turun tak tentu hala..
sekejap ok, sekejap tak ok..
so aku pakai high compressor kasi serbis itu carb... mmg keluar laa cebisan cat tu..ada 2 "helai" yg besar... tu laa "setan" yg menganggu selama ni...hehehe
dah try ramm, bawa jalan2 selama 2 jam minggu lepas....alhamdulillah takde semput lagi..
sekian...

lpas nie leh la kejar gpz9..huhu

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by jimf on Thu Nov 26, 2009 7:46 am

shuk gsx750e wrote:lpas nie leh la kejar gpz9..huhu

hehehe...ko biar betul shuk...
tu moto sekilo tu...eden setengah kilo aje...
mau semput balik moto aku...dgn aku sekali semput asma nti hehehee

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by shukri on Thu Nov 26, 2009 11:11 am

haha..mlm nie aper prog?tk blik kmpg ker?

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by randygpz old sbk on Fri Dec 04, 2009 7:59 am

jimf wrote:
shuk gsx750e wrote:lpas nie leh la kejar gpz9..huhu

hehehe...ko biar betul shuk...
tu moto sekilo tu...eden setengah kilo aje...
mau semput balik moto aku...dgn aku sekali semput asma nti hehehee



Alhamdulillah la GPZ ko dh sehat...skng GPz aku plak ade poblem skit! brek dpn melekat...blh jln tp tak laju le sbb brek je...huhuhu! mlm ni nk gi bengkel puaka riper ape yg patut....huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by jimf on Fri Dec 04, 2009 9:44 am

kul bape ko nak pegi mlm ni?
takde TTS kat dataran s.alam ke?

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by randygpz old sbk on Fri Dec 04, 2009 12:10 pm

mlm ni lps isyak aku gi woksop bpk....nti ape hal sms aku la...hp poblem,org kol aku tak dgr suara...

Back to top Go down

Re: GPZ500 semput

Post by Sponsored content Today at 11:05 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum