ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Page 2 of 20 Previous  1, 2, 3 ... 11 ... 20  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sun Nov 21, 2010 12:48 pm

Nak tanya, macam mana nak bagi keras atau tinggikan absorber belakang Zephyr aku ni?
Aku baru balik layan corner sikit2 kat Ulu Yam, double stand duk kena jalan...
1. Nak kasi keras absorber
2. Cabut double stand

Geram rasa, duk sangkut je...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sun Nov 21, 2010 4:26 pm

khai
ko punya ohlins tu CB4 punya ke?
tadi aku test ride motor hafizpaijo
dia pakai showa CB4
pun lembut gak
tak sesuai dengan body zephyr
tapi bro hafizpaijo punya absorber
dia ada tambah bracket alloy bagi tambah tinggi skit absorber belakang

cabut doublestand ni belasah corner memang best
tapi time basuh motor,sembur minyak rantai,adjust rantai,pam tayar ada leceh skit
lagi satu motor akan parking dalam keadaan mengiring ke kiri je
mengurangkan jangka hayat spare korg sebab karat akan tertumpu kat sebelah kiri tank
pada pendapat akulah

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by hafizpaijo on Sun Nov 21, 2010 6:44 pm

salam,

jagindas TQ for spend ur time and advise me...btol la, baru aku perasan tank aku karat sebelah kiri sebab mengiring guna single stand..aku ingat aku nak buang bracket aloy tu la..sebab aku rasa kalau buang bracket tu ta la rendah sangat...apa pun moto aku memang sebu daaaaa.. Very Happy

hafizpaijo

Age : 46
Location : melaka, malaysia

View user profile http://cikpit.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Nov 22, 2010 6:56 am

wsalam
kebetulan bang saya antar album kawen ke melaka
alang2 singgah la nak tengok motor bro hehehe

kasi sambar 1 paddock stand lah bang
baru caya.. Very Happy

absorber tu memang tersa lembut sangat
pastu terasa tinggi sebab pakai bracket absorber tu
pastu bila motor dah tinggi,parking pun nampak senget aje

rasanya yang sebu tu maybe sebab carbureator tersumbat
sebab minyak macam ada sangkut skit bila nak shift gear
try la tukar fuel filter dulu tengok macammana
buat benda yang murah dulu

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Mon Nov 22, 2010 11:31 am

Bro Jagindas,
Macam mana aku nak tau itu absorber utk Zephyr atau CB400 da? Tapi yang aku tau memang rasa rendah.... aku duk tengok2 dalam Internet ni, cara macam mana nak adjust tinggi atau adjust kekerasan.... tengok la nanti, kalau rajin aku godak2 la absorber tu....

Betul jugak tu, kalau sebu cuba buat yg tersenang dulu....
Aku sekarang nak tukar air filter pulak, aku tengok dah ada hitam2.... berapa harga air filter ya?

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Nov 22, 2010 11:43 am

Khai wrote:Bro Jagindas,
Macam mana aku nak tau itu absorber utk Zephyr atau CB400 da? Tapi yang aku tau memang rasa rendah.... aku duk tengok2 dalam Internet ni, cara macam mana nak adjust tinggi atau adjust kekerasan.... tengok la nanti, kalau rajin aku godak2 la absorber tu....

Betul jugak tu, kalau sebu cuba buat yg tersenang dulu....
Aku sekarang nak tukar air filter pulak, aku tengok dah ada hitam2.... berapa harga air filter ya?


kalau absorber CB4 gelung spring dia halus
tak macam zephyr750/1100 gelung dia kasar
pastu panjang absorber tak sama
dan juga kalau ikat skru atas kat body tu tak berapa fit
sebab lobang absorber zephyr ni kecik tak macam CB4

nak adjust tinggi cam biasalah pakai clamp macam adjust absorber RXZ tu
untuk kekerasan kalau absorber standard zephyr dia ada 4 point untuk adjust bagi keras dari no1-4

air filter try tanya kat sunrock
tapi kalau kita gi beli cuma dapat diskaun 10% aje
kalau pomen dapat 30%
even sentul pun ambik kat sunrock dapat 30% aje
aku pernah tanya NKS sentul

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Mon Nov 22, 2010 12:40 pm

adoi.... kasar atau halus tu yang musykil...
nanti kau tlg tengokkan Bro aku punya tu... :-)

tak pe, nanti aku minta abg aku check harga kat Shah Alam tu... dia keje situ :-)

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by hafizpaijo on Mon Nov 22, 2010 2:22 pm

Khai wrote:adoi.... kasar atau halus tu yang musykil...
nanti kau tlg tengokkan Bro aku punya tu... :-)

tak pe, nanti aku minta abg aku check harga kat Shah Alam tu... dia keje situ :-)

khai, kalau murah aku pun nak utk zr550 uzur aku ni...hehe

hafizpaijo

Age : 46
Location : melaka, malaysia

View user profile http://cikpit.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by randygpz old sbk on Mon Nov 22, 2010 2:38 pm

Khai wrote:aku punya dulu pendek, tak sampai belakang.. lepas tu buat balik bagi panjang...



dapat buat exhaust macam ni best la kot...


gambo ats ni sbijik mcm Dong pnye zr750...
dia duk klang...
tp syg nye blom register forum...
tgk je hr2 forumm...

tp ride tak pnah tinggal...huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by randygpz old sbk on Mon Nov 22, 2010 2:52 pm

Khai wrote:Nak tanya, macam mana nak bagi keras atau tinggikan absorber belakang Zephyr aku ni?
Aku baru balik layan corner sikit2 kat Ulu Yam, double stand duk kena jalan...
1. Nak kasi keras absorber
2. Cabut double stand

Geram rasa, duk sangkut je...


ulu yam? fuh hebat... Very Happy

5-6thn dlu tiap2 mggu turun awana & bkt tinggi dgn faizul_Fzr,skng je dah sejuk...huhuhu! Wink

klu nk koner sedap tampa kne double stand blh....

tp bro kne btol2 "gayut/hanging" mto tu...
lap stail naked bike...

huhuhu! Very Happy

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Nov 22, 2010 3:31 pm

randygpz old sbk wrote:
Khai wrote:aku punya dulu pendek, tak sampai belakang.. lepas tu buat balik bagi panjang...



dapat buat exhaust macam ni best la kot...


gambo ats ni sbijik mcm Dong pnye zr750...
dia duk klang...
tp syg nye blom register forum...
tgk je hr2 forumm...

tp ride tak pnah tinggal...huhuhu! Very Happy

randy
ko ada no phone Dong tak?..

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Nov 22, 2010 3:33 pm

Khai wrote:adoi.... kasar atau halus tu yang musykil...
nanti kau tlg tengokkan Bro aku punya tu... :-)

tak pe, nanti aku minta abg aku check harga kat Shah Alam tu... dia keje situ :-)

takpe
nanti ko bandingkan dengan absorber standard aku yang leaking nih

kalau abg kau boleh dapat harga staf aku pun mau sepasang

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr11 on Mon Nov 22, 2010 3:36 pm

randygpz old sbk wrote:
Khai wrote:aku punya dulu pendek, tak sampai belakang.. lepas tu buat balik bagi panjang...



dapat buat exhaust macam ni best la kot...


gambo ats ni sbijik mcm Dong pnye zr750...
dia duk klang...
tp syg nye blom register forum...
tgk je hr2 forumm...
tp ride tak pnah tinggal...huhuhu! Very Happy

dong ni...yg pkai zr750 ekzos micron tu ka randy???

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Nov 22, 2010 3:38 pm

perghh..
ekjos micron tu

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by randygpz old sbk on Mon Nov 22, 2010 3:49 pm

zr11 wrote:
randygpz old sbk wrote:
Khai wrote:aku punya dulu pendek, tak sampai belakang.. lepas tu buat balik bagi panjang...



dapat buat exhaust macam ni best la kot...


gambo ats ni sbijik mcm Dong pnye zr750...
dia duk klang...
tp syg nye blom register forum...
tgk je hr2 forumm...
tp ride tak pnah tinggal...huhuhu! Very Happy

dong ni...yg pkai zr750 ekzos micron tu ka randy???



btol...dia pinang mto kat area parlimen dato zaid hamidi tu dlu...huhuhu!

Dong 017 3540084... Very Happy

sorg lg si malarsegar...
tp dia dah jual zephyr biru nye...klu tak silap org sna gak yg amik... Sad

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr11 on Mon Nov 22, 2010 3:53 pm

zephyr dong tu cun....dlu ada aku dok risik owner asalnya...masa tu dia xmau juai..rugi2...
hahaha...malarsegar punya tu aku la yg pi ambik..utk member aku..skrang ada kat perlis...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Nov 22, 2010 3:54 pm

cantik
aku nak try ushar dia toron titiwangsa ahad ni
pastu layan lap star bulatan pahang pastu lalu depan pertama
pastu masuk dataran pastu round selap kat dayabumi
pastu turun balik dataran pastu lalu depan DBKL
ikut jalan raja laut pastu round depan the mall jap
last finishing belakang tabung haji
teringat zaman2 aku layan RD dulu hehehe Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Nov 22, 2010 3:55 pm

zr11 wrote:zephyr dong tu cun....dlu ada aku dok risik owner asalnya...masa tu dia xmau juai..rugi2...
hahaha...malarsegar punya tu aku la yg pi ambik..utk member aku..skrang ada kat perlis...


perghh...
jauhnya sampai ke perlis

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by randygpz old sbk on Mon Nov 22, 2010 3:58 pm

ingat! jgn lupe...

tang trafik lite merah,smua wajib brenti...

ble lampu ijau je...apalagi?

wheeelie la...huhuhu! Very Happy


Ooo...jauh janda malarsegar pegi membawa diri ke keyangan...huhuhu! Very Happy Very Happy Very Happy

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Mon Nov 22, 2010 5:25 pm

Mak ai... Ganaz2 semua ni... Siap nak pusing 1 KL Wink

Gi ulu yam bukan apa, itu sebelah umah aku je Wink

Kalau x silap air filter dekat rm100 gak tapi kat ebay ada jual air filter + oil filter + 4 plugs, total dalam seratus lebih kot...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Tue Nov 23, 2010 7:59 am

nak bawak ke sini lagi dah berapa duit?..
benda yang boleh cari kat malaysia ni baik beli kat sini jelah

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by shukri on Tue Nov 23, 2010 11:02 am

nk main area kl heh..ok...pakcik kejo nnti...haha

shukri

Location : subang

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Tue Nov 23, 2010 11:34 am

aiseh shuk
mai la toron Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Tue Nov 23, 2010 4:30 pm

jagindas wrote:nak bawak ke sini lagi dah berapa duit?..
benda yang boleh cari kat malaysia ni baik beli kat sini jelah

Btol tu... Kalau beza sikit baik beli sini je.

Kat mana ada jual absorber extension kalau nak bagi absorber tinggi sikit?

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Nov 24, 2010 1:43 am

try la gi sentul
kalau bracket biasa yang RXZ selalu pakai tu ada insyaallah
kalau brackrt yang alloy first time aku jumpa hafizpaijo pakai

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Sponsored content Today at 4:03 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 20 Previous  1, 2, 3 ... 11 ... 20  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum