ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Page 4 of 20 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 12 ... 20  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Dec 08, 2010 7:42 am

bawah intake carbureator

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Wed Dec 08, 2010 9:47 am

aku dah tengok manual Zephyr 750. aku takut model C1 ni tak de tensioner tapi tak pe, balik karang aku tengok kat motor....

So, bila nak jumpa ni :-)

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Dec 08, 2010 12:48 pm

minggu depanlah,itupun kalau tak ujan.minggu ni nak ke manjung

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Wed Dec 08, 2010 1:50 pm

Bro, ada adjuster tu tapi macam mana nak adjust?
Senang ke nak adjust?

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by hafizpaijo on Wed Dec 08, 2010 3:56 pm

bro jagindas...email kat aku manual zephyr ko leh?, email adress aku: hafizpaijo@yahoo.com.my. Very Happy

hafizpaijo

Age : 46
Location : melaka, malaysia

View user profile http://cikpit.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by randygpz old sbk on Thu Dec 09, 2010 6:31 am

blh ejas ke objek tu?
hmm...bkn ejas tu auto ke...?
klu blh ejas,mcm ne plak nk tau tahap dah tegang ke blom?

sbb dia ade spring (dalam) untuk pastikan ia sentiasa tegang...
klu dah tlalu kendur mgkn itu adalah waktu yg sesuai utk tkr timing chain yg br...

aku rase la...
aku pn bkn tau sgt kisah ni....huhuhu!
klu salah info mtk maaf byk2 la smua.... Laughing

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Thu Dec 09, 2010 6:48 am

randygpz old sbk wrote:blh ejas ke objek tu?
hmm...bkn ejas tu auto ke...?
klu blh ejas,mcm ne plak nk tau tahap dah tegang ke blom?

sbb dia ade spring (dalam) untuk pastikan ia sentiasa tegang...
klu dah tlalu kendur mgkn itu adalah waktu yg sesuai utk tkr timing chain yg br...

aku rase la...
aku pn bkn tau sgt kisah ni....huhuhu!
klu salah info mtk maaf byk2 la smua.... Laughing

Terima kasih... nanti saya cuba tengok2, mana yang boleh adjust :-)

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Dec 09, 2010 8:37 am

hafizpaijo wrote:bro jagindas...email kat aku manual zephyr ko leh?, email adress aku: hafizpaijo@yahoo.com.my. Very Happy

fail besau sangat le
tak boleh nak email

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Dec 09, 2010 8:42 am

rasanya timing chain ada timing chain tensioner
kalau macam keretalah kan
dia akan adjust sendiri mengikut ketegangan yang sesuai
andai kata dah berbunyi tu memang kena hukum rukarlah gamaknya
tu untuk keretalah,motor ni aku kurang arif skit
tapi kalau contoh macam kiriss lah
dia akan tegang sendiri
sebab dia ada tensionernya sendiri
cuma masa time nak pasang tu kena adjust skit
pastu dia akan adjust sendiri tahap ketegangan timing chain tu

untuk motor besar ni maybe bunyiknya agak menggerunkan skit
sebab lagi besar enjin lagi besarlah timing chainnya...
tapi selagi timing chain tak putus
valve tak lompat
pakai je dulu..

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Thu Dec 09, 2010 10:13 am

bunyi dah nyaring tu...
seram gak bila dengar...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Dec 09, 2010 11:17 am

maybe rantai dah meregang panjang
dah tak boleh pakai tensioner dah
dah kena hukum ganti kot?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Thu Dec 09, 2010 11:19 am

adoi... mahal tu...
berapa agak2 chain tu ya...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Dec 09, 2010 11:52 am

try tengok kat ebay.co.uk

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by hafizpaijo on Thu Dec 09, 2010 7:38 pm

timing chain daigram...

hafizpaijo

Age : 46
Location : melaka, malaysia

View user profile http://cikpit.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Fri Dec 10, 2010 2:39 pm

Khai wrote:Betullah... nak buat kat mana?
Boleh buat yg chrome/stainless steel?

Jagindas.. mana gambar motor kau ni.... kasi upload la...

gambar terbaru






































jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Mon Dec 13, 2010 4:22 am

kilatnya motor....
ni hari2 gosok ni...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Dec 13, 2010 4:16 pm

mana ada kilat...
keladak adalah...
hehehe

aku tgh cari jalan camne nak tambat mufler yoshi aku ni
dari rawang sampai ke lumut
patah balik dengkil dah dekat 365 kali dia berpusing
tapi tak tercabut lak hehehe

dan juga akhirnya aku berjaya menyelesaikan
masalah bunyi ekzos bocor kat header manifold
rupanya nut skru 12 tak ketat daa...
sekarang ni tinggal bunyi shim,bunyi timing chain dan clutch housing
tu sumer melibat uwang tu hehehe
dah le gasket casing kat sebelah gear sama oil seal gear shaft leaking ni
tak pe pelan2 kayuh
main motor lama ni kena banyak sabau

tapi dalam condition enjin yang dah macam kilang paku ni
sabtu malam masa balik lalu guthrie dapat gaklah 180km/j
tak pernah2 aku bawak selaju tu
hehehe

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Tue Dec 14, 2010 3:56 am

ala exhaust tu, tak pe.. ikat je kuat2....
pasal bunyi engine tu memang la kot... motor ni memang jenis gitu tapi macam aku, aku nak pastikan betul2 samada timing chain atau benda lain atau adjuster tu boleh lagi di adjust ke idak... kalau tak, duit la jugak hu hu hu...
So, bila boleh kita berjumpa di Dengkil? :-)

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Tue Dec 14, 2010 7:22 am

minggu ni aku agak bz skit
rasanya jumaat malam sabtu geng2 BPK selalu lepak barokah
nanti aku tanya randy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Wed Dec 15, 2010 4:09 am

kalau Jumaat malam aku kantoi bro...
Sabtu atau ahad aku free :-)

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by randygpz old sbk on Wed Dec 15, 2010 7:15 am

jagindas wrote:mana ada kilat...
keladak adalah...
hehehe

aku tgh cari jalan camne nak tambat mufler yoshi aku ni
dari rawang sampai ke lumut
patah balik dengkil dah dekat 365 kali dia berpusing
tapi tak tercabut lak hehehe

dan juga akhirnya aku berjaya menyelesaikan
masalah bunyi ekzos bocor kat header manifold
rupanya nut skru 12 tak ketat daa...
sekarang ni tinggal bunyi shim,bunyi timing chain dan clutch housing
tu sumer melibat uwang tu hehehe
dah le gasket casing kat sebelah gear sama oil seal gear shaft leaking ni
tak pe pelan2 kayuh
main motor lama ni kena banyak sabau

tapi dalam condition enjin yang dah macam kilang paku ni
sabtu malam masa balik lalu guthrie dapat gaklah 180km/jtak pernah2 aku bawak selaju tu
hehehe


fuh! 180kmj?
patut aku cicir jauh kat blakang....huhuhu~! Laughing

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Dec 15, 2010 9:24 am

iyolah tu...
bukan ke ko depan aku?..
hehehe
aku yang mengejor kat belakang dgn CB4 dan rakan2 180kmj gak lah jejak
hehehe

alhamdulillah
terima kasih kat BPK
akhirnya ekjos aku dah tak berpusing dah
abg nan dah rivet keliling mufler yoshi tu
dia cuma ada 3 batang je rivet
jadiklah janji tak berpusing hehehe
dan jugak rantai pun dah ditegangkan
cuma rantai aku dah hukum kena ganti tu
abg nan cakap dah rosak
agak2 berapa ye RM rantai zephyr siap 1 set sprocket?
dan yang paling best abg nan ada bagi special gift kat aku
sticker rare 2nd ride tasik banding hehehe
dah tampal dah kat visor macam ko randy
rare tu...
Very Happy


khai,
abg nan tgh free minggu ni
dia kerja malam
siang dia free
kkalau sabtu ahad tu aku tak janji
nanti kalau ada medhang2 ari sabtu atau ahad aku roger
Cool

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Wed Dec 15, 2010 9:54 am

bila agaknya dia an kau free, aku ikut je la...
tapi malam aku tak berani sangat naik motor.... maklum la... lampu terang tapi mato tak terang.. heheheee

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Dec 15, 2010 10:01 am

esok t'hari aku free
abg nan pun free tu

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Wed Dec 15, 2010 11:17 am

tenghari kat mana Bro?

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Sponsored content Today at 2:05 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 20 Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 12 ... 20  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum