Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

View previous topic View next topic Go down

Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by bcr8080 on Tue May 24, 2011 8:07 am

Assalamualaikum,

Saya nak tanya selalu anggaran dalam berapa perlu ada kalau nak tukar brake pad belakang. Masalah motor saya sekarang ni adalah brek belakang tidak mencengkam...bila brek rasa kosong ja..adakah ini disebabkan brakepad?

Harap pandangan dari otai2 sekalian..... pale

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by jagindas on Tue May 24, 2011 9:49 am

brake pump ni dah loncos..
takpun buble byk sgt nak kena buat bleeding

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by bcr8080 on Tue May 24, 2011 10:02 am

kalau nak servis n repair benda ni agak2 brapa badget kena spent?kedai mana yang ok?saya tinggal kawasan Bandar Mahkota Cheras, Sungai Long. Kedai pokok manggis dekat mana?

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by MrProfessor on Tue May 24, 2011 12:21 pm

Kes tu sebenarnya x berapa berat .. kalau reti buat sendiri je .. bak kata jagindas mungkin kene buat bleeding .. free la .. tp kalo hanto kedai kalau kat selayang nun diaorang ambik satu pam brake siap servis 60 hengget .. depan belakang kalu dalam seratus lebih la .. ni kedai moto tak berapa beso tp boleh buat la setakat brake ..

Kedai pokok manggis kat labohan dagang .. jalan bahagia .. tau?


Very Happy Arrow Very Happy

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by faizul_11 on Tue May 24, 2011 5:28 pm

brake pad boleh tengok camtu je. tapi rasanya kena bleeding dulu. sebab kalau pad dah habis, masih boleh berfungsi lagi walaupun besi bergesel dengan besi. modal minyak brake je sebotol. nak hantar bengkel pokok manggis? baik repair kat sana je. kos miyak kesini dah ber puluh2 ringgit.. Very Happy Very Happy Very Happy

_________________

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by bcr8080 on Wed May 25, 2011 2:50 am

huhhh nasib baik ada otai2 ni...senang sikit...kalau tidak mesti kena katok/ketuk ngan kedai kalau p kedai tanpa ilmu..huhuhu terima kasih semua. Ingat nak joint jugak la p PD 29 ni kalu motor dah ok..RV kat mana?

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by MrProfessor on Wed May 25, 2011 3:01 am

buat sendiri je bcr8080 kalau setakat bleeding tu ... pam....pam... pammm..pamm... tahaaannnnnnn...... cret sekali .. keluar dah buih ....
What a Face Very Happy

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by randygpz old sbk on Wed May 25, 2011 9:50 am

bcr8080 wrote:huhhh nasib baik ada otai2 ni...senang sikit...kalau tidak mesti kena katok/ketuk ngan kedai kalau p kedai tanpa ilmu..huhuhu terima kasih semua. Ingat nak joint jugak la p PD 29 ni kalu motor dah ok..RV kat mana?


kbumpol d R&R seremban arah selatan 8.30am 29.05.2011...

9am bgerak ke lokasi PiDi...

kwn2 tlg war2 kan....

t'ksh byk2 smua....huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by zr750_aby on Fri Oct 28, 2011 11:46 am

kalau dual piston brake caliper.. mcmanan kalu satu piston tu x function.. macmana nak tau n repair..
terima kasih

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by jagindas on Sat Oct 29, 2011 3:46 am

kalau salah satu piston caliper tak functionada kemungkinan
salah satu piston caliper dah jem
kalau ada repair kit utk oil seal & dust cover kasi tukar je
dan kemungkinan jugak motor pernah mengalami kemalangan
contoh macam fork senget sebelah ke,shaft hub bengkok ke

nak tau senang je,
brake pad makan sebelah

repair sendiri pun boleh
tapi nak bukak piston caliper tu bukan senang
kalau ada air compressor
boleh tendang ikut lubang minyak brek
kalau nak umpil memang meninggal laaa

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by zr750_aby on Mon Oct 31, 2011 3:46 am

ha tu la.. rasa memmag makn sebela jer.. end disc panas gler... dulu dah penah servis piston.. tp still berlaku.. kalau tukar seal & dust cover tapi shaft hub problem, still akan berlaku jugak ker? ni caliper belakang.. zr sy ni rasa dah kena diagnose dah dr depan ke bkg... cornering pun dah x sdp.. dah la x pandai amik corner hu hu hu........

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by jagindas on Mon Oct 31, 2011 8:34 am

biar tak pandai ambik corner
asalkan jangan corner sambil baring mcm mendiang simoncelli

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: Kos Penyelenggaraan Honda CBR 600 FJ/F1 1988

Post by Sponsored content Today at 6:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum