ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Page 6 of 20 Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 13 ... 20  Next

View previous topic View next topic Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sat Dec 18, 2010 1:03 pm

hari ini aku dah buat kerja gila
dari t'hari sampai kul 5 tadi aku mengerjakan fork depan,cover rantai dan cover enjin
oleh kerana hari ini cuaca suam2 kuku tapi tak ujan
aku pun memulakan operasi mengilat motor hehehe
first aku buat cover rantai
aku punya cover rantai owner lama dah cat kaler itam
so untuk mengekalkan keaslian zephr ni
aku telah menanggalkan cat tersebuat
mula2 aku ke kedai hardware,beli paint remover 1 tin+thinner 1 botol+brush 1 inci
so sampai rumah aku bukak cover rantai tu
ada 3 skru,aku bukak..mula2 aku try tanggalkan pakai thinner
sekali tanggal la itu cat,so aku ke kedai hardware balik
aku tukar paint remover tu dengan thinner 1 tin 2.4kg
pastu aku sapu thinner tu kat cover rantai
konpom ilang,tapi nak kena lap cepat2 dengan tisu dapur
supaya dia tak cepat kering
selesai aku buat cover rantai,aku buat kat fork pulak
pun berkesan gak,tapi dengan adanya caliper dan mudguard serta tayar dan dics
menyukarkan operasi penanggalan cat aku
so aku bukak tayar depan,mudguard,caliper,pemegang hos brek dan kabel speedo
aku bukak semuanya dan aku sangga kat manifold ekjos pakai jack kereta 2 tan
selesai aku sapu semua fork tu,masih ada lagi kesan lacquer owner lama spray sebelum ni
so untuk finishing yang lebih cantik aku ambik steel wool kat dapur
aku celup dalam thinner pastu aku gosok kat fork
hasilnya sungguh berkilat dan licin serta halus
last sekali aku ambik tisu dapur aku rendam kat thinner
pastu aku sapu kat fork,terus berkilat macam baru fork aku hehehe
selesai semua operasi penanggalan cat tu aku pasang balik semua tayar,mudguard,caliper.....
lepas tu aku gosok casing enjin lak,aku bedal pakai autosol
boleh tahan la kilatnya...tapi tak sekilat motor khai laa.. hehehe Very Happy
selesai aku kemas segala tool dan perkakasan secara tak langsung
aku dah guna sebanyak 3 liter thinner hahahaha cheers
saksikan gambar sebelum dan selepas...
enjoy... cheers


gambar sebelum




gambar selepas..



















jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sat Dec 18, 2010 1:27 pm

zephyr




























jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr11 on Sat Dec 18, 2010 4:24 pm


pergh mantap...berkilat silau mata...klau antaq kat sebarang kedai...mau kena katok 2rat-3rat tu...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sat Dec 18, 2010 4:46 pm

hehehe
tau takpe ZR11
bikin sendiri jelah
geng2 old superbike ni tak semuanya berduit
nak jimat hantam saja apa yang ada
hehehe Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sun Dec 19, 2010 6:56 am

syabas.... memang berkilat Achoi.....
enjin pun berkilat, kalah motor aku dah.. kau jangan nak saje2 kata macam motor aku.....

aku pun hari ni duk layan motor, aku cuci rantai buang semua keladak yg ada...
aku guna minyak tanah dan berus..... lepas cuci guna minyak tanah, aku siram air kasi bersih... tunggu kering baru spray dengan minyak rantai...

Semalam aku dah book exhaust custom, bentuk macam dalam gambar yg kau post tu (1st gambar). aku suka gambar tu.... macam exhaust kau la Achoi tapi kau punya Yoshi hu hu hu...
Pastu aku gi tukar minyak enjin semalam, pakai Silkolene 20W-50, nak tengok samada kurang tak bunyi timing chain. adalah kurang sikit bunyi tapi masih ada.... geramnya aku..... tak sabar nak buat tapi tak de masa lagi nak gi hantar.


[img][/img]

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sun Dec 19, 2010 7:57 am

Khai wrote:syabas.... memang berkilat Achoi.....
enjin pun berkilat, kalah motor aku dah.. kau jangan nak saje2 kata macam motor aku.....

aku pun hari ni duk layan motor, aku cuci rantai buang semua keladak yg ada...
aku guna minyak tanah dan berus..... lepas cuci guna minyak tanah, aku siram air kasi bersih... tunggu kering baru spray dengan minyak rantai...

Semalam aku dah book exhaust custom, bentuk macam dalam gambar yg kau post tu (1st gambar). aku suka gambar tu.... macam exhaust kau la Achoi tapi kau punya Yoshi hu hu hu...
Pastu aku gi tukar minyak enjin semalam, pakai Silkolene 20W-50, nak tengok samada kurang tak bunyi timing chain. adalah kurang sikit bunyi tapi masih ada.... geramnya aku..... tak sabar nak buat tapi tak de masa lagi nak gi hantar.


[img][/img]

wohooo...
bravo.. cheers
kilat tu rantai
rantai aku dah out dah
dah bengkang bengkok macam bukit putus adeh hehehe
berapa jam ko ngadap rantai ni?...
memang terbaik la khai ... cheers
btw saiz sprocket zephyr 750 ni
depan 15T belakang 39T
rantai saiz 525 (panjang 106)


waa..
lepas ni makin caya la motor ko
dah dapat race can baru huhu
apa brand khai?...
body stainless steel or alloy or carbon?


berapa RM ko dapat silkolene tu?
aku memang pakai silkolene (fuchs)
aku pakai 15W-50 dapa RM28/liter
20W/50 minak agak berat
tapi masih boleh lagi pakai kat zephyr ni
aku ada terbaca dalam internet
zephyr boleh masuk 10W/40,15W/50 & 20W50
tapi kat oil cap dia syorkan 10W/40,nipis gila minyak tu untuk mineral base


ada masa gi lah hantar
motor aku pun parah gak bunyi chain ni
tapi abg nan cakap bukan timing chain
dia ada 1 lagi chain yang kat gearbox tu
tu pasal la clutch aku bunyi bising giler bounce

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sun Dec 19, 2010 9:26 am

Bro, dia ada timing chain dgn main chain

Exhaust tu body stainless steel je...

Minyak tu 1 botol rm25 kat Mok motor..

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sun Dec 19, 2010 10:15 am

murah pulak minyak kat mok
aku beli kat motosing pudu rm28 15w/50
cekik darah betui


bila mau sarung itu stainless steel mufler?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sun Dec 19, 2010 11:01 am

jagindas wrote:murah pulak minyak kat mok
aku beli kat motosing pudu rm28 15w/50
cekik darah betui


bila mau sarung itu stainless steel mufler?

tak tahu lagi, bila tabung dah siap, dia akan call. pastu kena tinggal 1 hari utk pasang. buat slip on sekali...
mungkin dalam minggu depan ni la kot...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sun Dec 19, 2010 11:11 am

perghhhh....
power tu
berapa wang kena?

arm belakang motor ko tu kalau pakai thinner
mesti keluar balik kaler alloy tu
mesti kilat tu...

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sun Dec 19, 2010 11:45 am

dalam 1K...

itulah... aku pun dah geram je ni tapi dah tak larat nak layan hari ni
tengoklah kalau rajin, aku layang gak jap lagi...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sun Dec 19, 2010 12:05 pm

perghh...
banyak wang tu..
hehehe Very Happy


jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sun Dec 19, 2010 12:32 pm

tu la... pening dah ni kalau dah siap karang, mana nak korek.... Question

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sun Dec 19, 2010 2:37 pm

kasi jual itu ohlins la apalagi...
hehehe Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sun Dec 19, 2010 5:40 pm

Ohlins??? Tidak... Kekekee...
Nantilah, aku korek duit2 syiling ke Very Happy

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Mon Dec 20, 2010 7:53 am

hahahaha...
malam tahun baru jom pi PD
ada gath big bike kat sana Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Mon Dec 20, 2010 2:43 pm

Malam??? Wink

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Mon Dec 20, 2010 6:33 pm

Achoi.. Aku dah beli timing chain cuma tinggal nak pasang je. Aku dpt dekat rm200 gak. Kalau jumaat ni aku dpt cabut, aku gi la jumpa abg nan. Amacam?

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Tue Dec 21, 2010 11:29 am

ok je...
aku free jumaat ni
ko beli kat mana timing chain tu?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by paklang on Wed Dec 22, 2010 5:31 am

achoi ko dah telepon simon tank tu? ajakla khai sekali kot ada brg di a kenan.ko kalu nak ohlin cb400 2nd ko call Bro Otai 1kt @ Hasry. kalau nak boot ko carik aku.

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Wed Dec 22, 2010 5:34 am

paklang.... boot apa tu?

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by paklang on Wed Dec 22, 2010 7:28 am

Fieldsher size 10, Fullface SQL size L + 2 wizer gelap n cerah+ karong, jacket full pading size XXXL,jaket biasa size XXXL, glove alpinestar size XL,tank bag, single box givi + bracket, paddock stand, full system kerker, cdi, absober belakang kanan saja ada leaking, tabung superbike sunny malaysia, (koleksi barang yang aku ada)

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Dec 22, 2010 11:24 am

paklang wrote:achoi ko dah telepon simon tank tu? ajakla khai sekali kot ada brg di a kenan.ko kalu nak ohlin cb400 2nd ko call Bro Otai 1kt @ Hasry. kalau nak boot ko carik aku.
aku dah call simon yap tu
gila lah tank dah karat pun dia juai RM450
aku ingat Rm300 yang macam ko cakap tu pak lang
nanti aku try call asri
aku 1 tempat kerja dgn dia dulu
boot tu aku berkenan pak lang
tapi harganyalah hehehe Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Dec 22, 2010 11:26 am

paklang wrote:Fieldsher size 10, Fullface SQL size L + 2 wizer gelap n cerah+ karong, jacket full pading size XXXL,jaket biasa size XXXL, glove alpinestar size XL,tank bag, single box givi + bracket, paddock stand, full system kerker, cdi, absober belakang kanan saja ada leaking, tabung superbike sunny malaysia, (koleksi barang yang aku ada)

aiseh absorber tu elah kana lah pulak yang leakingnya
kalau tak aku dah berkenan tu
glove alpinestars tu ori ke paklang?...
model apa?...ada gambar tak?...

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr750_aby on Fri Dec 24, 2010 10:39 am

PAK LANG,
FULL SYSTEM KERKER BRAPA MAU TOLAK?
KHAI,
LEH CARIKAN CARBURATOR BOOT(DUCT) ALH 4 BIJI GETAH DKT CARBURATOR TU.. YG ADA NI DAH RETAK2 LAH MESTI ANGIN LEAK.

zr750_aby

Age : 36
Location : melaka

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Sponsored content Today at 7:02 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 20 Previous  1 ... 5, 6, 7 ... 13 ... 20  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum