ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Page 1 of 20 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next

View previous topic View next topic Go down

ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Wed Nov 17, 2010 2:35 pm

aku bukaklah 1 topik untuk perbincangan hangat
selama ni asyik tumpang salah tempat je merapu
selit asalkan boleh je hehehe


aku mulakan dengan DIY signal
buat pengetahuan kengkawan semua
ZR750 aku pakai signal halus cap kucing
dahlah halus tajam2 lak tu
zephyr ni dahlah kategori bulat2 macam bola
mana nak ngam dgn signal tajam2 ni
so tersebutlah kisah
aku DIY sendiri signal motor aku
memula agak cuak gaklah
takut short pulak kang wiring aku
aku sumbat siignal zephyr aku dengan signal jaguh
berbakul gaklah aku kena kutuk dengan geng2 jaguh
diorang pun naik hilang akal camner pemilik jaguh semuda aku ni boleh minat signal standard
dia tak tahu yang signal jaguh ni boleh sumbat kat zephyr
akhirnya aku dibawa ke bengkel modified jaguh secara extreme di puchong
aku dikenalkan dengan pomen kat situ
naik hilang akal gaklah aku bila tengok jaguh pakai tank sportster(ori)
so aku borong 4 bijik signal belakang jaguh dengan harga RM30 hehehe
signal depan jaguh takleh masuk sebab dia pakai clamp kat fork
signal belakang je yang boleh pakai kat zephyr
masa aku belek2 barang2 buangan standard jaguh diorang
ada 5-6 set gaklah signal jaguh yang bakal di buang ke tong sampah hehehe
ok berbalik pada DIY aku
first aku bukak signal belakang dulu,so aku bukaklah seat
pastu aku raba2 cari wayar yang bersambung dengan signal tajam tu
alhamdulillah,zephyr aku wiring cantik lagi
soket betina masih ada lagi
takde pemotongan-atau penyambungan wayar lain dibuat
so aku tarik ada 4 soket wayar untuk signal
iaitu 2 helai wayar hitam jalur kuning
2 lagi sehelai kaler ijau dan sehelai lagi kaler coklat
so wayar api adalah wayar yang jalur kuning tu untuk setiap 1 signal
so signal belah kiri aku sambungkan 1 wayar jalur kuning dan satu lagi wayar coklat
untuk signal kanan pulak aku sambungkan 1 wayar jalur kuning dan satu lagi wayar hijau
alhamdulillah,berjaya! hahaha
so lepas tu aku buat perkara yang sama kat signal depan
tapi untuk signal depan,nak kena tanggalkan headlamp yang kaca tu
kat body headlamp yang itam tu ada 2 skru krom
satu kat belah bawah kiri
dan satu lagi kat belah bawah kanan
pastu aku cari wayar kaler yang sama macam aku buat kat belakang
bersyukur gak aku wayar signal kat depan masih cantik lagi
masih ada lagi soket betina untuk keempat-empat wayar tu
lepas aku sambungkan kesemua wayar tu macam kat belakang
aku test,alhamdulillah berjaya gak..
selamat mencuba...


Last edited by jagindas on Mon Dec 19, 2011 5:06 pm; edited 4 times in total

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Wed Nov 17, 2010 4:33 pm

Aku ada jugak pernah tukar lampu signal ni tapi masalah aku hadapi masa tu adalah, bila tukar lampu signal lain dia tak berkelip...
Mula2 ingat dia perlukan yang 12V punya mentol, tapi sebenarnya dia punya relay dah rosak.... So tukar relay, pakai pun ntah apa punya relay.
Then ok, berkelip....

So, sape2 ada problem yg sama bila tukar signal lights tu... cubalah tengok relay dia.

Sekarang ni nak tanya, macam mana nak bagi lampu signal menyala setiap masa bila pasang lampu. Bila pasang signal, dia berkelip.... Kalau tau, bolehlah share...

Terima kasih

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Nov 18, 2010 2:03 am

aku punya signal
memang ambik dah siap nyala sumer 4-4 bila on kunci
rasanya dia ada tambah relay kot buat camtu
pastu nak kelip tu pun ada macam2 cara
ada yang pakai mentol double
untuk mengelakkan mentol cepat terbakar
sebabasyik terpasang nyala je 4-4 kan
tapi cara tu agak kurang bijak
sebab sesetengah flasher(tukang kelip)
dia ada tulis untuk suplly berapa bijik mentol
kalau lebih dari 4 bijik atau kurang dari 4 bijik
flasher tu akan mengelipkan signal dengan laju
tak slow-slow macam tahan bas
sebab karen dah tak sama
tapi kalau nak pakai 4 mentol sahaja
dan nak kelip secara normal
tapi 4-4- signal menyala bila on kunci
rasanya dia tak ubah bilangan mentol ataupun jenis mentol(12v) tu
maybe dia ada tambah relay

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr11 on Thu Nov 18, 2010 10:55 am

blanja la gambaq zephyr memasing... Very Happy

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Nov 18, 2010 12:42 pm

abang ZR11 belanja la dulu huhu Very Happy

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr11 on Thu Nov 18, 2010 4:51 pm

moto pun xdak...tggl ex5 aja la ni...
dok kumpul modai nak ambik zr750 blk...
tp xpa aku masukkan la jugak gambaq dlu2...kasik lazat tread nih...



Crying or Very sad sedih btoi aku pi juai moto nih...yg seblh tu zr750...skrang dah jd milik bro zr750_aby...



ni plak gmbr waktu mula2 aku pkai moto nih...sblm bikin 4in1...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Nov 18, 2010 5:29 pm

fuh
lawalah ZR bro ZR11
yang ZR750 tu nampak kilat lagi
kalah zephyr keladak aku hehehe
aku nak try pakai double ekjoslah
sapa ada juai yek?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Thu Nov 18, 2010 6:54 pm

bro ZR11
lawalah mudguard depan Zephyr 1100
boleh sumbat kat Zephyr 750 tak?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Fri Nov 19, 2010 6:35 am

lawalah manifold 4-1 bro ZR11
buat kat mana tu?
kalau beli brand apa?
kat mana?

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Fri Nov 19, 2010 7:40 am

Betullah... nak buat kat mana?
Boleh buat yg chrome/stainless steel?

Jagindas.. mana gambar motor kau ni.... kasi upload la...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Fri Nov 19, 2010 8:13 am

aku punya stainless steel custom made
tak berapa krom
tapi manifold 4-1 aku panjang giler..

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Fri Nov 19, 2010 11:50 am

aku punya dulu pendek, tak sampai belakang.. lepas tu buat balik bagi panjang...



dapat buat exhaust macam ni best la kot...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Fri Nov 19, 2010 12:52 pm

keciknya gambo
nak kena pakai kanta cembung ni




lawa motor ko khai
absorber belakang tu pakai CB4 punya ohlins ke?
ohlins lagi mahal wo dari showa...

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Fri Nov 19, 2010 1:12 pm

Khai wrote:Betullah... nak buat kat mana?
Boleh buat yg chrome/stainless steel?

Jagindas.. mana gambar motor kau ni.... kasi upload la...






















jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr11 on Fri Nov 19, 2010 4:44 pm

mantap la moto hgpa nih...bro jagindas punya ekzos tu bleh antaq pi bikin blk manifold tu...dlu dah pernah lepak dgn owner lama moto tu bro hafiz...aku bikin kat ipoh..kg paloh..mmg best ekzos tu...tmbh laju moto aku 10kmj...apek yg bikin tu mmg terer tp abih rm1k gak la...

ohlin tu....mmg cun la...mmg utk zephyr 750 ka??


Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sat Nov 20, 2010 1:09 am

tu lah pasal
saya cadang nak bikin balik manifold zephyr tu
panjang sangat manifold dia

bro ZR11
saya nak tanya skit
absorber belakang ZR11 leh masuk tak kat ZR750?
sebab absorber belakang saya bocor tu kiri dan kanan
cadang nak sumbat SHOWA CB4 punya
tapi ada yang cakap takut tak boleh tampung berat ZR750 ni
nanti cepat leaking balik...
kat ebay banyak nak jual absorber ZR11 dgn ZR550 je
absorber ZR750 satu pun takde kat ebay


jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sat Nov 20, 2010 1:16 am

lagi satu nak tanya bro ZR11
fairing/windshield/windscreen depan tu
pakai brand GIVI kan?..
kalau tak silap model A200
abg ZR11 beli kat mana ye GIVI tu?
berapa RM?...thanks


yangmodel A200 ni lawa skit sebab dia kecik skit dari model A210
A200 29.5X34cm tapi A210 36.5X35cm (tinggi X lebar cm)

http://www.givi.co.uk/Screens--spoilers/Cupolini-universali-en/


yang saya pakai tu model A770
besar sangat dah macam motor trapik
57X43cm saiznya

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by zr11 on Sat Nov 20, 2010 11:39 am

aku pun xpasti la bleh masuk dak absorber tu..alang2 hg ambik ohlin mcm khai punya tu cun gak...klau nak yg ori cr kat sunrock glenmarie..agak2 harga lbh kurg 1k-2k kot...

windshield waktu aku beli tu harga rm280...pi tanya kat givi point kl...rm350...hg punya windshield tu cun sebenarnya...cuma lebih sesuai utk zr11..pasai lampu zr750 kecik skit...

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Khai on Sat Nov 20, 2010 2:05 pm

motor-motor korang ni ganazzzzz..... aku geram tengok exhaust korang tu.... adoi... sabo je la... nantilah ada rezeki aku tanya korang ya.... :-)

Ohlins tu aku pun tak tahu... aku beli motor tu dah datang dengan absorber ohlins tu....

Jagindas, aku ada pakai gak windshield tu... tapi tu la... memang datang sekali dengan motor :-) dia membantu la jugak kalau idak goyang kepala... :-)

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by hafizpaijo on Sat Nov 20, 2010 4:28 pm

salam,
moto korang hebat2 la...malu aku, motor aku berdebu je...hehe. ada tak sape2 ekzos 4 in 1 original zephyr 550.. satu lagi absober aku dah rosak boleh tak advise absober apa yang ngam dengan zephyr dan mudah didapati.....

TQ
hafizpaijo

hafizpaijo

Age : 46
Location : melaka, malaysia

View user profile http://cikpit.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sat Nov 20, 2010 5:49 pm

hafizpaijo wrote:salam,
moto korang hebat2 la...malu aku, motor aku berdebu je...hehe. ada tak sape2 ekzos 4 in 1 original zephyr 550.. satu lagi absober aku dah rosak boleh tak advise absober apa yang ngam dengan zephyr dan mudah didapati.....

TQ
hafizpaijo

ada 1 set ekzos standard ZR550
condition tip top
RM800

ada showa spec one kiri dan kanan 1 set mau juai
tip top condition belum bocor lagi
cabut dari CB4
mau ka?

p/s: hafiz,bak mai no phone hang..senang kita mau deal


Last edited by jagindas on Sat Nov 20, 2010 5:58 pm; edited 1 time in total

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sat Nov 20, 2010 5:53 pm

zr11 wrote:aku pun xpasti la bleh masuk dak absorber tu..alang2 hg ambik ohlin mcm khai punya tu cun gak...klau nak yg ori cr kat sunrock glenmarie..agak2 harga lbh kurg 1k-2k kot...

windshield waktu aku beli tu harga rm280...pi tanya kat givi point kl...rm350...hg punya windshield tu cun sebenarnya...cuma lebih sesuai utk zr11..pasai lampu zr750 kecik skit...

banyak mahai woo itu ohlins hehehe
kat sunrock belum tanya lagi
tapi tanya kat motosing jalan pudu RM2 ribu lebih sebatang ori ZR750 punya


dah gi givi point KL tadi
takde stok GIVI A200
tanya kat sentul ada tapi cap kappa
pastu terserempak dengan mamat pakai blade 250
dia pakai windshield sejjibik macam bro ZR11 punya
tapi dia kirim kat indon jenama barros
tak sampai rm100 duit malaysia katanya
tapi kat indon lah pulak


Last edited by jagindas on Sun Nov 21, 2010 2:53 am; edited 1 time in total

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by hafizpaijo on Sat Nov 20, 2010 8:50 pm

p/s: hafiz,bak mai no phone hang..senang kita mau deal.

salam,

ok ni no phone aku..... 012-6144244

TQ

hafizpaijo

Age : 46
Location : melaka, malaysia

View user profile http://cikpit.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by jagindas on Sun Nov 21, 2010 2:56 am

ok thanks
aku maybe arini toron melaka ada urusan kerja skit
kalau sempat aku call hang

jagindas

Age : 17
Location : Dengkil

View user profile

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by hafizpaijo on Sun Nov 21, 2010 5:51 am

wokey....

hafizpaijo

Age : 46
Location : melaka, malaysia

View user profile http://cikpit.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ZEPHYR ZONE 400/550/750/1100

Post by Sponsored content Today at 2:12 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 20 1, 2, 3 ... 10 ... 20  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum